İlköğretim 4 ve 5. sınıf Sosyal Bilgiler dersinde kullanılacak zaman şeritleri ile ilgili açıklama:
Yeni Sosyal bilgiler programı, çocuklarda zaman algısının geliştirilmesi konusuna titizlikle önem vermektedir. Klasik yaklaşıma göre çocuklarda kronoloji bilgisi doğrudan tarih şeritleri ile verilmeye çalışılmaktadır. Yeni anlayışa göre ise çocuklar 4. sınıftan itibaren “Yaşamımdan Kesitler” ve “Aile Tarihi Çalışması” etkinliklerinde olduğu gibi, kendisinden, ailesinin tarihinden, nesnelerden hareketle eş zamanlı (senkronik) zaman şeritleri ile kronolojik düşünme becerisini edinecektir.
4. sınıfta öğrencilere “Milat (M)”, “ Milattan önce (M. Ö)”, “Milattan sonra ( M.S)” gibi kavramlar esasen öğretilecektir. “Çağ” kavramı ve tarih şeridi üzerindeki çağların isimleri ( ilkçağ, ortaçağ, yeniçağ, yakınçağ) 6. sınıfta öğretilecektir. Eğer 4. ve 5. sınıflarda öğrencilerin yaşadığı yerlerde Hitit, Urartu, Lidya, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemlerine ait kalıntılar ve eserler varsa tarih şeridi üzerinde “Milat (M)”, “ Milattan önce (M. Ö)”, “Milattan sonra ( M.S)” gibi kavramlarla gösterilir. “Günümüzden 1000 yıl önce, günümüzden 2500 yıl önce,” gibi ifadeler kullanılabilir. Benzer şekilde tarih şeridi üzerinde Atatürk önderliğinde yapılan Kurtuluş Savaşı ve inkılâplar tarih şeridi üzerinde gösterilerek işlenmelidir.
Bilindiği gibi, modern anlamda tarihin yukarıdaki şekilde çağlara ayrılması Almanya’da Halle Üniversitesi profesörlerinden Christoph Cellarius’un (1634–1707), 1693 tarihli bir eserine dayanmaktadır. Günümüzde çağdaş ülkeler tek boyutlu klasik tarih şeritlerinin ötesinde ülkeler temelli eş zamanlı tarih şeridi, kişiler temelli eş zamanlı tarih şeridi, yıl temelli eş zamanlı tarih şeritleri kullanmaktadır. Yeni sosyal bilgiler programı 6. ve. 7. sınıflarda bu tür tarih şeritlerinin kullanılmasını da gündeme getirmektedir.
Sosyal Bilgiler Özel İhtisas