Usb Flash Bellektenden Wındows 7 Kurulumu (formatlama - Resimli)

Çevrimdışı zeus83tr

  • B Grubu
  • 1.150
  • 2.156
  • 4. Sınıf Öğretmeni
  • 1.150
  • 2.156
  • 4. Sınıf Öğretmeni
02 Oca 2013 19:49:24
Arkadaşlar, sizler için hazırladığım Adım Adım Windows 7 Kurulumu  (Windows 8'de de aynı altyapı kullanıldığı için, bu kılavuzdan yaralanabilirsiniz. Kurulumları aynı.)
Not:  Anlatım bana aittir. Sadece birkaç resim internetten derlenmiştir.
 
1.Adım :  MOTİVASYON
Herkes, kişisel bilgisayarına Windows kurabilir. Hele sınıfında küçücük afacanlarla baş edebilen biz öğretmenler için çok çok kolay. Sadece birkaç püf nokta var. Bunları da bu kılavuzumuzdan öğrendik mi tamamdır artık. Herkese şimdiden kolay gelsin.

2.Adım:  UYARILAR:
Windows kurulumu ve format atmak, basit bir işlemdir. Fakat bazı önlemler almanız gerekiyor.  Kurulum yapacağınız bilgisayarda önemli bilgileriniz, belgeleriniz (fotoğraf, film, program vs.) varsa, ilk önce bunları yedeklemeniz gerekir. Dışarıdan CD/DVD, taşınabilir Harddisk, Flash  disk gibi medyalara yedekleyebileceğiniz gibi, bilgisayarınızın içindeki Harddisk'in Sistem bölümlemesinden farklı bir dizine de kopyalayabilirsiniz. (Sistem bölümlemesi: İşletim sistemi kurulurken Harddiskimizi C:  D:  E: gibi bölümlere {partition} ayırırız. Windows çoğu zaman C: sürücüsüne kurulurken {Sistem bölümü}, diğer sürücüler kendi kullanımımız içindir.) . Önemli belgelerinizi harddisk üzerindeki farklı bir sürücüye kopyaladıysanız, kurulum yaparken bu sürücüye Windows kurulumu yapmamaya özen gösterin. (Kurulumda sürücü isimleri gözükmeyeceği için bölümlemenin kapasitesini not ederek ayırt edebilirsiniz.) Önemli belgelerinize virüs bulaşmış olabileceğini düşünüyorsanız, aldığınız yedeği kurulum sonunda Virüs programı yükleyip, taratın.

3.Adım: ÖN HAZIRLIK:Başlamadan önce, varsa bilgisayar donanımlarınızın sürücülerini (driver) edinin. Bunlar CD/DVD de olduğu gibi internetten de güncel versiyonlarını indirebilirsiniz. Elinizin altında dursun. Kurulumdan sonra nasıl olsa internetten indiririm diye düşünmeyin, çünkü kurulum sonunda internet bağlantı donanımınızın sürücüsü yoksa internete bağlanamazsınız. En azından ETHERNET ve WiFi kartlarınızın sürücüleri kurulum öncesi elinizde bulunsun.

Çevrimdışı zeus83tr

  • B Grubu
  • 1.150
  • 2.156
  • 4. Sınıf Öğretmeni
  • 1.150
  • 2.156
  • 4. Sınıf Öğretmeni
# 02 Oca 2013 19:49:48
4.Adım: WINDOWS 7 KURULUM MEDYASI HAZIRLAMA:
Yukarıdaki adımları hallettiğinize göre, şimdi kurulumun ilk aşamasına geçelim. Önce karar aşaması: Windows 7 ‘yi hangi kaynaktan kuracağız? DVD ‘den mi, USB Flash Bellekten mi?
”DVD ile kurulumu seçenler, buradan direkt 5 numaralı adıma geçebilirler.”
USB Flash bellekten kurulumu isteyenler, şu işlemleri uygulayacağız:
(Gerekli Malzemeler:  En az 4 Gb büyüklüğünde “U3 vs gibi özellikleri OLMAYAN” basit bir USB Flash Bellek)

