Teknoloji Mi Tüketiyoruz, Teknoloji Bizi Mi Tüketiyor?

Çevrimdışı bekir7133

  • Bilge Üye
  • *****
  • 3.785
  • 9.880
  • 4. Sınıf Öğretmeni
  • 3.785
  • 9.880
  • 4. Sınıf Öğretmeni
21 May 2012 21:12:16
   Artık teknolojiye daha fazla para ve zaman ayırmaya başladık.Üstelik üreticiler de birden bire piyasaya sürmek yerine kademe kademe ilerliyorlar.Böylece daha çok kazanıyorlar.

   Anlaşılan o ki teknolojiye daha çok bağlanacağız.Peki yeni yetişen neslin teknolojiye esir olmak yerine teknolojiyi esir etmesi,yani teknoloji üretmesi için şimdiden neler yapabiliriz?Yoksa yapacaklarımız sınırlı mı?Ümitli miyiz,ümitsiz miyiz?

  Ben kulüp çalışmalarında proje ödevi olarak ilçenin ekonomisi ile ilgili görevler verdim.Mühendisler Odası,Ziraat Odası gibi kuruluşlara yönlendirip röportaj yapmalarını istedim.Soruların birçoğunu da kendim hazırladım.Böylece öğrenciler ilçede yetişen ürünler,enerji üretilebilecek projeler(su,rüzgar,güneş),ilçedeki hizmet sektörü,tarımda markalaşma gibi konularda bilgi sahibi oldular.

Çevrimdışı TAYLANSALİH

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.336
  • 3.247
  • Beden Eğitimi Öğrt.
  • 1.336
  • 3.247
  • Beden Eğitimi Öğrt.
# 21 Haz 2012 15:12:36
TEKNOLOJİNİN YARARLARI .
  .TEKNOLOJİNİN YARARLARI NELERDİR?
Öncelikle teknolojinin en büyük faydası insanların hayatlarını kolaylaştırmasıdır. Bunun en büyük örneğini iletişim alanında görüyoruz.
Herhangi bir sıkıntı anında ulaşacağımız kişilere ses iletişimindeki gelişmeden ötürü anında ulaşabiliyoruz. Ney mi ? Tabiki telefon...

Teknolojinin diğer bir faydasını ve yine en büyük yararlarından birisini , sağlık alanında görüyoruz; sağlık alanındaki teknolojik gelişmeler gerçekten başdöndürücü seviyeye ulaşmıştır. Örneğin ölümle burun buruna gelen bir kişiye küçük bir elektrik şoku verilerek (bu sahneyi filmlerde görmeyeniniz yoktur) kalbin durması engellenebiliyor.

 

Bunun yanı sıra , yine sağlık alanındaki teknolojik gelişmelerden ötürü, insanın kanı ve hastalıkları çok kolay ve hızlı bir şekilde inceleniyor ve hastalık teşhisi  çoğunlukla isabetli olarak koyulabiliyor. Bunlara benzer olarak teknolojinin sağlık alanındaki yararları uzatılabilir.

 


 

 

Teknolojinin en büyük yarar alanalarından biriside , güvenliktir. Güvenlik kamera sistemleri ve hırsız alarm sistemleri ile insanların , bankaların işyerlerinin güvenliği sağlanmaktadır.
Hatta hırsızlık girişimi olduğu anda ayarlanan cep telefonununu güvenlik sistemini arayarak haber vermektedir.



 

 

Ayrıca TV , radyo artık herkesin bildiği şeyler olduğu için bunları anlatmaya gerek yoktur. Fakat bu alanlardada teknoloji kabına sığmamış ve yeni yeni yararlı projeler geliştirilmiştir. Örneğin artık Tv de kendi listenizi oluşturup istediğiniz müziği dinleyip , filmi seyredebileceksiniz. Ayrıca bir program vaktine yetişemiyorsanız, Tv nizin bu programı kaydetmesini sağlayıp daha sonra istediğiniz zaman izleyebileceksiniz. Buda TV devrinde teknolojinin geldiği son noktadır ve şu anda dahada iyisi görülememektedir. (Şimdilik )




 

Şüphesizki teknolojinin en büyük dönüm noktası bilgisayarın gelişmesi olmuştur. Teknolojinin tüm sektörlerde / alanlarda sağladığı faydalar bilgisayarla doğrudan veya dolaylı olarak alakalıdır.



