Tv Deki "subliminal Mesajlar"

Çevrimdışı suatin

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 12.659
  • 57.187
  • Müdür Yardımcısı
  • 12.659
  • 57.187
  • Müdür Yardımcısı
# 29 May 2011 23:08:48
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
bende sağdan soldan  duymuştum bunları ama bu kadar ayrıntısını bilmiyordum. paylaşayım dedim.

Şuuraltını etkilemeyi hedefleyen mesajlara “subliminal” adı verilir. Genel olarak “şuuraltına yönelik gizli mesajlar olarak ifade edebiliriz. Kişinin şuuraltına ‘’subliminal’’ mesaj göndermenin birçok yolu bulunuyor.

ayrıntılar için

[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
link açılmıyor open dns diyor

Çevrimdışı sebocan

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 32.896
  • 512.895
  • 32.896
  • 512.895
# 29 May 2011 23:10:14
BİLİNÇALTINA YÖNELİK MESAJLAR

Bilinçaltını etkilemeyi hedefleyen mesajlara “subliminal” adı verilir. Genel olarak “bilinçaltına yönelik gizli mesajlar olarak ifade edebiliriz. Kişinin bilinçaltına ‘’subliminal’’ mesaj göndermenin birçok yolu bulunuyor.

Bunlardan en çok kullanılanları :

1. Dijital ses dosyalarına gizlenen işitsel yolları.

2. Gözle algılanamayacak kadar kısa süreyle ve sık patlayan flaşlar şeklinde sinema ya da televizyon görüntüsü yoluyla bilinçaltına itilen 25. kareler.

3. Reklam afişleri, logoları ve benzeri nitelikteki görsel malzemenin içine saklanmış şekil, kelime ve rakamlar.

Bu yöntem, bir ürünün reklâmını yapmaktan, bir inancın ya da görüşün propagandasını yapmaya kadar varan geniş bir yelpazede kullanılmaktadır. Görsel ve işitsel olarak (bilinçli) algılananlar değil; bilinçaltı seviyesinde algılanan söz, resim, görüntü ve şekillerden oluşur.

Bunlardan en çok kullanılan Dijital ses dosyalarına gizlenen ses mesajlardır. Üzerinde oynanabilirliği ve işlenilmesi ve yayılması daha kolay olduğundan MP3 dosyaları gizli mesaj için biçilmiş kaftandır diyebiliriz. Peki, sistem nasıl işliyor?

İnsan kulağı sadece belirli frekans aralıklarındaki sesleri duyabilir. Eğer siz bir müzik parçasını rahatça duyabiliyorsanız, bu sizin duyabileceğiniz frekans aralığında olduğunu gösterir. İnsan beyninin algısı ise, bundan daha düşük ya da daha yüksek frekansları algılayabilecek kapasitededir. Dikkat ediniz : “duyabilecek” demiyoruz, algılayabilecek diyoruz.

Yani, kulağımız ancak belirli bir frekans aralığındaki sesleri duyabilir. Fakat beynimiz bu aralığın çok daha ötesindeki sesleri algılar, hisseder.

Bilinçaltı ve bilinçaltının özelliklerini anlattığımız zaman, ne demek istediğimizi çok daha iyi anlayacaksınız. Ancak şimdi öncelikli olarak bu subliminal mesajların neler olduğunu ve nasıl işlendiğini sizlere göstermemiz gerekiyor.

8-12 hertz dalga boyundaki subliminal mesaj içeren bir MP3′ü kulağınızla dinlersiniz, ancak içindeki gizli mesajı beyniniz dinler. Bu esnada kulağınız hiçbir şey duymaz. İnternette ve paylaşım programlarında bilinçaltı mesajları içeren MP3 dosyaları bulunmaktadır. Hatta bu gizli mesajları frekans aralıklarına göre analiz ederek ortaya çıkartan yazılımlar dahi vardır.

25. KARE

Kişinin bilinçaltına subliminal mesaj göndermenin birçok yolu olduğunu söylemiştik. İşte bunlardan bir diğeri de 25. kare tekniğidir. Peki, nedir bu 25. kare?

