KONU: 2010 Öğretmen Atama ve Yer Değişiklikleri Hakkında
İLGİ : 4688 Sayılı Sendikalar Kanunu ve 06 Mayıs 2010 tarihli Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği
Dağıtım: TBMM Milli Eğitim Komisyonu Üyesi Milletvekillerine
T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI PERSONEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
MEVZUAT DAİRESİ BAŞKANLIĞI’NA
Bakanlığımızın 15 Haziran 2010 tarihinde gerçekleştirerek 18 Haziran Cuma günü taban puanlarını açıkladığı il içi ve iller arası isteğe bağlı yer değiştirme işlemleri, on binlerce öğretmeni mağdur ve mutsuz ettiği gibi hukuken sorunludur. Şöyle ki:
1. 6 Mayıs Tarihli ilgili yönetmelik, halen mecburi hizmet bölgesinde çalışmakta olan ve isteğe bağlı olarak zorunlu hizmet bölgesine gitmiş öğretmenleri cezalandırmaktadır.
2. Bakanlığın 21 Mayısta yayınlamış olduğu kılavuzda il içi ve il dışı yer değiştirme başvurularının birlikte yapılacağı uzun yıllar yer değiştirmek için bekleyen öğretmenlere bir umut olmuş ancak; il dışına kontenjan sınırlaması getirilmesi, il dışından başvuru yapanların yerleştirilmesini oldukça kısıtlamıştır.
3. Söz konusu atamalarda sınıf öğretmenliği başta olmak üzere bazı branş öğretmenleri bölgeden alınan yüksek hizmet puanı ve sürelere rağmen yer değiştirememiştir.
4. Zorunlu hizmet muafiyeti “kâğıt üzerinde” af olarak tanımlanmasa ve tüm öğretmenlere geldiği iddia edilse de, yer değişikliği başvuru hakkı için çalışma süresi 3 yıldan iki yıla çekilse de, Doğudan Batıya atanma oranı son derece sınırlı, Batıdan Doğuya atanma oranı ise sıfıra yakındır. Bakanlığımızın doğu hizmetini zorunlu olmaktan çıkarıp özlük ve maaş açısından özendirici hale getirmek yerine, bir kez doğuya gideni orada çakılı tutma anlayışını sürdürmesi, devletin kamu hizmeti yürüten personeline karşı adil olmaktan uzaklaşması anlamı taşır.
5. Atama Yönetmeliği 21 Mayıs’ta yayımlanan kılavuzla yer yer çelişmekte iken, basın açıklamasıyla yapılan değişiklikler yüzünden yönetmelikte değişikliğe gidilmesini zorunlu kıldığı halde, yönetmelik değiştirilmediğinden 15 Haziran 2010 günü gerçekleşen atamaların önemli bir kısmı hukuki dayanaktan yoksundur. “Basın açıklaması” yönetmelikle çelişmesine rağmen, atamalar konusunda mevzuat haline dönüştürülmüştür.
6. Aynı şekilde Sayın Bakan N.Çubukçu’nun basın açıklamasında belirttiği “il içi başvurularının öncelikle ve 2 defa yapılacak olması” yasal dayanaktan yoksundur, yönetmelikte “il içi ve il dışı atamalar birlikte yapılır” ifadesi bulunurken sözlü talimatla öğretmen ataması yapmanın hukukta yeri yoktur. Mili Eğitim Bakanlığı boş kalan kadrolar için temmuz ayında yeniden il içi başvuruların alınacağını duyurarak ilgili kılavuzun 3. maddesinin 2. bendine aykırı hareket etmiştir.
7. Kılavuz '' İl içi ve iller arası isteğe bağlı yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenlerin başvuruları birlikte alınacak ve tercih ettikleri eğitim kurumları dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğü esasına göre birlikte değerlendirilecektir.'' demektedir. Bu durumda temmuz ayında il içi ve il dışı başvuruların birlikte alınması ve il dışı kontenjan sınırlamasının kaldırılması gerekmektedir. İl içi atamanın iki defa yapılmak istenmesi, il dışı atamaların da iki defa olmasını yönetmelik gereği zorunlu kılmaktadır.
8. Kılavuzun '' 3.2. İller arasında yer değiştirecek öğretmenlerin alanlar bazındaki kontenjanları ülke genelinde dengeli dağılımı sağlayacak şekilde hizmet bölgeleri ve illerin doluluk oranları dikkate alınarak belirlenmektedir'' derken, başvurular başladıktan sonra 'sehven boş gösterilen kadroları tercih etmeyin' başlıklı yazıların İl Milli Eğitim Müdürlükleri vasıtasıyla öğretmenlere duyurulması öğretmenlerde şaşkınlık yaratmıştır.
9. İlgili kılavuzun tercihlerle ilgili ''Eğitim kurumlarının kontenjanları il millî eğitim müdürlüklerince elektronik ortamda belirlendikten sonra alan bazında il dışından gelecek öğretmen kontenjanı Bakanlıkça belirlenmektedir. Bu kontenjanının belirlenirken, alan bazında illerin doluluk oranının, o alanın hizmet bölgesi doluluk oranı ile kıyaslanması sonucu o bölgedeki tüm illerin ortak doluluk oranına sahip olması hedeflenmektedir'' maddesi bakanlığın il milli eğitim müdürlüklerinin bildirdiği kontenjanları dikkate almadığını göstermektedir.