 

 

 

Teknolojinin kadınlar üzerindeki faydalarını düşünürsek , kadınlar (tüm tarihe kıyasla ) çok kısa bir sürede çok büyük rahatlık yaşamışlardır.
Artık bulaşıkları, çamaşırları makineler yıkamaktadır. Ayrıca isteyenin ekmeğini ekmek pişirme makinesi yapmaktadır.Yerleri makine süpürmekte,yemekleri birkaç dakikda istediğiniz kısmını mikrodalga fırın ısıtmaktadır .Bunlarda teknolojinin kadınlar üzerindeki yararlarıdır.Teknolojinin kadınlar üzerindeki faydalarıda çok fazla uzatılabilir, sadece annenize sormanız yeterli olacaktır .



 

 

 

 

Ayrıca ulaşımdada teknoloji akılalmaz seviyelere gelmiştir ve çok bütük yararlar sağlamaktadır, çok hızlı arabalarla şehirler arası mesafeler kısalmış, uçaklarla neredeyse ülkemizde tüm şehirler komşu olmuştur. Evinizden okulunuza giderken harcadığınız zamanla, en uzak iki şehir arasındaki mesafeyi aldığınız zaman uçaklar sayesinde aynı seviyeye gelmiştir.

 

 
..

Çevrimdışı TAYLANSALİH

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.336
  • 3.247
  • Beden Eğitimi Öğrt.
  • 1.336
  • 3.247
  • Beden Eğitimi Öğrt.
# 21 Haz 2012 15:15:25
Teknolojinin Zararları Nelerdir?


Hayatımızı çok kolaylaştıran teknolojinin zararlarını biliyor musunuz? Teknolojinin tahmin ettiğinizden daha fazla zararı var. Teknolojinin zararları içinde hem fiziki hem ruhsal zararlar vardır.

Teknoloji dediğimiz şey öncelikle yeniliklerin ve gelişimlerin insan hayatını kolaylaştıracak biçimde uygulanması anlamını içeren genel bir kavramdır. Peki teknoloji gelişirken ve gün geçtikçe insan hayatında daha çok yer edinip, işleri kolaylaştırırken yani bütün bunları yaparken hiç zararı olmuyor mu? Tabiki oluyor.

Doğanın temel fiziksel unsurları olan, hava, su ve toprak üzerinde olumsuz etkilerin oluşması ile ortaya çıkan ve canlı öğelerin hayati aktivitelerini olumsuz önde etkileyen çevre sorunlarına Çevre Kirliliği adı verilir.




Teknolojinin neden olduğu çevre kirliliğinin sebepleri ve yol açtığı sorunlar şöyledir:

Çevre Kirliliğinin Sebepleri:



•Trafiğe her yıl daha fazla sayıda araç çıkmakta ve bu araçların yaydıkları egsoz dumanları ozon tabakasının incelmesine sebep olmaktadır.

•Ormanların kağıt üretimi, toprak genişletilmesi, hayvancılık alanı oluşturmak gibi sebeplerle denetimsizce kesilmesi, ağaçların gündüzleri oksijenli solunum yaparak ortama oksijen salınımı yapmasını kısıtlıyor.

•Fabrika bacalarından çıkan zehirli gazla atmosferi kirleterek, havadaki oksijen oranını azaltmaktadır. Ayrıca havanın bu denli kirlenmesi asit yağmuru olarak inerek toprağı da etkilemektedir.

•Hastalık taşıyan hayvanlarla ortama geçen bakteri ve virüslerin sulara veya havaya karışması.

•Fabrikalardan atılan arsenik, siyanür, fenol gibi toksik endüstri atılarının sulara karışması.

•Tankerler veya borularla taşınan petrolün kaza sonucu sulara karışması.

•İnorganik tuzlar, zirai mücadele ilaçları ve yapay organik kimyasal maddelerin sulara karışması.

•Radyoaktivitenin etkisi yani: Nükleer enerji santralleri, çeşitli nükleer denemeler, tıbbi içerikli üretimler ve çeşitli endüstri tipi üretimleri, radyoaktif maddeye sahip hayvansal ürünler (et, balık, süt, vb.) ve bitkiler, bu zararlı maddeyi besin zinciri ile insanlara ve diğer canlılara taşır. Böylece bağışıklık mekanizmasını felce uğratmak ve kansere neden olmak gibi sorunlara yol açar.


