Merhaba arkadaşlar, kızımın bayram ödevi çok azdı dün hepsini yaparak bitirdi. Fakat ben biraz daha fazla çalışmasını istiyorum. Çünkü geçen yıl okul değiştirdiği için geride başlamıştı. Bu yılda tam anlamıyla yetiştiği söylenemez. Zaten öğretmenimizde daha fazla çalışmasını söylüyor. Özellikle okuma da çok gerilerde. Ama kitap okumak deyince kaçacak delik arıyor. Tatildeyim ben diyor. Ona bu işi daha eğlenceli bir şekilde nasıl yaptırabilirim?
Merhabalar Saygıdeğer Velimiz,
Belki kızacaksınız, bir öğretmenden bunları duyduğunuz için şaşıracaksınız ama bence kızınız "Tatildeyim ben" derken çok haklı. Bırakınız, çocuk tatili tatil gibi yaşasın. Dinlensin, eğlensin, okuldayken yapamadıklarını yapsın. Tatil kitapları çıkaran bazı yayıncıların birazcık (!) daha fazladan para kazanma isteklerine çocuğunuzu kurban etmeyiniz. Okulda ders, tatilde ders, gündüz ders, akşam ders derken çocuklarımızı derse boğuyoruz, zavallıcıklar nefes alamıyor, hayatlarını çocukluklarını yaşayamıyorlar. Biz hep çok çalışmakla başarılı olunacağını zannediyoruz. Bence yanılıyoruz. Bir önceki mesajınızda 5 yıl öğretmen olarak çalıştığınızı yazmışsınız. Okul müdürünüz hafta içi her akşam, hafta sonu her gün sizi okula ders için çağırsa isyan etmez misiniz. İnanınız ben ederdim. Çocuklarımız da öyle isyan ediyorlar işte. Belki bir çoğumuz gidemiyoruz ama tatile gidebilen ev hanımlarının, tatilde de yemek, bulaşık, çamaşırla uğraştıklarında “ Güya tatile geldik, evden ne farkı var, tatile mi geldik, çalışmaya mı? “ diye isyan ettiklerini bir çoğumuz duymuştur.
Kitap okuma konusunda benim tavsiyem, az sayfalı bol resimli kitaplar kullanınız. Çocuk dergileri de etkili oluyor, hem eğlenip hem öğreniyorlar. Çocuğunuzun neye ilgisi varsa o içerikte kitaplar, dergiler alınız. Teknolojiye ilgisi varsa teknoloji dergileri, uzaya ilgisi varsa uzay dergileri, hayvanlara ilgisi varsa hayvan dergileri, otomobillere ilgisi varsa otomobil dergileri, müziğe ilgisi varsa müzik dergileri.... bunu siz çoğaltınız. Otomobile ilgisi olan bir öğrencime birkaç otomobil dergisi alarak okumasını hızlandırdığım olmuştur. Bir de başta yarım saat, bir saat gibi bir süre belirlemeyiniz. Süreyi zamanla üzerine dakikalar koyarak artırınız. Belli bir zaman sonra sürenin öneminin kalmadığını göreceksiniz. Çocuğunuz zorunlu olduğu için değil; istediği, merak ettiği için okumalı. Kitap okuma bir görev, bir ödev olmamalı; onun için yemek yemek, uyumak gibi bir ihtiyaç olmalı. Bunu başarabildiğimiz zaman çocuğumuz “okur” olur. Yoksa yaptığı zabıt katipliğinden ileri geçmez. Toplum olarak kitap okuma problemli olmamızın en önemli nedeni bu bence. Öyle değil miyiz? Bizler hep bu mantıkla yetiştik ve insanlarımızın %90’ı kitap okumaktan hala kaçıyor. Bu da uygulanan yöntemin yanlış olduğunu göstermiyor mu zaten. Geliniz bu yanlıştan hep birlikte vazgeçelim. Tabii ki bunlar benim düşüncelerim efendim, bütün fikirlere saygım var. Saygı ve selamlarımı sunar, hayırlı bayramlar dilerim.