Okulumuzun Tarihçesi
Kuruluşu 1905 yılında mahalle mektebi olarak,Aslan Bey adlı hayırsever bir sahsın Milli Emlaka verdiği şimdiki arsası üzerinde kurulmuştur.
Okul binası altı taş üstü ahşap iki derslikli ve çok küçük bir idare odasından ibaret idi.O zamanlar ağaçlı olan bahçesinde ayrıca okul binasına dayalı bir hademe odası olup,bahçe kenarında horasandan (moloz taşından) bir su deposu da vardı.Öğrencilerin su içtiği üç musluklu bir de çeşmesi vardı.Ayrıca yine aynı bahçenin bir kenarında üç gözlü bir okul tuvaleti vardı.
Cumhuriyetin kurulduğu yıllara kadar Osmanlı imparatorluğunun cami avlusundan ayrılmış,tek öğretmenli bir ilkokulu olarak hizmet vermiştir. Cumhuriyetin getirdiği devrimlerle müstakil iki kadrolu,30-40 öğrencili bir okul olarak Taş Mektep adı ile Suadiye semtinde eğitim-öğretime devam etmiştir.Maarif dairesince 7(Yedi) nolu okul adıyla isimlenmiştir.
Okullara isim verilmesi sebebiyle,yukarıda adı geçen Aslan Beyin kızı Suad Hanımın semte verilen ismini (Suadiye ) almıştır.Bu yıllarda daima iki derslikli ve üç sınıflı olarak; birinci sınıfı Okul Başöğretmeni, ikinci ve üçüncü sınıfları bir arada başka öğretmen okutarak hizmet veren bu okul, dördüncü sınıf öğrencilerini Erenköy İlkokuluna toptan sınıfça nakil verip,oradan mezun eden bir durumda idi.
Suadiye İlkokulunun ilk defa müstakil bir okul oluşu ; Bu okula 1951-1952- ders yılında atanan merhum müdür Turhan TANSELin okul bahçesinde yapılmasına vesile olduğu okul müsameresinde,semt halkının okul müdürüne bir isteğiniz varsa yardım edelimdiye sorması ile başlamıştır.Aile Birliğinin yanısıra,Suadiye Okulu Yardım Derneği kurulmuştur.Müteşebbisler ve Okul Müdürü merhum Turhan TANSEL beraberce zamanın valisi Fahrettin Kerim GÖKAYı Göztepe deki evinde bir pazar günü ziyaret ederek,her türlü malzemesi semt halkından olmak üzere sadece işçiliği İstanbul ili Makamından verilmesi suretiyle bir okul yapılması ile ilgili karşılıklı mutabakata varılmıştır.
Suadiye Okulu Yardım Derneği hemen faaliyete geçirilmiş,semt halkından doktor Fazıl Şerafettin BÜRGE ile tüccardan Naki Bey inşaatın demirini,Osman Azmi Bey taş ve çakılını almışlar,yönetim kurulu başkanı Süreyya Anamur, üyeler Faik Soyer,Refik Erdem ve Ali Saklıcalının çok çeşitli ve büyük yardımları olmuştur.Bu yardım kampanyasına merhum müdür Turhan TANSEL ile o yıl okula yeni kadro ile atanan eşi, öğretmen Mediha TANSEL de birer maaş tutarı tuğla yardımı yaparak katılmışlardır.
İnşaatın kontrolü Teknik Üniversite İnşaat Kürsülüğünden yapılarak üç ayda tamamlanıp öğretime yetiştirilmiş,hatta bu çalışmaya büyük katkıları olan semt halkı boya ve badana işini bir gün bir gecede yapıp,temizleyerek eylül ayının açılış gününe yetiştirmişlerdir.
Bu işte büyük emekleri geçen semt halkının kurduğu bu binaya dernek ve okul idaresi beraberce bir yemekhane ve teneffüshane ile ayrıca bir kütüphane bir de hademe odası eklemiştir.Böylece eski ahşap iki derslikli yarım öğretim yapan bir okul yerine tam bir okul teşkilatlanmıştır.
Suadiye İlkokulu 1952-53 yılından itibaren 5 derslikli ve 4 sınıflı olarak öğretime başlamış 1953-54 yılında ilk defa mezunlarını vermiştir.Bu yıldan itibaren emekli oldukları 1964 yılına kadar Turhan ve Mediha TANSEL beraberce göreve devam etmişlerdir.Turhan Bey okul müdürü olarak,eşi Mediha Tansel ise daima birinci sınıfı okutmuştur.
Turhan ve Mediha TANSEL 1964 yılında emekli olduklarında aldıkları toplam 56.000 liralık ikramiyelerini ve diğer birikimlerini son görev yaptıkları okul olan Suadiye ilkokulunun müsait olan bahçesine okul yaptırmak amacıyla bağışladılar.Bu durum il Genel Meclisine izah edilmiş ve kabul edilmiştir. Okulun planı Milli Eğitim tarafından yapıldı.Temelin atılmasına 4 gün kala 13 Eylül 1971 de Turhan TANSEL vefat etti.Buna rağmen Mediha TANSEL 17 Eylül 1971 de temel atma törenine katılarak eğitim ve öğretime verdiği önemi kanıtlamıştır.
1971 Eylülünde başlayan okul inşaatı 1 yıl içerisinde bitirildi.10 sınıflı,kaloriferli ve müsamere salonu olan bir okul haline geldi. İstanbul İl Makamının teklifi ile İl Genel Meclisi Suadiye ilkokulunun adını değiştirerek, Turhan ve Mediha TANSEL İlkokulu ismini vermiştir
Telefon : 0216 372 29 40 Faks : 0216 380 18 21 http://tmtansel.meb.k12.tr/
|