10. Bakanlığın 6 Mayıs 2010, 24573 sayılı resmi gazetedeki yönetmeliğin 45.maddesinde geçen ''İsteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı olarak il içinde ve iller arasında yapılacak yer değiştirme suretiyle atamalarda öğretmenlerin tercihlerine yansıtılacak eğitim kurumları; mevcut öğretmenlerle ya da yükseköğrenimlilerce ihtiyacın karşılanabilirliği dikkate alınarak öğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumları arasından il milli eğitim müdürlüklerince belirlenir” maddesinin il dışı yer değiştirme yolluklarının devlete getireceği yük düşünülerek yapıldığını göstermektedir. MEB, eğitim-öğretim faaliyetleradıktan sonra 'sehven boş gösterilen kadroları tercih etmeyin' başlıklı yazıların İl Milli Eğitim Müdürlükleri vasıtasıyla öğretmenlere duyurulması öğretmenlerde şaşkınlık yaratmıştır.
9. İlgili kılavuzun tercihlerle ilgili ''Eğitim kurumlarının kontenjanları il millî eğitim müdürlüklerince elektronik ortamda belirlendikten sonra alan bazında il dışından gelecek öğretmen kontenjanı Bakanlıkça belirlenmektedir. Bu kontenjanının belirlenirken, alan bazında illerin doluluk oranının, o alanın hizmet bölgesi doluluk oranı ile kıyaslanması sonucu o bölgedeki tüm illerin ortak doluluk oranına sahip olması hedeflenmektedir'' maddesi bakanlığın il milli eğitim müdürlüklerinin bildirdiği kontenjanları dikkate almadığını göstermektedir.
10. Bakanlığın 6 Mayıs 2010, 24573 sayılı resmi gazetedeki yönetmeliğin 45.maddesinde geçen ''İsteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı olarak il içinde ve iller arasında yapılacak yer değiştirme suretiyle atamalarda öğretmenlerin tercihlerine yansıtılacak eğitim kurumları; mevcut öğretmenlerle ya da yükseköğrenimlilerce ihtiyacın karşılanabilirliği dikkate alınarak öğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumları arasından il milli eğitim müdürlüklerince belirlenir” maddesinin il dışı yer değiştirme yolluklarının devlete getireceği yük düşünülerek yapıldığını göstermektedir. MEB, eğitim-öğretim faaliyetlerini düzenlerken tasarruflu davranabilir, ancak ekonomik gerekçelerle kişilerin hak ve hürriyetlerini kısıtlayamaz.
11. Bakanlık, 15 Eylül’den sonra göreve başlayan öğretmenlerin yer değişikliği başvurusu yapmasını engelleyerek, birkaç gün yüzünden 6 ay veya 1 yıl boyunca binlerce öğretmeni mağdur etmiştir. Atamaya esas olacak tarihin 30 Eylül olarak kabul edilmesi zaruridir.
12. İl içi atamalarda, kurumda çalışılması gereken 2 yıllık sürenin tamamlanması gereği gözetilmiş; ancak kurum dışındaki görevlendirmeler atamaya esas sürenin hesaplanmasında göz ardı edilmiştir. Bu husus, özellikle köylerde görev yapan öğretmenlerin, isteklerine bağlı olmayan bir biçimde, il içi atama başvurusu yapmalarına engel olmuştur. Bazı köylerde kalacak yer sıkıntısından ve yerleşim yerinin özel koşullarından dolayı ilçe MEM’ler tarafından başka köylerde görevlendirilen özellikle bayan öğretmenler, hak kaybına uğramışlardır.
13. Talebimiz üzerine 18 Haziran Cuma akşamı ilan edilen yer değişikliğine esas taban puanları incelendiğinde, bazı okulların başvuru listesinde görülmediği halde yerleştirme yapıldığı, ilan edilenden fazla ya da eksik yerleştirme olduğu, ilan edilemeyen okullara atama yapıldığı, il dışından yüksek puanlarla başvuran üyelerimizin yerine il içinden düşük puanlı öğretmenlerin yerleştirildiği anlaşılmıştır. Birkaç saat içerisinde güncellenen taban puan listesi ilkiyle çelişmekte olup, 3 gün önce (15 Haziranda) tamamlanan yer değişiklikleri üzerinde şaibe yaratmıştır. Atamalar kesinleştikten sonra taban puanlar değişemeyeceğine göre bakanlığımızın bu listeyi neden değiştirdiğini açıklaması gerekmektedir. Bu tutarsızlığa dair, sendikamız üyeleri adına yasal haklarımız saklıdır.
Sonuç Olarak:
*Anayasamız ve evrensel insan haklarında tanımını bulan “eşitlik ve genellik” ilkesinin gereği olarak yukarıda –yalnızca ana hatlarıyla- yer verilen atama ve yer değişikliği sorununun çözümü için ilgili yönetmeliğin yeniden düzenlenmesini,
* Kendi iradesi dışında 15 Eylülden sonra göreve başlatılan öğretmenlerimizin yer değişikliği başvurusu yapmasını engelleyen kılavuzun değiştirilerek 15 EYLÜL SONRASI göreve başlayanları kapsayacak şekilde güncellenmesini,
* İl içi atama başvurularına esas 2 yıllık sürenin hesaplanmasında, görevlendirmelerin de dahil edilmesini,
* Temmuz Ayı yer değişikliği başvurularının yönetmeliğe uygun olarak İL İÇİ ve İl DIŞI olarak alınmasını ve birlikte değerlendirilmesini,
* 2010 Yaz Tatili içinde ve bu yönetmelik, kıl