Gördüğümüz bir anlık görüntü, 655 satır ve frame/çerçeve denilen 24 küçücük kareden oluşur. Sinema bandında, saat, dakika, saniye olarak bir diziliş vardır. Saniyeden sonra kare gelir ve bir saniye 24 karedir. Her 24 kare ise bir ekran büyüklüğündeki kareyi oluşturur. Her 327.5 satırda bir de "control-track" denilen aralık vardır. İşte bu aralıktaki görüntüler kesilip, aralarına başka görüntüler atılarak 25. kare oluşturulur ve bu son kare olan 25inci kare anlıktır. Yani görüntü saniyede 1/24 olacakken, bu 1/25'e çıkar. Kareler 25 olunca bir anda bir görüntü gelir ve anında kaybolur. Genellikle görünmez, daha doğrusu görülür ama bilinçaltında kalır.

25. karenin temel mantığı da mesajı bilinç-altına göndermek olduğu için, artık dünya sinema sanayisinde bu tekniği kullanmayan yok gibidir. Yani sizler evlerinizde rahat koltuklarınıza oturup herhangi bir televizyon kanalındaki herhangi bir dizi/ film ya da bir belgeseli seyrederken aynı zamanda 25. karelerle bilinçaltınıza gönderilen mesajlara/ telkinlere/ saldırılara maruz kalabiliyorsunuz.

Göz bunları görmüyor ama saniyenin üç binde biri gibi bir zaman aralığında bu görüntü bilinçaltına ulaşıyor. Bu gizli mesajlar sayesinde, o reklâmı, diziyi, filmi ya da herhangi bir resmi hazırlayan kişi/ yapımcı/ yönetmen kendi hedefine, niyetine ve ideolojisine göre vermek istediği mesajı 25. karelerle bilinçaltına göndermiş oluyor.


PEKİ, GÖREMEDİĞİMİZ HALDE NASIL ETKİLENİYORUZ BU 25. KARELERDEN?

Bu adamlar zaten açıktan açığa bu işi yapıyorlar. Filmlerle, reklamlarla her türlü mesajı veriyorlar. Buna rağmen niçin böyle gizli bir kare uyguluyorlar?

Cevabı çok basit; Çünkü gördüğümüz zaman bu kadar etkili olmuyor. Çünkü kişi, bilinçli bir tercih ile gördüklerini veya duyduklarını ya reddediyor ya da kabul ediyor. Çünkü baştan önüne seçenek olarak getirilmiş oluyor.

Fakat bu, öyle bir şey ki insan onu görmüyor, duymuyor ve hissedemiyor, yani bizlerin algı frekanslarımızın tamamen altında veya üstünde yer alıyor. Böyle bir şeyi kabul yahut reddetme gibi bir olanağımız var mı? Elbette hayır.

İşte 25. karenin ve subliminal reklamların temel mantığı budur! Hedefteki kitlenin bilinçli tercih hakkını gasp ederek, onları gizlice zehirlemek!

Bu işi yapanlar insanı ve insanın yaratılışını çok iyi biliyorlar. 1900’lü yıllara kadar uzanan bir geçmişi var bu tür çalışmaların. Psikolog ve psikanalistlerin insanla ilgili uyguladıkları, gözlemledikleri ve deneylerle ortaya koydukları bilgi ve bulgulardan yola çıkarak “İnsanı nasıl etkileyebiliriz” sorusuna cevap aradılar. İlk başta ticari hedefler ve büyük şirketlerin mallarını halka pazarlamanın bir yolu olarak gördüler bu bilinçaltı telkinleri. Daha sonra ise bu taktiği öğrenen her kişi ve her yapımcı kendi niyet, inanç ve ideolojisine göre vermek istediği mesajları bu yolla insanlara zerk etmeye başladılar.

25. KARE NE ZAMAN VE NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTIR?

Bilinçaltının bütün görüntü, ses ve resimleri kaydetme özelliği 1900’lü yıllardan beri insanları yönlendirmek için kullanılmaktadır.

