WİNDOWS 8.1 Görücüye Çıktı.
Yenilikler:
Başlat düğmesi ve masaüstüne açılış
Windows'un belki de en sembolik özelliği olan başlat tuşunu tarihe gömen Microsoft, kullanıcıların yoğun şikayeti üzerine yaptığı "hatayı" fark etmiş olsa gerek ki, Windows 8.1 ile yenilenmiş başlat tuşunu geri getiriyor. Eski başlat tuşu ile aynı yerde bulunan ve yeni Windows logosu ile temsil edilen başlat tuşu, alışılanın aksine bir başlat menüsü açmıyor, onun yerine bizi başlat ekranına yönlendiriyor. Masaüstü ekranında sol alt köşede sürekli gözüken başlat tuşu, başlat ekranında sol alt köşeye fare imlecini götürene kadar görünmez kalıyor. Başlat ekranında yapılan pek çok geliştirme ve güncelleme de başlat ekranını daha kullanışlı ve özelleştirilebilir kılıyor.
Ayrıca çok şikayet alan başka bir konu da, sistemin açılışta zorunlu olarak başlat ekranını açmasıydı. Bu konuya da elini atan Microsoft, Windows 8.1'e başlangıçta masaüstü ya da başlat ekranını seçme özgürlüğünü sunuyor kullanıcılara.
Kilit ekranında slayt şovu
Windows 8.1 kişiselleştirme alanında da çok fazla yenilik getiriyor. Artık kilit ekranının sabit arka planını, cihazda ya da SkyDrive'da bulunan görseller ile renklendirebiliyorsunuz. Kilit ekranıyla ilgili bir diğer yenilik ise, artık cihaz kilitliyken bile Skype aramalarını kabul edebilecek ya da kamera ile görseller çekebileceksiniz.
Eski ama yeni uygulamalar
Ses kaydedici, hesap makinesi, video düzenleyici gibi klasik Windows uygulamaları artık Modern arayüze ayak uyduruyor, üstelik yeni alarm uygulaması ile de cihazınızı sabah uyanmak için de kullanabileceksiniz. Windows Store da yenilenen yüzüyle karşımıza çıkacak.
Karolar artık daha işlevli
Başlat ekranındaki karoların boyutları daha büyük ya da küçük olabilecek. Küçülen karolarda uygulamanın ismi değil sadece resmi gözükürken, büyüyen karolar daha fazla bilgi aktarabilecek. Örneğin, hava durumu uygulamasının büyük karosunda gelecek günlerin hava durumları da gözükecek ya da takvim uygulamasının karosu o günün tüm randevularını gösterebilecek.
Derli toplu başlat ekranı
Windows 8.1 ile birlikte yeni yüklenen uygulamalar doğrudan başlat ekranında belirmeyecek, onun yerine "Tüm Uygulamalar" bölümü altına yerleşecek. Daha sonra istediğiniz uygulamaların üzerine basılı tutarak "Başlat ekranına tuttur" seçeneğini seçerek, uygulamayı başlat ekranında gösterebileceksiniz. Bu sayede zaten kullanıcıların yabancı oluğu başlat ekranının kısa sürede düzensiz hale gelmesinin de önüne geçmiş oluyor Microsoft.
Uygulamalar sıraya giriyor
"Tüm Uygulamalar" bölümü Windows 8.1 ile daha kullanışlı bir hal alacak. Uygulamalar artık sadece alfabetik sıraya göre değil, kategorilerine, tarihlerine ya da kullanım sıklıklarına göre de sıralanacaklar. Başlat ekranını düzenlemeye yarayan bir diğer yenilik ise, uygulamalar artık toplu olarak seçilip taşınabilecek, silinebilecek ya da kaldırılabilecek.
İki farklı ekrana tek bir arka plan
Windows 8.1'in başlat ekranının arka planı sadece renk ve desenlerden oluşmayacak. Hareketli arka planların yanı sıra artık masaüstü arka planları da başlat ekranı süsleyebilecek. Böylece masaüstü-başlat ekranı geçişi daha temiz ve hoş olacak.
Dosya yöneticisi SkyDrive
Windows 8'de bulunan SkyDrive uygulaması Windows 8.1 ile birlikte yenileniyor ve yetenekleniyor. Artık SkyDrive uygulaması sadece çevrimiçi dosyaları değil, hard diskte bulunan tüm yerel dosyaları da yönetebilecek. Ayrıca arama fonksiyonuna da el atmış Microsoft. Windows 8.1 ile birlikte arama sonuçları sadece Bing'den gelen basit cevaplar yerine, daha detaylı ve farklı sitelerden ilgili bilgilerin bir araya getirilmesiyle oluşturulacak.
Bir ekran, dört uygulama
Windows 8.1 ile aynı anda farklı uygulamaların çalıştırılma sistemi de değişiyor. Ekranın bir yarısında e-posta uygulaması çalışırken, diğer yarısında Internet Explorer 11 ile gelen postadaki linki açabileceksiniz. Bir fotoğraf açtığınızda, Windows 8.1 ekranı fotoğraf ve diğer uygulama için 40:60 oranında paylaştırıyor. Ekrandaki uygulama sayısı artsa da çözünürlük sabit kalıyor. İki uygulamayı aynı anda çalıştırmak için gereken minimum çözünürlük 1024 x 768 piksel iken, 4 uygulama için minimum çözünürlük değeri 1366 x 768 piksele yükseliyor. Ayrıca bir diğer yenilik de aynı uygulamanın iki farklı görüntüsü ekranın iki yarısına paylaştırılabiliyor.
Uygulamalar için otomatik güncelleme
Diğer Windows 8.1'li cihazlarla senkronizasyon özelliği de gelişiyor. Artık sadece cihazdaki tüm uygulamalar değil, aynı zamanda uygulamaların yerleşimi de, yani birebir başlat ekranı, diğer cihaza senkronize edilebilecek. Windows'un alıştığımız güncellemeleri gibi, uygulamalar da otomatik olarak Windows Store'a bağlanabilecek ve kendiliğinden güncellenecek.