A) Uygun Windows 7 versiyonunu tespit ederek (Bilgisayarınız 64 bit destekleyen bir işlemciye sahipse Windows 7’nin 64 bit versiyonunu; İşlemciniz 64 bit değilse 32 bit versiyonunu indireceksiniz. 64 bit versiyonlar için ISO dosya adında X64, 32 bit versiyonlar için X86 veya X32 yazılıdır.) Windows 7 kurulum ISO dosyasını internetten indirelim. (Torrent sitelerinden veya Microsoft’un kendi sitesinde de var sanırım)

B) Elinizde Windows 7 Kurulum DVD ‘si var ve NETBOOK gibi DVD sürücüsü olmayan bir cihaza kuracaksanız SLYSOFT CLONECD programını indirip Windows 7 DVD nizin imaj (ISO) dosyasını oluşturabilirsiniz. (Bir arkadaşınızın bilgisayarında da yapabilirsiniz.)

C) Microsoft ‘un sitesinden WINDOWS 7 USB/DVD DOWNLOAD TOOL  adındaki esas işi yapacak olan küçük programımızı indirip kuruyoruz.

D) WINDOWS 7 USB/DVD DOWNLOAD TOOL programı kurulunca ilk işimiz varsa Virüs programını geçici olarak devre dışı bırakmak. Çünkü virüs programı WINDOWS 7 USB/DVD DOWNLOAD TOOL programı imaj dosyasını kopyalamaya başladığı an işlemi yarıda keserek Flash belleği hazırlamasına engel oluyor. İş bitince tekrar çalıştırırsınız.

E) Programı çalıştırıyoruz ve karşımıza ISO dosyamızın yerini soran pencere çıkıyor. “BROWSE” tıklayarak Windows 7 ISO dosyamızın yerini bulup işaretliyoruz ve “NEXT” diyerek ilerliyoruz.

F) Program bu adımda İmaj dosyamızı hangi medyaya kopyalamak istediğimizi soruyor. “USB Device” tıklayacağız. (Bu adımda DVD seçeneğide mevcut ,isteyen DVD oluşturmak için bu seçeneğide seçebilir.)  Neyse bizim işimiz USB Bellek ile biz ona tıklıyoruz.

G) Program şimdi mevcut Flash belleklerinizi listeleyecek. Buradan asgari  4 Gb olan belleğimizi seçiyoruz. “Begin Copying”  düğmesine basıyoruz. (Not bu işlem sonucunda Flash bellekteki bütün bilgiler silinecektir.)  Şimdi Flash belleğinizin dolu olduğunu  ve silmesi gerektiğini yazan bir ibare çıkacak ona da “Erase USB Device” deyip tıklıyoruz ve tekrar gelen uyarıya “Evet” deyip  kopyalama işlemini başlatıyoruz. Kopyalama işlemi yaklaşık 10-20 dakika arası sürebilir. Sizde bunu fırsat bilip biraz dinlenin.

H) Kopyalama bitince işlemin başarılı olduğunuz belirten(“Bootable USB Device created successfully”) bir uyarı çıkacaktır. Tebrikler artık Windows 7 USB Kurulum medyanız hazır. Artık DVD ‘den daha hızlı kurulan pratik bir flash belleğiniz oldu. Üstelik Netbook gibi DVD sürücüsü olmayan veya DVD sürücüsü bozuk olan Laptopunuza Windows 7 kurabilirsiniz.

İ) Dileyen Windows 7 USB Kurulum medyasının içinde ayrı bir klasör açarak kurmak istediği programları, sürücüleri ekleyip kurulum sonrası birçok zahmetten de kurtulmuş olur. Mesela ben USB içinde açtığım bir klasör içerisine sıklıkla kullandığım “Winrar, Avira Free antivirus, K-lite codec pack, Office 2007, Foxit PDF reader ve bazı sürücü” dosyalarımı ekleyerek Flash belleği hiç çıkarmadan kurulum sonrası aşamaları da tamamlayıp, Bilgisayarımı hazır hale getiriyorum.

