Çocuğunuzun geleceğiyle ilgili planlamalar yaparken gerçekleri hiçbir zaman göz ardı etmeyin. Her çocuğun kapasitesi ve zeka düzeyi farklı olduğundan bütün çocukların aynı seviyede olmasını beklemeyin. Bu bağlamda, kesinlikle çocuğunuzu kıyaslamayın.
Çocuğunuzun mesuliyeti önce sizde daha sonra öğretmen ve eğitim çevresindedir. Siz çocuğunuzla yeteri kadar ilgilenmeden başkalarının sizin çocuğunuzu göz bebeği yapmasını beklemeyin.
Çocuğunuza bağımsız iş yapabilme becerileri kazandırma adına etkinlikler yapın. Bırakın çocuğunuz yemeğini kendi başına yesin, ödevini kendi başına yapsın. Siz sadece uzaktan gözetim altında tutun. Edeceğiniz yardımların dozunu ayarlayamadığınız takdirde kendine güvenmeyen, sorumluluk almaktan kaçınan bir birey yetiştirdiğinizin farkında olun.
Kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için sürekli kitap okuyun. Çocuğunuzun kalbini kırmadan onun televizyona ve bilgisayara bağımlı olmasını engelleyin. Televizyon izlediğinde ya da bilgisayar başında zaman geçirirken siz rahat edeceğinizi düşünüyorsanız ilerleyen yıllarda 'bu çocuk neden böyle oldu' sorusuyla yüz yüze gelebilirsiniz. Çocuğu şımartmadan başarılı olduğunu sürekli hissettirin. Sürekli aşağıladığınız bir çocuğunuz varsa eğer o çocuğun başarısızlıklarla dolu ömrünün vebali size aittir.
Kardeşler arasında en ufak bir şekilde dahi olsa ayrımcı cümleler kullanmayın.
Arkadaşlarını seçmesine müdahale etmeyin. Ne kadar fazla hayat tanırsa o kadar farklı açıyla hayata bakabileceğini unutmayın. Şartların çocuğunuzun alehine döndüğü arkadaşlık ilişkilerinde mantıklı açıklamalar yaparak arkadaş seçimlerinde daha özenli olmalarını isteyin.
Karşılıklı fikir alışverişleri yapmaya özen gösterin. Haksız da olsa bir kaç kez çocuğunuzun istediği yollara başvurun. Tecrübenin değerli bir kavram olduğunu yaşayarak öğrenmesini sağlayın.
Günlük tutmasını isteyin. Mümkünse çizgisiz bir defter alarak gün içinde yaşadıklarını yazmasını isteyin.. İlerleyen yıllarda sadece gün içinde yaşadıklarını değil hayallerini, acılarını da yazacak ve müthiş bir terapi yolu öğrenmiş olacaktır. Yazmadığı günler zorlamayın. Deftere yazdıklarını asla okumayın. Sadece yazıp yazmadığını kontrol edin.
İnsanlar arasında görüş farklılıkları olabileceğini, fikirlere saygı duyulması gerektiğini öğretin onlara..
Çocuğunuza yeni bir hayat hazırlarken onu kucaklayıp yeni hayatının ortasına koymayın, sadece elinden tutun; o düşe kalka yolunu bulacaktır.
Öğretmenler arasında üslup farklılığı olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Unutmayın ki hedefe giden yollar farklılık gösterebilir. Bilin ki yan sınıfta okuyan öğrencilerle sizin çocuğunuzun okuduğu sınıfta bambaşka dünyalar yok.. Öğretmenleri kıyaslamayın..
Hoşçakalın