1900’lü yıllarda Knight Dunlap adında Amerikalı bir psikoloji profesörü gözbağcılık gösterisi yaparken bilinç gücüyle algılanmayan “hissedilemez gölgeler” kullanarak aynı uzunluktaki 2 çizgiyi seyircilerin farklı ölçülerde algılamasını sağlamıştı.

İşte buradan hareketle bilinç-altını hedef alarak mesaj göndermeyi hedefleyen ve adına subliminal mesajlar denen bu tür reklamlar ilk kez 1950'li yıllarda Amerika'da ortaya çıktı.

James Vicary adlı reklamcılık uzmanı, sinema salonlarında yaptığı bir deney sonucu patlamış mısır ve kola satışlarının arttığını iddia etti. Bu deneyde film perdede oynarken, saliselik görüntüler hâlinde gözle görülemeyen gizli kareler ve gizli mesajlarda : “patlamış mısır ye” ve “kola iç” sloganları çıkıyordu. Seyirci bu sloganları bilinçle algılayamadığı hâlde, bilinçaltına hitap eden bu sloganlar neticesinde kola satışlarının yüzde 18.1, patlamış mısır satışlarının ise yüzde 57.7 arttığı görüldü.

Bu şekilde, bilinç-altına yönelmenin reklamın etkinliğini artırmada daha işlevsel olduğu görülmüştür. İşte o gün bugündür uygulanan 25. kareler sadece bir insanı ya da bir topluluğu değil; bütün insanlığı tehdit etmektedir.

Bir grup psikolog ve yazar bu konunun gündeme geldiği ilk yıllarda bu yöntemin uydurma ve efsane olduğunu ve insanları etkilemeyeceğini söylediler. Ancak, beyin dalgalarını ölçen teknolojilerin gelişmesi ile gizli mesaj içeren reklama beynin daha farklı ve fazla tepki verdiği gözlemlendikten sonra, bu yöntemin etkisi ispatlanmış oldu.

İşin en ilginç tarafı ise bu konuyu gündeme taşıyan, kitap, tez ve aile eğitim seminerlerinin yok denecek kadar az olmasıdır. Yıllardır uygulanan böyle ciddi ve hayati bir konunun nasıl olup da bütün bir insanlık tarafından henüz bu şekilde yeni yeni öğreniliyor olması düşündürücü olsa gerek.

ASIL HEDEF ÇOÇUKLAR

Subliminal teknolojisi maalesef çizgi filmlerde, şarkılarda, reklam panolarında, filmlerde yasal olmayan bir şekilde kullanılıyor. Çocuklara sevgiyi kardeşliği öğütleyen masum zannettiğimiz çizgi filmlerin arasına pornografik resimler, şiddet unsuru içeren görüntüler bu teknolojiyle saklanıyor. Çocuğumuz fark etmeden o görüntüleri beynine konuk ediyor ve şahsiyetinin oluştuğu o en ciddî yaş dilimde (sıfır-yedi yaş arası) bu görüntüler içeride bilinçaltında hapsoluyor. Artık siz siz olun her gördüğünüz ve duyduğunuza çok dikkat edin.

Özellikle Disney, yaptığı çizgi filmlerde cinsellik temasını yıllardır çocuklarımızın bilinçaltına kazımıştır.



BU FİLMDE / DİZİDE SANAL REKLAM UYGULANMAKTADIR


Sizler, televizyonlarınızın karşısında uyumaya devam eden ruhlar, koltuğunuza oturup en sevdiğiniz dizi ya da filmleriniz yayına başlarken : “BU FİLMDE / DİZİDE SANAL REKLÂM UYGULANMAKTADIR” uyarısını görmediğinizi söyleyebilir misiniz?

Peki, ne demek “Sanal Reklam?”

Sanayi Bakanlığına göre sanal reklamın tarifi aşağıdaki gibi;

"Sanal reklam; hukuken kullanımı meşru görüntülerin, canlı veya banttan bilgisayar marifeti ile manipülasyonu ve söz konusu görüntülerde yer alan muhtelif unsurları reklam amacı ile hâlihazırda kullanılan veya ileride geliştirilecek teknolojiler vasıtasıyla oyun sahası ve çevresi üzerine düşürülen tüm görüntüleridir.”