Çevrimdışı zeus83tr

  • B Grubu
  • 1.150
  • 2.156
  • 4. Sınıf Öğretmeni
  • 1.150
  • 2.156
  • 4. Sınıf Öğretmeni
# 02 Oca 2013 19:55:09
5. Adım :  BİLGİSAYARINIZI USB veya DVD’den BAŞLATACAK ŞEKİLDE AYARLAMA:
Yukarıdaki tüm adımları başarılı şekilde geçmişsek artık Bilgisayarımızda küçük bir ayar yaparak WINDOWS 7 kurulum medyasının başlamasını sağlayabiliriz. Bunun için Bilgisayarımızın BIOS adı verilen temel ayar ve bilgilerin saklandığı bölümden gerekli ayarı yapacağız.
“BIOS” bilgisayar ilk açıldığında sistemi aktif hale getirip , işletim sistemine “ben hazırım, haydi Windows’u çalıştır, millet Egitimhane.com sitesine girecek” diyen arabirimdir.

BIOS ‘a bilgisayarın düğmesine ilk basılıp çalıştırıldığında ekranda görünüp kaybolan (Bazen hiç gözükmeyebilir) bir ibare ile girilir. Bu ibare “ Press F2 to enter BIOS” veya “Press DEL for BIOS” şeklindedir. Yani BIOS ‘ a DEL, F2, F11 ,ESC gibi tuşlarından birine basarak girebilirsiniz. Bunlar sıklıkla kullanılan tuşlardır eğer bunlar işe yaramazsa Bilgisayarınızın kullanma kılavuzuna veya internetten küçük bir araştırma yaparak BIOS ‘a girme yöntemini bulabilirsiniz. Yeni nesil anakartlar artık USB, DVD/CD medyalarından bilgisayarı başlatmak için açılışa spesifik bir Tuş belirlemiş durumda . Yani BIOS ‘a girmenize hiç gerek yok, USB ‘yi takıyorsunuz ve bu tuşa basarak bilgisayarı USB ‘den çalıştırabiliyorsunuz. Örneğin kendi kullandığım HP Pavilion G6 laptopumda ilk açılışında ESC tuşuna basarak Seçenek menüsünü aktif ediyorum buradan da F10 ile BIOS ‘a girebileceğimi F9 tuşu ile de Bilgisayar başlatma medyası seçeneklerini görebiliyorum hatta BIOS ile hiç uğraşmadan F9 ile USB veya DVD ‘den bilgisayarımı başlatabiliyorum.  Burada genel hatlarıyla anlatıyorum çünkü her markanın ve her modelin farklı bir düzeni var bunu Google’dan küçük bir araştırma yaparak da bulabilirsiniz.

Peki eski nesil anakartı olanlar ne yapacak? Eski nesil anakartı olan arkadaşlar BIOS ‘a girerek “Boot Options” , “Boot Order” “Boot” menüsünden (hangisi varsa) girerek “First Boot Device” yada “Primary Boot Device” olarak USB Flash Disk ’i seçecek. (DVD’den kurulum yapmak isteyenler de burayı Optic device yada CD Drive olarak seçecek).  Peki “First Boot Device” seçenekleri arasında USB Disk olmayanlar ne yapacak? Onlarda “First Boot Device” olarak Harddisk ‘i seçecekler. Ama “HardDisk Boot Priority” seçeneği altında USB Flash belleğini 1. Sıraya getirerek, bilgisayarını USB ‘den açılacak sekilde ayarlamış olacaklar. Bu ayarları yaptıktan sonra BIOS ‘ a “SAVE to BIOS” yaparak kaydedip çıkıyoruz. Artık bilgisayarımızı USB Flash diskten başlayacak şekilde ayarladık. Şimdi bilgisayarımızı kapatıyoruz. Flash diskimizi takıyoruz ve bilgisayarı çalıştırıyoruz. Windows 7 Kurulumu otomatik olarak çalışacaktır.

