Toprağa Dokunan Gençler: Dersimiz Tarım

Meslek liselerinde açılan 'Tarım Bölümü'nde ilk dersler başladı. Şile Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri de bir yandan teorik bir yandan da toprak üstünde uygulama eğitimleri alıyor. Ziraat mühendisi ve ilçe tarım ve orman müdürünün verdiği derslerde gençlerin ilk öğrendiği konu, hangi ürünün hangi toprakta daha verimli olacağının tespiti.

Yeni Şafak'tan Saliha Engin'in haberine göre; Tarımda nitelikli iş gücü açığını kapatmak için meslek liselerinde açılan 'tarım bölümü' ilk eğitim yılına başladı. Milli Eğitim Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı protokolü ile İstanbul'da 7 lisede açılan bölümde öğrenciler, bir yandan teorik ders alıyor diğer yandan da toprak üstünde uygulama yapıyor. O okullardan birisi olan Şile Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kapılarını bize açtı.

30 ÖĞRENCİSİ VAR

Bu yıl açılan bölümde 30 öğrenci bulunuyor. Öğrenciler arasında çiftçi çocukları da var, memur ya da esnaf çocuğu da. Okulda dersleri ziraat mühendisi ve ilçe tarım ve orman müdürü veriyor. Öğrenciler haftada 11 saat alan dersi alıyor. 4 yıl süresince öğrencilere tarla bitkileri, süs bitkileri, tahıllar, aromatik bitkiler, sağlığa yönelik bitkiler, toprağın işlenmesi, toprağı işleme teknikleri, tarım alet makine, tohum üretme, bitkisel üretime hazırlık, tarım alet makine, bitki koruma gibi dersler verilmesi planlanıyor. Okul sıralarında teorik bilgiler alan öğrenciler daha sonra seralarda bu bilgileri tatbik ediyor. Öğrenciler bir ürünün dikilmeden önceki ve sonraki halini, ürünün gelişim ve hasat aşamalarını yerinde görüyor. Öğrencilerin ilk öğrendiği konu ise hangi ürünün hangi toprakta daha verimli olacağının tespiti içen uygulanan topraktan örnek alma.

ÜRETEN NESİL YETİŞTİRECEĞİZ

Okul Müdürü Sakine İzgi, "Devlet okulunda böyle bir imkana kavuşmak bizi heyecanlandırıyor" dedi. Meslek derslerini bizzat kendisi veren Şile İlçe Tarım ve Orman Müdürü Kemal Benli de projenin amacının üreten bir nesil yetiştirmek olduğunu söyledi. Benli, "Tarım ve Orman Bakanlığı olarak çiftçilerimizi nasıl eğitiyorsak öğrencilerimize de en az o kadar eğitmeyi amaçlıyoruz. Çocuklar bitkilerin dikildiği tohumdan hasat edilene kadar hangi aşamalardan geçtiğini yakinen takip ediyorlar ve bu periyodu da izlemiş oluyorlar. Bitkisel üretimde hangi aşamalar var, tohum ne ister, su ihtiyacı ve sıcaklık nedir, hangi gazlar zararlıdır, iklim değişikliğinin buna etkileri nelerdir gibi her türlü sahada uygulamayla yerinde görmüş oluyorlar. Bizim amacımız da tarımsal nüfusumuzu gençleştirmek ve gençlerimize tarım bilincini vermek ve üreten bir nesil yetiştirmek" ifadelerini kullandı.

BİLİMSEL METODLAR

Dünyadaki kuraklık ve iklim değişikliği ve akabinde pandemiden dolayı yaşanan sıkıntıların tarım alanını ön plana çıkardığını söyleyen Şile İlçe Milli Eğitim Müdürü Okan Ayhan ise "Öğrencilerimizin mezun olduktan sonra da bilimsel anlama ülkenin tarım politikalarına yön vereceklerini düşünüyoruz. Dünyada artık bu sektörün önü açıldı. Bir sıkıntı bir diğer sektöründe kapısını açıyor. Öğrencilerin temelden yetişmesi çok önemli. Öğrencilerimizin en iyi şekilde modern ve bilimsel tarım anlamında eğitim almaları için her türlü olanakları onlara sunmaya çalışacağız" diye konuştu.

