STK'lar için Uzaktan Öğrenim Ağırlıklı Sertifika Programı
2007 - 2008 Dönemi
Başvurular 24 Temmuz 2007 Salı günü açılacaktır!
İstanbul Bilgi Üniversitesi STK Eğitim ve Araştırma Birimi, STK'lara yönelik ileri düzey kapasite geliştirme eğitimlerini daha geniş bir coğrafi alana yayabilmek amacıyla karma yöntemli bir uzun dönem eğitim kursu başlatmıştır. 2005 - 2006 döneminde başlatılan programdan bugüne kadar 150'den fazla STK çalışanı ve gönüllüsü yararlanmıştır. Programın başında ve sonunda İstanbul'da düzenlenecek 4-5'er günlük programlar dışında internet ve çokluortamda hazırlanmış kurs malzemesi üzerinden yürütülecek kurs toplamda 8 ay sürmektedir.
Kurs Başlangıç ve Bitiş Tarihi: 26 Eylül 2007 - 1 Haziran 2008*
(*Tahmini kapanış programı bitiş tarihidir. Kesin tarih katılımcılarla birlikte eğitim sırasında saptanacaktır.)
Başvuru Dönemi: 24 Temmuz - 5 Eylül 2007
Başvuru süreci ve programda önemli tarihler için tıklayınız.
Sivil Toplum Kuruluşlarının demokratik ve çoğulcu bir topluma katkıda bulunmaları için kapasitelerini içinde yer alan üye, gönüllü ve çalışanların eğitimi ve bu eğitim sonucunda edinilen kazanımların kuruluşlara geri dönüşü sayesinde geliştirmeyi amaçlayan program, etkileşimli sınıf eğitimi ile uzaktan öğrenim yöntemlerini bir araya getirerek İstanbul dışından katılımcıların da katılımını sağlamayı amaçlamaktadır.
Kimler katılabilir?
Program Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gelen hak temelli (çevre, insan hakları, kadın, gençlik, kalkınma, sosyal dışlanma ve yoksun kesimlere yönelik çalışan) yurttaş girişimi niteliğindeki STK'lara yönelik olarak düzenlenmiştir ve İstanbul dışından gelen hak temelli kuruluşlara öncelik verilmektedir.
Eğitim programını katılımcı veya izleyici olarak izlemek mümkündür.
Katılımcı statüsünde katılanların yükümlülükleri:
1) Kurs başında ve sonunda İstanbul'da düzenlenen 4 ve 5'er günlük programlara bizzat katılmak,
2) Uzaktan öğrenim süresince haftalık tartışmalara en az %90 oranında katılım göstermek ve bireysel alıştırmaları tamamlamak,
3) Eğitim sonunda bireysel olarak bir proje hazırlamak.
Eğitim sonunda başarılı olan katılımcılar "Katılımcı sertifikası" almaya hak kazanırlar.
Katılımcı statüsünde katılmak isteyenlerin:
Bir STK tarafından bir mektupla aday gösterilmiş ve program sonrasında bu STK'da gönüllü çalışmayı kabul etmiş olması,
Başvuru formunu eksiksiz doldurması
Tercihen aday gösteren STK dışından, ancak çalışmalarını bilen bir kişiden referans mektubu sağlaması,
Tercihen en az lise mezunu olması ve İngilizce bilmesi gerekmektedir.
Programa 30 katılımcı kabul edilecektir. Katılımcı başına yaklaşık 1000 Euro olan maliyet İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından karşılanmaktadır.
İzleyici statüsünde katılanlar:
1) kurs malzemesini edinebilir,
2) kurs kapsamında uzaktan öğrenim bölümündeki tartışmaları ve moderatörlerin katkılarını izleyebilir ve katılımcılar tarafından üretilen belgelere erişebilirler.
İzleyiciler tartışmalara katılmazlar ve proje oluşturma yükümlülüğünden muaftırlar.
İzleyici statüsünde katılmak isteyenlerin bir STK'nın üye, çalışan veya gönüllüsü olmaları, başvuru formunu eksiksiz doldurmaları ve belirlenen ücreti ödemeleri gerekmektedir.
İzleyiciler için sayı sınırı yoktur. İzleyici olarak materyallerin karşılığı katılım ücreti 150 Euro (KDV dahil) karşılığı YTL'dir. Kısıtlı sayıda burs olanakları mevcuttur.
Kurs Programı:
Kurs programını tablo halinde görmek içintıklayınız. <link dosya:distance-program-07-08.xls>
Açılış: Kurs 26-30 Eylül 2007 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek 5 günlük bir açılış haftasıyla başlayacaktır. Açılış haftasında bir araya gelecek katılımcılar Sivil Toplum ve STK'lar ile İletişim Becerileri dersleri, Sivil Toplum ve Demokrasi Seminerleri ve kursun geri kalanıyla ilgili oryantasyon programına katılacaklardır. Açılış haftasına katılan katılımcılara kursun geri kalan bölümünde kullanacakları malzemeler de dağıtılacaktır.
Uzaktan Öğrenim: Ekim ayı ile birlikte 8 ay sürecek uzaktan öğrenim bölümü başlayacaktır. Uzaktan öğrenim bölümü katılımcılara dağıtılan malzeme ve internet tartışma ve çalışmaları üzerinden yürütülecektir. Haftalık veya iki haftalık bölümlere ayrılmış şekilde işlenecek modüllerde katılımcıların ortaya atılan tartışma sorularına aktif katılım göstermeleri ve proje çalışması veya alıştırmaları tamamlamaları beklenecektir. Uzaktan öğretim bölümünde sırasıyla Örgüt Yönetimi, Savunuculuk ve Proje modülleri bulunmaktadır.
Haftalara göre ders başlıkları aşağıdadır:
Uzaktan öğrenime giriş haftası: Sivil Toplum ve STK'lar (1 hafta)
Organizasyon Modülü:
Örgüt Yönetimine Giriş (3 hafta)
Gönüllülük ve Gönüllülerle İşbirliği (3 hafta)
Kaynak geliştirme (2 hafta)
Savunuculuk ve Politikalar Modülü:
Avrupa, Sivil Toplum ve STK'lar (3 hafta)
Savunuculuk ve Politikaları Etkileme (3 hafta)
STK'lar için Hukuksal Çerçeve (1 hafta)
Proje Modülü:
Proje Döngü Yönetimi, Teklif Yazma ve Bütçeleme (5 ders - 10 hafta)
Avrupa Birliği Proje Finansman ve Fon Prosedürleri (2 hafta)
Kurs geneli gibi uzaktan öğrenim bölümünde aktif ve katılımcı öğrenme yöntemini izlemektedir. Katılımcıların okumaları yapmaları, tartışmalara katılmaları ve ders özelinde alıştırmaları ve proje çalışmalarını yerine getirmeleri beklenmektedir. Kurs kapsamında katılımcıların haftalık ortalama 5-6 saatlik çalışma yapması öngörülmektedir; çalışma yükü haftadan haftaya değişiklik göstermektedir.
Ara Toplantı: Proje modülü öncesinde 7-10 Şubat 2008'de bir ara toplantı düzenlenecektir. Ara toplantıda programın ara değerlendirmesi, Savunuculuk veya Sivil Toplum ve Demokrasi Seminerleri ve Proje Döngüsü Yönetimi dersine giriş yapılacaktır.
Kapanış ve Değerlendirme: Program yine İstanbul'da düzenlenecek 4 günlük bir değerlendirme ve kapanış toplantısıyla sona erecektir. Değerlendirme ve kapanış toplantısında uzaktan öğrenim programının değerlendirilmesi yanında İletişim Becerileri, STK'lar için İnsan Hakları ve STK Aktivizmi dersleriyle Sivil Toplum ve Demokrasi Seminerleri bulunmaktadır.
Öğretim Kadrosu ve Moderatörler:
Eğitim programının moderatörlüğü Bilgi Üniversitesi STK Birimi eğitmeni Alper Akyüz tarafından yürütülecek, proje değerlendirmeleri Alper Akyüz, Laden Yurttagüler ve Nurhan Yentürk tarafından yapılacaktır.
Bunun dışında açılış ve kapanış haftasında STK Birimi eğitmenleri, deneyimli STK aktivistleri ve akademisyenler eğitmen olarak görev almakta ve Sivil Toplum ve Demokrasi Seminerlerine konuşmacı olarak davet edilmektedirler.
Önceki dönem katılımcılarının başvuranlara önerileri
2006-2007 dönemi değerlendirme raporu