Çevrimdışı zeus83tr

  • B Grubu
  • 1.150
  • 2.156
  • 4. Sınıf Öğretmeni
  • 1.150
  • 2.156
  • 4. Sınıf Öğretmeni
# 02 Oca 2013 19:57:41
6. Adım: WINDOWS 7 KURULUMU:
Bu adıma kadar sorunsuz gelmişsek bundan sonra geriye bir şey kalmıyor artık. Evet Bilgisayarımız USB veya DVD ‘den çalıştı ve Windows 7 kurulum programı çalıştı.
İlk olarak karşımıza Dil seçenekleri  çıkıyor , “İLERİ” diyoruz.  Ardından Windows 7 logosu ve “ŞİMDİ YÜKLE” seçeneği çıkacak. “Şimdi Yükle” deyip başlıyoruz.
Lisans sözleşmesini kabul edip(tik işareti koyarak)  “İLERİ” ye basıyoruz.
 Gelen Pencerede size kurulum tipini seçmeniz istenecek:  Temiz bir kurulum için her zaman “Gelişmiş Kurulum” seçeneğine basıyoruz.
Bu pencerede harddiskinizin bölümleri listelenecektir. Eğer Harddiskimizin tamamını, bütün bölümlerini formatlamak istiyorsanız, alttaki Gelişmiş Sürücü Seçeneklerini tıklıyoruz ve ek seçenekler açılıyor. Burdan kaç bölümümüz varsa tek tek seçip “SİL” ‘e basıyoruz. En son tek parça ham diskimiz kalıyor. Şimdi diskimizi istediğimiz kapasitede ve sayıda bölüme ayırıyoruz. Alttaki seçeneklerden “YENİ” ‘ye basıp çıkan ayarlama bölümünde Mb(Megabayt olarak değer giriyoruz.) Örneğin 50 Gb bir bölüm oluşturmak istiyorsak eğer 50000 yazarak 80 Gb için 80000 yazarak ayarlıyoruz. Benim önerim diskinizi en az 2 bölüm olacak şekilde bölümlemeniz. 320 Gb’lık bir Harddiskinizin olduğunu varsayarsak, En az 50 Gb Windows’un kurulacağı C: sürücüsü için, 160 Gb D: sürücüsü ve kalan 160 Gb da E: sürücüsü şekline ayırabilirsiniz. Yada 100 Gb C: için, kalan 220 Gb D: için ayırt edebilirsiniz.

Harddiskinin tamamını formatlamayacaklar için ise yine bu bölümden sadece Eski işletim sisteminin kurulu olduğu bölüm( C: ) silinip formatlanarak da uygulayabilirsiniz. Bu şekilde sadece sistem bölümü silinir mesela başka bir bölüme yedek almışsanız bunlar zarar görmez.

Bölümleme yaparken Windows 7 “Sistem Ayrıldı” adı altında 100 Mb lık bir bölüm oluşturur. Bu gerekli bir uygulama olup biz bu bölümün hemen altındaki ilk bölümü seçip “FORMAT”  ‘a basıyoruz. İşlem bitince yine bu bölümü seçip “İLERİ” basıyoruz. Artık Windows’unuz kurulmaya başladı. 15 ile 30 dakika arasında bir sürede bilgisayarınız kurulumu tamamlar. Bu sırada Bilgisayarınız belki birkaç defa yeniden başlayabilir. Kurulum aşaması %100 olduktan sonra bilgisayar yeniden başlayacaktır, siz bu sırada tekrar kurulum menüsüne girmemek için taktığımız USB bellek veya DVD ‘ yi çıkarıyoruz. Bundan sonra eğer içine başka program atmamışsak bunlara ihtiyaç duymayacağız.