Toprağa dokunmak mutlu ediyor

Bölümün öğrencileri oldukça mutlu ve hevesli.

Yağmur Topçu: Tarımın geleceği bizim gibi gençlerde yatıyor. Diğer gençler gibi doktor, öğretmen, mühendis olma hayali varken biz çiftçi olmayı seçtik. Gençlerin daha çok bu alana yönelmesi gerektiğini düşünüyorum. Henüz okul yeni başladı ama topraktan numune almayı öğrendik. Seraya gelince, ne kadar doğru bir karar verdiğimi bir kez daha anladım.

Ömer Faruk Kurt: Ailem tarıma meraklı ve az çokta olsa tarımla uğraşıyorlar. Çocukluğumdan beri traktör ve toprağa merakım vardı. Öğretmenlerimin tavsiyesiyle geldim bu nedenle onlara minnettarım. İleride ziraat mühendisi olmak istiyorum. Tarıma açılmayan bölgeleri tarıma açmak istiyorum. Toprağa dokunmak beni mutlu ediyor.

Elif Sena Kara: Ben köyde yaşıyorum, yaşadığım yer tarıma elverişli ve teşvik edici. Kovid’den sonra tarımın değeri biraz daha anlaşıldı. Artık köyler şehirlerden göç almaya başladı. Seraya ilk geldiğimizde ve toprağa dokunduğumda çok heyecanlandım, kendimi buraya ait hissettim.

İrem Fikriye Yavuz: Okulumuza bölümün tanıtımı için gelmişlerdi benim de o sırada ilgimi çekti. Seçtiğim için mutluyum. İleride tarımla uğraşmak ve bu mesleği yapmak istiyorum. Bugün toprağa dokunmak bana huzur verdi. Çevremdeki insanlardan bu bölümü okuduğum için ilgi görüyorum.

 

  • 3 5
  • 03 Ekim 2022 08:51 1.949
  • Aktif Haberler
  • hazanın dünyası
    04 Ekim 2022 19:24
    2 1
    Resimdeki yanlışlar
    Önlük ile tarlaya giren birini görmedim.
    Tulum olmalidir. Pardon o da ingilizce ders kitaplarındaki çiftçilerdi..
    Mış gb yapmayın o çocukları köylülerle muhatap bırakın ziraatcilerle alanda çalışın, seralarda kalmasinlar..
  • taylantaylan
    04 Ekim 2022 11:59
    3 1
    köylü değil çiftçi lazım bize köylülük eski devirlerden kalma toplumsal bir sınıftır. çiftçilik ise bir meslektir. bize mesleği çiftçilik olan bu işi ciddi bilimsel ve ciddiyetle yapacak insanlar gerekiyor.
  • eren_87
    04 Ekim 2022 01:20
    2 1
    Gençlerin tarimla uğraşması güzel de kalıcı hale getirilmeli. Köylüler kan ağlıyor, urettikleri ürünler para etmiyor. Istedikleri fiyatlar çok altina alıcı bulabiliyor. Hep aracılar kazanıyor. Bu sistemde kimi eğitirsen eğit tarımla ilgilenmez. Köylüler köyde artık tarımla uğraşmazken rüzgara karşı kürek çekmeye benzer. Tarımda reform yapılması gerekiyor.
  • unodeca
    03 Ekim 2022 18:26
    3 2
    Hazır yetişmiş ziraat mühendisleri var ya!
    Çok gülüyorlar bu habere.
  • süreyyadansorun
    03 Ekim 2022 11:50
    2 4
    allll işte , tövbe . bu resim köy enstitüsü gibi olmuş
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK