EL CEVAP:
Sayın öğretmenim;
Geçmişte bugünkü gibi modern okullar mı vardı ki bana saydığınız örnekleri veriyorsunuz? Bu kişilerin yaşadığı dönemde "İmam-Hatıp Okulu" diye bir okul turu mü vardı? Muhtemelen internetteki bir kaynaktan bulduğunuz bir sayfayı olduğu gibi kopyalayıp yapıştırmışsınız. Ama unutmayınız ki o bilim insanları buluşlarını ve keşiflerini dine rağmen gerçekleştirmişlerdir. Zamanında onlardan çoğu zamanın yine dindar olan egemenleri tarafından yaptıkları çalışmalar nedeniyle eziyet görmüşlerdir. Yazdıklarınızdan bazıları var ki sadece efsanedir.Tarihçi İlber Ortaylı Hazerfen Ahmed Çelebi'nin gerçek bir kişilik olmadığını belirtmiştir.
"Akşemseddin Pasteur'dan önce mikrobu bulan ilk bilim adamı," demişsiniz. peki bulduktan sonra ne yapmış? Var mı böyle bir bilgi. O listeyi hazırlayanlar bunu akıl etmemiş mi yoksa?
"Beyruni ( 973 - 1051 ) Dünyanın döndüğünü ilk bulan bilim adamı " ise İslam dünyası neden günümüzden 100 yıl öncesine kadar güneşin dünya etrafında döndüğünü söyleyip durdu?
"Cabir Bin Hayyam ( 721 - 805 ) Atom bombası fikrinin ilk mucidi ve kimyanın babası sayılır.Maddenin en küçük parçası atomun parçalanabileciği fikrini bundan 1200 sene önce ortaya atmıştır. " deniyor.. Bu bilgide mantık hatası var. "Atom bombası" fikri ile "Maddenin en küçük parçası atomun parçalanabileciği" fikri ayrı şeyler değildir. Listeyi hazırlayanlar aşağılık duygusu içinde Cabir Bin Hayyam'a o çağda atom parçalanınca bomba etkisi yaratacağını düşündürmüş olmalı.
"Ömer Hayyam ( ? - 1123 ) Cebirdeki binom formülünü bulan bilgin. Newton veya binom formülünün keşfi Ömer Hayyama aittir. " Ancak şair Ömer Hayyam'a mı Matematikçi Ömer Hayyam'a mı? araştırmacılar bir mi iki mi Ömer Hayyam olduğu konusunu hala açığa çıkaramamışlardır. Şairlik ve matematikçilik aynı kişiye aitse Ömer Hayyam'ın dindarlığı suya düşer. Yani onun bilim adamlığına dininin bir katkısı yoktur vesselam.
Takiyyüddin Er Rasit'in rasathanesi dindarlar tarafından dine aykırı bulunup yarlebir edilmiştir.
Trigonometriyi, her yıl Nil nehrinin taşması ile tarla sınırlarını kaybeden ve sınırları yeniden çizmek zorunda kalan Milattan önceki Mısırlılara borçluyuz.
"İbnünnefis ( 1210 - 1288 ) Küçük kan dolaşımını bulan ünlü islam alimi." Niye "kan dolaşımı" değil de küçük kan dolaşımı? Bunlar birbirinden bağımsız olaylar olsaydı bu soruyu sormazdım. Kan hareketini inceleyen bir bilim adamının bir dolaşımı diğer dolaşımı gözlememesi ihtimal dışıdır.
Mimar Sinan, İbni Sina, El-Kindi, İbn-i Haldun ve diğerleri döneminin büyük bilginleridir. Hakkınızı teslim etmek lazım. Ancak sizin yazdıklarınız benim sorumun cevabı değildir ne yazık ki.
Bir şey daha var. O listede felsefecilerden de söz edilmiş ama, çağının ve öncesinin bilim adamlarını zındıklıkla suçlayan,matematiğin fazlasının imanı zayıflatacağını söyleyerek İslam dünyasını karanlığa mahküm eden Gazzali'nin adı neden yok? Yosa Gazzali büyük bilgin sayılmıyor mu?