7. Adım: KURULUM SONRASI AYARLAR:
Kurulum tamamlandıktan sonra sizden “Kullanıcı adı ve Bilgisayar ismi” isteyecektir,  bu alanları istediğiniz gibi doldurun ve “ileri” ye tıklayın.
Bilgisayarınıza Parola koymak istiyorsanız parolanızı ve hatırlatıcınızı girip “ileri”’ye tıklayın. Şifre koyma istemezseniz sadece “İleri” basın.
 Windows 7 Ürün Anahtarı: Lisans anahtarınız varsa girin yoksa boş bırakıp ileri’ye tıklayın (30 gün içinde etkinleştirmeniz gerekmektedir.)
Windows güncelleştirmelerini açık bırakmanız tavsiye edilir, o yüzden “Önerilen ayarları kullan” ’ı seçin,  güncelleştirmeleri kapatmak içinse “Daha sonra sor” seçeneğini seçebilirsiniz.
 Windows saat ve tarih ayarlarınızı yapınız. Ve bitti. İşte hepsi bu kadar.

8. Adım:  SÜRÜCÜ ve PROGRAM YÜKLEMELERİ:
Windows 7 kurulduğuna göre şimdi eksiklerini tamamlama zamanı. Aygıt Yöneticisine girerek Windowsun tanıyamadığı donanım olup olmadığını tespit edin. Daha önce temin ettiğimiz sürücüleri kurarak tanınmamış donanımları tanıtıyoruz. Anakart, ekran kartı Ethernet, ses kartlarının sürücülerini varsa diğer cihazlarımızın sürücülerini yüklüyoruz. Daha sonrada OFFICE, Antivirus vs. gibi programları kurarak, Bilgisayarımızı tamamlıyoruz.

9. Adım:  HAYIRLI OLSUN:
Bu adımda da Bilgisayarımızı güle güle kullanıyoruz.

Çevrimdışı zeus83tr

  • B Grubu
  • 1.150
  • 2.156
  • 4. Sınıf Öğretmeni
  • 1.150
  • 2.156
  • 4. Sınıf Öğretmeni
# 02 Oca 2013 20:35:16
Arkadaşlar takıldığınız yer olursa sorabilirsiniz.  :)

Çevrimdışı m ferit

  • Uzman Üye
  • *****
  • 355
  • 271
  • 355
  • 271
# 03 Oca 2013 09:40:07
zeus83tr öğretmenim , açıklamalar ve resimler için size çok teşekkür ederim.

Çevrimdışı ismail_gökçe

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.335
  • 4.847
  • 3. Sınıf Öğretmeni
  • 1.335
  • 4.847
  • 3. Sınıf Öğretmeni
# 03 Oca 2013 23:34:49
Öğretmenim açıklamalar için teşekkürler.

Çevrimdışı zeus83tr

  • B Grubu
  • 1.150
  • 2.156
  • 4. Sınıf Öğretmeni
  • 1.150
  • 2.156
  • 4. Sınıf Öğretmeni
# 19 Oca 2013 23:54:59
4. Adımda bahsettiğim gerekli programın linki:

WINDOWS 7 USB/DVD DOWNLOAD TOOL

Microsoftun kendi sitesinden:

[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]

Çevrimdışı ismail_gökçe

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.335
  • 4.847
  • 3. Sınıf Öğretmeni
  • 1.335
  • 4.847
  • 3. Sınıf Öğretmeni
# 02 Şub 2013 12:52:24
      Öğretmenim gayet güzel anlatmışsınız.  DVD den daha kolay ve hızlı oluyor. Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler.

Çevrimdışı abdil7

  • Uzman Üye
  • *****
  • 2.712
  • 3.992
  • Okul Müdürü
  • 2.712
  • 3.992
  • Okul Müdürü
# 02 Şub 2013 13:05:33
usb bellekten kurmak çok zor anlayamadığım ise şu sata destekli pclerde acılışta usb sürücüsünü görüyor yalnız elinizdeki flash bellekler genelde fat32 sistemini kullanıdklarından agır ve yavas ntfs e delin kendine has bir sistemini oldugu gibi yedekleyen programı var 500 gb lık sataya hardıskıme kurum yapmıyor daha dgrusu gormuyor yani flashbellekle xp kurmak daha mantıklı