Önemli Not: Atmosferdeki ve topraktaki kirletici maddeler asırlar sonra da olsa eninde sonunda suya geçerler.

Çevre Kirliliğinin İnsan Üzerindeki Etkileri:



•Hava kirliliğinde en çok açığa çıkan gazlardan biri olan sülfürdioksit, solunum yolu problemlerine yol açıyor; üstelik akciğer dokusunu da zedeliyor. Monoksit, sinir sisteminin çalışmasını etkiliyor. Kurşun ise çocuklarda beyin zararlarına yol açıyor. Yine bol miktarda bulunan nitrojendioksit, nefes almayı güçleştirirken astıma da neden oluyor.

•Sulara karışan bakteri, virüs ve çeşitli kimyasal yapılar insan vücuduna girerek her çeşit hastalığa yol açabilmektedir.

•Radyasyonun insan vücudunu etkilemesiyle bağışıklık mekanizması felce uğrar ve insan vücudunda kanserli hücrelerin oluşumu ve yayılımı gözlenir.



Teknolojinin Zararları:
Teknoloji ürünlerinin neredeyse tamamı elektrikle çalışmaktadır. Elektrikle çalışan her alet bir elektromanyetik alan oluşturur. İnsan beyninin de kendine ait bir elektromanyetik alanı vardır. Çünkü sinirler nöronlar aracılığıyla elektriksel uyarıları beynin çeşitli yerlerine ulaştırarak çalışırlar. Bu nedenle günlük hayatta kullandığımız her elektrikli cihaz mutlaka bizi olumsuz etkilerler. Örneğin cep telefonu ile bize en az zarar verecek şekildeki konuşma süresi doktorlarca günlük azami 5dk olarak açıklanmıştır. Tabiki bu 5dk süresince telefonun yaydığı elektromanyetik dalga miktarı maksimum seviyesine çıkar ve insanın beyin ısısının artmasına neden olur. Beyindeki bu manyetik düzensizlik, uzun vadede beyin hücrelerinin ölmesine ve özellikle kulaktaki birtakım organların görevini yitirmesine yol açmaktadır. Bu da duyu kaybı ve denge bozuklukları gibi etkilere neden olabilmektedir.

Elektromanyetik alan konusunda en çarpıcı ve tehlikeli örnek olarak cep telefonunu verdik. Fakat günlük yaşamımızda kullandığımız bluetooth cihazlar, kablosuz ürünler(modemler, fareler, klavyeler, oyun kumandaları vs.), televizyonlar, crt ve lcd monitörler gibi birçok alet oluşturdukları manyetik alan miktarlarına göre insan vücudunu ve kimyasını olumsuz etkilemektedir.

Benzer şekilde yüksek gerilim hatları yakınındaki evlerde yaşayan çocuklarda Amerikan Bilimler Akademisi tarafından yapılan incelemeye göre lösemi görülme riskinin diğerlerine göre 1.5 katı fazla olduğu tespit edilmiştir. Yapılan epidemiyolojik çalışmalar yüksek gerilim hatları ve elektrikli aletlerin kanser riskini artırdığını göstermektedir. 0-300 Hz frekanslı alanlardan iletkenlik özellikleri nedeniyle en çok etkilenen dokular beyin sıvısı ve kan, ikincil derecede etkilenen dokular ise göz, göz sıvısı, troid, kas, gastrointestinal sistem, prostat ve testis dokuları olarak açıklanmıştır. Yani gün içinde teknolojiden yararlandığımız ölçüde giderek artan oranlarda zarar görmekteyiz.

Baz istasyonlarına veya büyük çanak antenlere yakın yerler de manyetik kirlenmenin fazla olduğu bölgelerdir.

Bu nedenle teknolojiyi mümkün olduğunca ve sadece olmazsa olmaz önemdeki ihtiyaçlarımız için kullanıp, özellikle cep telefonu görüşmelerimizi kısa tutmaya ve cihazı mümkün olduğunca vücudumuzdan uzakta bulundurmaya özen gösterelim.

Alıntı ile Cevapla
--------------------------------
24-09-2008 #2 S€ssiz P€ri  TEKNOLOJİNİN ZARARLARI
Teknoloji insanların hayatlarını yoluna koymak için tasarlanmıştır. Her yıl çok daha fazla araba yollara çıkmakta. bu yeni araçlar önceki modellerden daha çevreyle barışık olmasına rağmen, artan araç sayısını inkar edemez.. Teknolojinin çevresel etkileri sadece son zamanlarda idrak edildi.