Televizyonda izlediğimiz pek çok dizide ya da filmde ya marka yerleştirme ya da sanal reklam uygulamaları ile karşılaşıyoruz. Bir dönem gişe rekorları kıran “Kurtlar Vadisi Irak” filmini hatırlayın. Film başlarken “Bu filmde sanal reklam uygulaması yapılmaktadır” uyarısı vardı. Ekranda bir ovada yol alan otomobili izlerken birden bir mimarlık firmasının reklam tabelası ve bir apartman beliriveriyor. Kerpiç evlerin üstüne getirilmek istenmiş ama başarılı olunamadığı için ortalık yerde duran uydu antenleri reklamları ve uyarı tabelalarının altında beliriveren markalar…

O halde en can alıcı soru şu; niçin sanal reklam? Çünkü bilinçaltına telkin göndermenin en iyi yolu.

Çevrimdışı ferdem

  • Bilge Üye
  • *****
  • 4.415
  • 27.381
  • 4.415
  • 27.381
# 29 May 2011 23:17:50
bende diyordum bu reklamlar aklımdan neden çıkmaz diye demek sanal reklamlar bbu kadar etkiliymiş. paylaşımlar çok hoş. yapmamız gereken kumandaların off düğmesini sık kullanmak.

Çevrimdışı suleyman45

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 16.604
  • 27.312
  • 4. Sınıf Öğretmeni
  • 16.604
  • 27.312
  • 4. Sınıf Öğretmeni
# 30 May 2011 19:18:42
Daha neler göreceğiz, duyacağız... :(

Çevrimdışı konuk35

  • Bilge Üye
  • *****
  • 1.346
  • 2.799
  • 1.346
  • 2.799
# 30 May 2011 21:39:21
Frekanslarımızla oynuyorlar demek :D  >:( inanıyorum, bilinçaltı; reklamcıların en çok çalıştıkları alan olması boşuna değil. Başka türlü, bu kadar ürünü ne yapsınlar. Tercihimize bıraksalar adamlar açlıktan ölecek.

Çevrimdışı beltahas

  • Bilge Üye
  • *****
  • 1.628
  • 8.104
  • 1.628
  • 8.104
# 30 May 2011 21:53:40
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]   izlemenizi tavsiye ederim arkadaşlar gerçekten çok çarpıcı

Çevrimdışı complex

  • Bilge Üye
  • *****
  • 4.436
  • 4.887
  • Müdür Yardımcısı
  • 4.436
  • 4.887
  • Müdür Yardımcısı
# 30 May 2011 22:05:23
vay vay vay. neler var neler adamlar nelerle uğraşıyorlar ya

Çevrimdışı gokseldeniz34

  • Uzman Üye
  • *****
  • 2.877
  • 3.718
  • 2.877
  • 3.718
# 30 May 2011 22:18:34
çocukluğumuzda izlediğimiz değerli, uçan kaz, şirinler,.... gibi kaliteli yapımlar, trt çocuk radyosu, polis radyosu yayınları çooooook gerlierde kaldı gibi hissediyorum. tv, internet... artık dizileri, yarışmaları... saçmalıklarıyla tam bir ahlaksızlık teknesi oldu. ailelerin bu konuda fazla dikkatli olması, eğitimcilerin de elinden ne geliyorsa yapması gerek. bu yayınları hazırlayanlara diyecek lafım yok!  >:( >:( >:( bu yayınlara izin verenlere de yok!   >:( >:( >:( >:( >:(

Çevrimdışı apranax83

  • Bilge Üye
  • *****
  • 3.107
  • 14.331
  • 3. Sınıf Öğretmeni
  • 3.107
  • 14.331
  • 3. Sınıf Öğretmeni
# 30 May 2011 22:48:19
özellikle dövüş kulübü( The Fight Club ) filminde bol miktarda bunlardan var. cocacola reklamlarında ve yine bazı çizgi filmlerde.

dövüş kulübüyle ilgili;
DÖVÜŞ KULÜBÜ / The Fight Club Niçin bu film?

Bir kere adına bakarak bunun bir dövüş filmi olduğunu zannetmeyin. “Gün gelir sahip olduklarınız, size sahip olmaya başlar!” sloganı ile modern insanın tüketim merkezli hayat tarzını sorgulayan bir filmdir Dövüş Kulübü.

Edward Norton ve Brad Pitt’in başrollerini paylaştığı ve David Fincher’in yönettiği bu film, 2000 yılında Empire Ödülü (İngiltere) aldı. Ayrıca 2001’de En iyi DVD, en iyi DVD anlatımı, en iyi DVD özel içerikleri ödülünü almış ve 2005 yılında Total Film magazin ödüllerinde (UK) “Dünyanın bu güne kadar gelmiş geçmiş en iyi film ödülü” ne layık görülmüştür.

Gerçekten çok etkileyici bir filmdir. Moderniteye karşı çıkarak:

“Gün gelir sahip olduklarınız, size sahip olmaya başlar”, “Her şeyi kontrol etmeyi bırak ve rahat ol…”, “Nefret ettiğiniz işlerde çalışıp gereksiz şeyler alıyorsunuz.”,  “Seyrettiğiniz reklamlar yüzünden araba ve kıyafet değiştiriyorsunuz.”,  “Sizler paranız kadar iyisiniz.”, “Siz işiniz değilsiniz.”,  “Bindiğiniz araba değilsiniz.”,  “Kredi kartlarınızın limiti değilsiniz” diyordu.

Şimdi, “Dünyanın bugüne kadar gelmiş geçmiş en iyi film ödülüne layık görülen bu filmdeki 25. kareleri yakalayabilmek ve filmdeki her saniyeyi kare kare izleyebilmek için önce:

1.Filmi bilgisayarınıza kaydedin.
2.Media player ile izlerken film sahnelerini 1/16 “Slow / yavaş” izleme modunda.
3.“klcodec” ile izlerken alttaki ok işaretlerinden “Decrease Speed”e üç kez tıklayıp filmi en yavaş haline getirmeniz gerekmektedir. Böylece her saniyeyi yaklaşık 5 saniyede izleyecek ve her kareyi tek tek yakalayabileceksiniz..

SONUÇ:

1.Araştırmalarımızın sonucunda filmin yönetmeninin (sexomaniac) olduğunu bulduk.
2.Filmin (bizim yakalayabildiğimiz) 26 farklı yerinde 25. kareler kullanılmış.
3.25. kare tekniği ile elinde sigara olan Brat Pitt resmi filmin çeşitli yerlerine yerleştirilmiştir.
4.Yönetmen filmin 2 farklı yerinde 25. kare tekniği ile cinsel öğeler yerleştirmiş.
5.Yine filmin 2 yerinde Çocuk Pornosu şuuraltına yerleştirilmiş.
6.Unutmayın 25. karelerin yer aldığı her film gibi bu filmde de normal seyrinde görülmesi gerekenlerin dışında hiçbir şey görülmüyor. Aslında çok şey görülüyor ancak hiç kimse ne gördüğünü bilmiyor.
7.Uyanmayanlar ve hala 25. karenin varlığına ihtimal vermeyenler, denesin ve görsün diye filmdeki en can alıcı karelerin sadece bir kısmının dakika ve saniyelerini aşağıya sırasıyla yazıyoruz. İsteyen filmdeki tespit ettiğimiz bu dakika ve saniyelerde filmi durdurup kare kare izleyebilir.
06:02 = elinde sigara olan Brat Pitt resmi,

31:07 = cinsel öğeler ,

31:14 = cinsel öğeler,

46:41 =cinsel öğeler,

49:09 = cinsel öğeler,

50:42 ile 50:52 = çocuk pornosu mesajları,

02:10:39 = Film bitiyor binalar yıkılıyor ve yine cinsel öğeler filmin finali olarak 25. karede yer alıyor.

Çevrimdışı .NaLaN.

  • Çalışkan Üye
  • ***
  • 52
  • 85
  • 52
  • 85
# 03 Haz 2011 09:54:31

• Subliminal mesajların en rahat kullanıldığı yerler dijital ses dosyalarıdır. Üzerinde oynanabilinirliği, kolay işlenmesi ve yayılması neticesinde gizli mesajlar için ses dosyaları oldukça elverişlidir. İnsan beyni sadece belirli frekanslardaki sesleri işitebilir. Dinlediğiniz bir müziği anlarsınız ancak o anda algınızın anlayamayacağı mesajlara maruz kalırsınız. İşte bu mesajları ancak bilinçaltınız anlar ve depolar. Alışveriş yaparken dinlediğiniz müzik hatta o müziğin hangi ülkeye ait olduğu sizin için ne kadar önemli? Bilinciniz için önemli olmayan bu detaylar bilinçaltınız için oldukça önemlidir. Çünkü dinlediğiniz müzik türü hareketli bir müzik türüyse sizi alışveriş yapmaya sevk eder. Örneğin şarap alırken dinlediğiniz müziğin hangi ülkeye ait olduğu şarap seçerken ki tercihinizi etkileyebilir. Ses dosyası yöntemi özellikle şarkılarda kullanılmaktadır. Birçok rock şarkısı tersten dinlediğinde ölüm, seks ve uyuşturucu mesajları içermektedir. Bunları dinleyen müzik tutkunları da bilinçaltlarına depolanan bu bilgilerle yönelimlerini gerçekleştirmektedirler. Bir zamanların popüler çizgi filmlerinden biri olan Alaaddin’de çalınan şarkılar arasında geçen bir subliminal mesaj örneği bulunmaktadır. Şarkı esnasında arkadan boğuk bir erkek sesi çok hızlı bir şekilde “Take off clothes” yani “elbiseni çıkar” mesajı veriyor.

Çevrimdışı .NaLaN.

  • Çalışkan Üye
  • ***
  • 52
  • 85
  • 52
  • 85
# 03 Haz 2011 09:58:36

En ilginç örneklerden biri Kuzuların sessizliği filminin afişidir. Film afişinde hem ölüm hem de doğum (ve bununla bağlantılı cinsellik) arketipleri görsel olarak birlikte işlenmiştir. Afişte yer alan kelebek figüründeki iskelet kafasına bu iskelet kafasının içindeki 7 çıplak kadın resmine dikkat edin.



Çevrimdışı munzeviçığlık

  • Uzman Üye
  • *****
  • 4.642
  • 22.384
  • 4. Sınıf Öğretmeni
  • 4.642
  • 22.384
  • 4. Sınıf Öğretmeni
# 03 Haz 2011 20:37:53
Bu bilgi paylaşımlarını gerçekleştiren arkadaşlarımıza çok çok teşekkür etmek istiyorum.Açıkçası bu sayfayı okuyuncaya kadar burada bahsedilen bilgilerin varlığından bu denli haberdar değildim.Bu sebeple bir kez daha arkadaşlarımızın bu değerli hizmetlerinden ötürü kendilerini tebrik ederim ve kendilerine tekrar teşekkür ederim.Saygılarımla

Çevrimdışı maviii35

  • Bilge Üye
  • *****
  • 4.341
  • 9.124
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 4.341
  • 9.124
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 03 Haz 2011 21:04:40
teşekkürlerrr

Çevrimdışı sarnıç

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 8.385
  • 127.443
  • 8.385
  • 127.443
# 27 Haz 2011 12:47:23
Teknolojinin katkısının yanında olumsuz yönlerininde olduğunu biliyordum, fakat bu kadarınıda hiç tahmin etmiyordum ???
Şaşırdım doğrusu, bizleri nasılda etkiliyorlarmışda haberimiz yokmuş.
Bilgileri paylaşan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum.

Çevrimdışı seda03

  • Uzman Üye
  • *****
  • 309
  • 387
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 309
  • 387
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 28 Haz 2011 10:57:45
arkadaşlar bu konuyla ilgilenenlere ahmet şerif izgören in eşik altı büyücüleri kitabını edinmeleri tavsiye ederim..gerçekten olayın ne boyutta olduğunu amerikanın yıllardır dünyaya neler yaptığını görmeniz için iyi bir fırsat..
sadece dövüş kulübü filminin son sahnesi bile yeterli aslında..10 kere izlediğim filmde "o sahne"yi bir kere bile farkedememişim..

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK