En gözde meslekleri seçtiler
Türk Eğitim Derneği'nin (TED) 18 ilden 4 bin öğrenci, bin 500 öğretmen ve bin 500 veli üzerinde yaptığı araştırma sonuçlandı.
Araştırmaya göre velilerin yüzde 24'ü hiç kitap okumamış, yüzde 40'ı da yılda birkaç kitap okuyor.
Sinemaya hiç gitmeyen veli oranı yüzde 39, tiyatroya hiç gitmeyen veli oranı ise yüzde 43. Velilerin yüzde 32'si çocuklarının öğretmen, yüzde 22'si doktor olmasını istiyor. Veliler öğretmen ve doktorluktan sonra çocuklarını mühendis (9,5), subay (4,5), işadamı (4,1), sporcu (yüzde 3,3) ve din adamı (3,1) olarak görme arzusunda. Velilerin yüzde 58'i 'çocuklarının okulda iyi bir eğitim aldığına inandığını' belirtirken, yüzde 36'sı 'eğitimin kalitesinin arttığını' düşünüyor.
Velilerin yüzde 49,8'i zorunluğu eğitimin 8 yıldan 12 yıla çıkarılmasını isterken, yarısı istemiyor. Velilerin yüzde 52'si ise mevcut OKS yerine 6, 7 ve 8. sınıflarda üç ayrı sınav yapılmasının daha doğru olacağını belirtiyor.
'Yeniden meslek seçmem gerekirse öğretmenliği seçerim' diyenlerin oranı yüzde 59,4'e düşerken, öğretmenlerin yüzde 59'u kendi çocuğunun öğretmen olmasını istemiyor. Öğretmenlerin yüzde 83'ü toplumun ve bakanlığın öğretmene verdiği değeri yeterli görmüyor.
'İlköğretimin sorunları alan araştırması'na göre öğrencilerin yüzde 29'u 'haftada birkaç kitap', yüzde 45'i ise 'ayda birkaç kitap' okuduğunu belirtiyor. Ders kitapları dışında hiç kitap okumayan öğrencilerin oranı ise yüzde 9. Öğrenciler 'hangi mesleği seçmek istedikleri' sorusuna ilk sırada 'öğretmen' cevabını veriyor. Öğrenciler ikinci olarak 'doktor', üçüncü sırada ise 'mühendis' olmak istiyor. Sanatçılık ve subaylık da öğrenciler için sonraki sıralarda geliyor. Kızlar daha çok öğretmen ve doktorluğu, erkekler ise mühendislik ve sporculuğu tercih ediyor. Öğrenciler liselere giriş için 3 sınav yapılmasına yüzde 45 oranında destek verip yüzde 50 oranında ise karşı çıkıyor.
Öğretmenlerin yarısı ayda bir kitap okuyor
Araştırmaya göre öğretmenlerin yarıdan fazlası 'ayda birkaç kitap', yüzde 33'ü 'yılda birkaç kitap' okuyor. Öğretmenlerin sadece yüzde 8'i 'haftada birkaç kitap' okuduğunu, yüzde 4'ü ise 'ders kitapları dışında hiç kitap okumadığını' kaydediyor. Öğretmenlerin yüzde 59'u, sinema ve tiyatroya 'yılda birkaç kez' gidiyor. Yarısı derse 'sık sık' hazırlanırken, yüzde 41'i 'ara sıra' hazırlanıyor. Dörtte biri 'sık sık', yüzde 55'i de 'ara sıra' araştırma yapmaya zaman ayırıyor. Şiir, öykü, deneme gibi yazma çalışmalarına 'sık sık' zaman ayıran öğretmenlerin oranı yüzde 9 iken 'ara sıra' zaman ayıranların oranı yüzde 32. Müzik dinlemeye hiç zaman ayırmayan öğretmenlerin oranı yüzde 15, spor yapmaya hiç zaman ayırmayanların oranı ise yüzde 33. Yüzde 71'i hiç kahvehaneye gitmediğini belirtirken, yüzde 3,8'i 'sık sık' ve yüzde 14'ü de 'ara sıra' kahvehaneye gittiğini belirtiyor. Yüzde 16'sı arkadaşlarıyla eğlenceye 'hiç' zaman ayıramazken, yüzde 12'si 'sık sık' yüzde 67'si de 'ara sıra' zaman ayırıyor. Öğretmenler tatillerini anne babalarının yanında memleketlerinde (yüzde 42) geçirirken, yüzde 24'ü tatillerini özel tatil beldelerinde geçiriyor. Öğretmenlerin yüzde 51'i, 12 yıllık zorunlu eğitime 'evet' derken, yüzde 46,8'i 'hayır' diyor.
samanyoluhaber.com