• Ozon incelmesi ve delinmesi – otomobiller ve aerosol kutuların fazlalığına bağlı olarak
• Yağmur ormanlarının katledilmesi – toprakların genişletilmesi, kağıt ürünleri için kesim gibi…, hayvan endüstrisi için milyonlarca hayvanın üretilebileceği çayırlar yaratmak için.


Gerek termik santrallerden, gerekse fabrika bacalarından, araba egzozlarından çıkan zehirli gazlar, gün geçtikçe atmosferdeki havayı daha da kirletiyorlar. Sadece havayı kirletmekle kalmıyor, çok yoğunlaştığı zaman, asit yağmuru şeklinde toprağı da etkiliyorlar. Hava kirliliğine yol açan gazların insan sağlığını nasıl etkilediği yıllardır araştırılan bir konu. Hava kirliliğinde en çok açığa çıkan gazlardan biri olan sülfürdioksit, solunum yolu problemlerine yol açıyor; üstelik akciğer dokusunu da zedeliyor. Monoksit, sinir sisteminin çalışmasını etkiliyor. Kurşun ise çocuklarda beyin zararlarına yol açıyor. Yine bol miktarda bulunan nitrojendioksit, nefes almayı güçleştirirken astıma da neden oluyor.

Bugün çoğu insanın karşı karşıya kaldığı elektromanyetik alanların zararları sigara içmek, nükleer radyasyon, yoğun hava kirliliği,kronik yetersiz beslenme ve benzerlerinden olasılıkla daha az zararlıdır. Ancak maruz kaldığımız alanların günden güne artıyor olması ve etkilerinin ancak uzun vadede ortaya çıkabilecek olması bu durumu değiştirebilir.

Yüksek gerilim hatları yakınındaki evlerde yaşayan çocuklarda çocukluk çağı kanserlerindeki artışın epidemiyolojik olarak gösterilmesi ile tüm bu konudaki araştırmalar US National Academy of Sciences (Amerikan Bilimler Akademisi) tarafından tekrar incelenmiş ve 1996 yılında yüksek gerilim hatları yakınında yaşayan çocuklarda lösemi görülme riskinin diğerlerine göre 1.5 katı fazla olduğu Amerikan Bilimler Akademisi tarafından kabul edilmiştir.

Yapılan epidemiyolojik çalışmalar yüksek gerilim hatları ve elektrikli aletlerin (0-300 Hz) kanser riskini artırdığını göstermektedir. 0-300 Hz frekanslı alanlardan iletkenlik özellikleri nedeniyle en çok etkilenen dokular beyin sıvısı ve kan, ikincil derecede etkilenen dokular ise göz, göz sıvısı, troid, kas, gastrointestinal sistem, prostat ve testis dokularıdır.

Nükleer santrallerde atom çekirdekleri parçalanarak enerji sağlanır.Atomun çıkardığ ısı enerjisi yüksektir,ama çıkardığı radyasyon ancak özel binalarda veya kurşun mezarlarda saklanır ve uzun yıllar radyasyon yayar.Ayrıca santraldeki ufak bir sızıntı milyonlarca canlının radyasyona maruz kalmasına sebep olacaktır.Örneğin;1986 yılında Rusya'da Çernobil Nükleet Santrali'ndeki sızıntıdan 3milyon insan radyasyona maruz kalmış,radyasyon,Karadeniz kıyılarına kadar ulaşmıştır.

Çevrimdışı TAYLANSALİH

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.336
  • 3.247
  • Beden Eğitimi Öğrt.
  • 1.336
  • 3.247
  • Beden Eğitimi Öğrt.
# 21 Haz 2012 15:17:02
Teknolojinin gelişimi ve etkileri .
Perşembe, 25 Kasım 2010 Melike Ulusoy   .Teknoloji; Yunanca sanat, zanaat anlamına gelen “techne” ve bilgi, sözcük anlamına gelen “logos” kelimelerinin birleşmesi ile ortaya çıkan bir terimdir.

Teknolojinin tanımı

Teknoloji çok geniş kapsamlı bir kavram olduğu için birçok farklı şekilde tanımlanabilir. James Finn (Eğitim teknoloğu) teknolojiyi tanımlarken, “Makine kullanımının yanı sıra teknoloji, sistemler, işlemler, yönetim ve kontrol mekanizmalarıyla hem insandan hem de eşyadan kaynaklanan sorunlara, bu sorunların zorluk derecesine, teknik çözüm olasılıklarına ve ekonomik değerlerine uygun çözüm üretebilmek için bir bakış açısıdır.” demiştir.

Bilim ve teknoloji tarihi çok eskilere dayayan ve aslında yaşanan koşullarda insan ihtiyaçlarına göre şekillenen bir etkinliktir. Örneğin tarih öncesi çağlarda Yontma Taş Devrinde taşı yontmayı öğrenen insan, Cilalı Taş Devrinde ise yine taştan yapılan fakat daha sağlam ve kullanışlı araç gereçler yapmayı öğrenmiştir. Teknik bilginin bilinen ilk kullanımı ve pratik hayata geçirilmesi olarak bilinen bu örnekler teknolojinin bilgi birikimi ile geliştiğini açıkça ortaya koymaktadır. Bu bilgi birikimleri merak, ihtiyaç ve gereksinimler doğrultusunda her geçen gün gelişerek günümüzde çok farklı boyutlara ulaşmıştır. Geliştirilen teknolojik buluşlar sağlık, elektronik gibi birçok alana hizmet etmektedir.

Teknolojinin insan hayatındaki yeri ve önemi

İnsan hayatı günümüzde, teknik bilginin pratik hayata geçmesiyle çeşitlenmiş ve her şey teknolojikleşmiştir. Örneğin iletişimde kullanılan telefonlar, televizyonlar, e-mailler, gazete ve dergiler, kullanılan ulaşım araçları, otomobiller bunlardan sadece birkaçı. Yemek pişirme yöntemleri ve yemek pişirilirken kullanılan ocaklar, tabaklar, tencereler bile teknolojinin bir parçası olduğuna göre teknolojinin insan hayatında gerçekten büyük bir rolü var.

Teknoloji sağlık sektöründe ve ilaç sektöründe de hayati önem taşıyan gelişmeler göstermiştir. Fakat bunun yanında bazı olumsuz sonuçları da beraberinde getirdiği göz ardı edilmemelidir.

Teknoloji ile gelen olumsuzluklar

Teknoloji tabii ki insan hayatını kolaylaştırmaya yönelik birçok özelliğe sahiptir. Fakat bununla birlikte gelen bazı olumsuzluklar da görmezden gelinmeyecek boyutlarda.

Teknoloji sayesinde iş hayatında ve günlük hayatta elektronik cihazlar çok yaygın biçimde kullanılıyor. Bununla birlikte elektronik cihazların yaydığı radyasyondan etkilenen insan, uzun süre radyasyona maruz kaldığında bazı sağlık sorunları kendini göstermeye başlıyor.

Teknoloji sayesinde insan gücüne ihtiyaç duyulmadan direkt bilgisayar ve diğer teknik-elektronik araç gereçlerin kullanılması durumunda, duruş bozukluklarından ve hareketsizlikten kaynaklanan fıtık, eklem ve kas ağrıları, bilgisayar başında uzun zaman geçirmekten ise gözlerde yorgunluk, ağrı gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor.

Bilim teknoloji ve sanayileşme ile fabrikaların bacalarından tüten gazlar atmosfere yayılıp doğal kirliliğe neden olmaktadır.

Hatta sağlık sektöründe kullanılan tomografi ve MR cihazları bile insan vücuduna çok fazla radyasyon yüklediği için sağlıkçılar çok gerekmediği takdirde bu cihazların kullanılmasını önermiyor.

Ayrıntılı düşünüldüğünde bunlar gibi pek çok olumsuz madde sıralanabilir. İnsan hayatını olumsuz yönde etkileyen ve önemli sağlık sorunlarını beraberinde getiren bu gelişmeleri de olumlu hale getirecek bir teknoloji geliştirilmesi temennisiyle...

 .

Çevrimdışı aydınm

  • Yeni Üye
  • 1
  • 0
  • 1
  • 0
# 08 Mar 2013 12:30:21
teknolojinin yararları zararları özet

Çevrimdışı ret66

  • Yeni Üye
  • 1
  • 0
  • 1
  • 0
# 13 Mar 2013 19:51:46
performans ödevi nerede

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK