(2) Öğretmenlerden; sözleşmeli öğretmenlik dâhil öğretmenlikte en az on yıl hizmeti
olan, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan ve Akademi tarafından uzman
öğretmenlik için düzenlenen eğitimi tamamlayanlara uzman öğretmen ünvanı verilir.
Bu maddeye göre evet. Onlar da akademi eğitiminden sonra uzman olacak..
Taslak kanunun geçici birinci maddesinin ikinci fıkrası "(2) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla Bakanlık Öğretmen Yetiştirme ve
Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olup bu Kanunun hükümleri gereğince
Akademiye verilen görevler 1/9/2025 tarihine kadar anılan Genel Müdürlük tarafından ilgili
mevzuat hükümleri kapsamında yürütülmeye devam edilir." amir hükmü gereği Akademi kuruluncaya kadar akademinin görevlerini Öğretmen yetiştirme genel müdürlüğü üstlenecektir. Kanun çıktıktan sonra uzman ve başöğretmenlik eğitimlerinin nasıl yapılacağı nerelerde yapılacağı genel müdürlükçe belirlenecektir. Bunun için bakanlığın hızlıca bir yönetmelik çıkarması gerecektir. Akademi 2025 yılında kurulduğunda ise genel müdürlük bu yetkilerini akademiye devredecektir.
Yine taslak kanunun geçici 3.maddesinin uygulama esaslarında her hangi bir tarih kısıtlaması olmadığı için 7 yıl boyunca yirminci yılına giren her uzman öğretmen başöğretmenlik için akademi eğitimine başvurabilecektir. 7. yılın sonunda uzman öğretmenlerin tamamı bu kadroda 10. yıllarını doldurdukları için bu maddenin bir uygulaması kalmayacaktır.
Kısacası kanun meclisten çıktığı andan itibaren uzmanlık ve başöğretmenlik için süreç başlayacaktır. Bu nedenle de bakanlık hızlı bir şekilde yönetmelikler çıkaracaktır.