Çevrimdışı abdil7

  • Uzman Üye
  • *****
  • 2.712
  • 3.992
  • Okul Müdürü
  • 2.712
  • 3.992
  • Okul Müdürü
# 02 Şub 2013 13:08:31
herzaman canlı cd olarak linux yani kurulumsuz işletim sistemiyle ondedir. iz bırakmaz virüs girmez çökme olmaz Badtrack 5R linuxe bir alışsa bu ülke bakın neler oluyor neler

Çevrimdışı zeus83tr

  • B Grubu
  • 1.150
  • 2.156
  • 4. Sınıf Öğretmeni
  • 1.150
  • 2.156
  • 4. Sınıf Öğretmeni
# 03 Şub 2013 21:54:53
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
usb bellekten kurmak çok zor anlayamadığım ise şu sata destekli pclerde acılışta usb sürücüsünü görüyor yalnız elinizdeki flash bellekler genelde fat32 sistemini kullanıdklarından agır ve yavas ntfs e delin kendine has bir sistemini oldugu gibi yedekleyen programı var 500 gb lık sataya hardıskıme kurum yapmıyor daha dgrusu gormuyor yani flashbellekle xp kurmak daha mantıklı
Hocam gizli kurtarma bölümü içeren bilgisayarlarda DISKPART aracının FORMAT komutunu kullanarak silebilir, ardından bu konudaki yöntemle kurulum yapabilirsiniz. Kurulum çok zor demişsiniz, herhangi bir zorluk yok, takıldığınız yer olursa sorabilirsiniz. Ayrıca bahsettiğiniz BACKTRACK 5R linux sürümü hackerların veya heveslilerin Kablosuz Ağların şifrelerini kırmak için kullandığı bir programdır. Bu amaçla kullanımını uygun görmüyorum.

Çevrimdışı perter65

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 725
  • 1.800
  • Birleştirilmiş Sınıf
  • 725
  • 1.800
  • Birleştirilmiş Sınıf
# 03 Şub 2013 22:24:22
güzel bilgiler.özellikle mini laptopu olup win7 kurmak isteyenlerin işine yarayacaktır.

Çevrimdışı abdil7

  • Uzman Üye
  • *****
  • 2.712
  • 3.992
  • Okul Müdürü
  • 2.712
  • 3.992
  • Okul Müdürü
# 03 Şub 2013 22:41:01
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Hocam gizli kurtarma bölümü içeren bilgisayarlarda DISKPART aracının FORMAT komutunu kullanarak silebilir, ardından bu konudaki yöntemle kurulum yapabilirsiniz. Kurulum çok zor demişsiniz, herhangi bir zorluk yok, takıldığınız yer olursa sorabilirsiniz. Ayrıca bahsettiğiniz BACKTRACK 5R linux sürümü hackerların veya heveslilerin Kablosuz Ağların şifrelerini kırmak için kullandığı bir programdır. Bu amaçla kullanımını uygun görmüyorum.
Cok sağolun sayın hocam  yani sadece o yönünü biliyorsanız bir windows seversiniz demektir, kendi pc imde her daim linuxin diğer eşdeğer veriyonlarını kullandım ,kendimi bildim bileli de office kullanmadım surekli open office yani teşekürler

Çevrimdışı zeus83tr

  • B Grubu
  • 1.150
  • 2.156
  • 4. Sınıf Öğretmeni
  • 1.150
  • 2.156
  • 4. Sınıf Öğretmeni
# 03 Şub 2013 22:52:44
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Cok sağolun sayın hocam  yani sadece o yönünü biliyorsanız bir windows seversiniz demektir, kendi pc imde her daim linuxin diğer eşdeğer veriyonlarını kullandım ,kendimi bildim bileli de office kullanmadım surekli open office yani teşekürler
Hocam hakkımda bilmeden yorum yapmayın. Diğer konularımı da incelemenizi öneririm. Pardus ve OSX içeren mesajlarıma bakabilirsiniz.

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK