Kızıltepeli Ygs Adaylarından ÖSYM'ye Tepki: Hayallerimizi Yıktınız
Mardin'in Kızıltepe İlçesi, Geçmiş Yıllarda Yaşanan Kopya Girişimleri Sebebiyle Bu Yıl Sınav Merkezi Sayılmadı. Pazar Günü Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavı'na (Ygs) Girecek Olan Yaklaşık 10 Bin Öğrenci, Komşu Vilayetler Yerine, Aralarında KKTC'nin de Bulunduğu Uzak Yerlerdeki Sınav Merkezlerine Gönderildi.
FOTOGALERİ
Elazığ'da Deprem
Mardin'in Kızıltepe ilçesi, geçmiş yıllarda yaşanan kopya girişimleri sebebiyle bu yıl sınav merkezi sayılmadı. Pazar günü Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek olan yaklaşık 10 bin öğrenci, komşu vilayetler yerine, aralarında KKTC'nin de bulunduğu uzak yerlerdeki sınav merkezlerine gönderildi. Adaylara Trabzon, Bolu, Adana, Kıbrıs, Muğla, Sinop ve Edirne gibi yerler geldi. Öğrencilerin ekonomik, psikolojik ve manevi açılardan mağdur edildiğini belirten veliler, "Biz ekmek parasını zor buluyoruz. Şimdi yol parası konaklama ücreti ödeyeceğiz." diyor. En büyük zorluğu ise kız çocukları çekiyor. Sayısal bölüm öğrencisi Kadriye Yaşar, "Bir yandan eksik kalan derslere çalışıyorum, bir yandan ailemi ikna etmeye çalışıyorum, bir yandan da Diyarbakır'dan öteye gidemeyen biri olarak sınav yerimin bulunduğu Adıyaman'a gidecek olmanın stresi içindeyim. Bu uygulamanın en büyük mağdurları kızlar oldu. Yüzlerce kız uzak diye gönderilmeyecek sınava. ÖSYM maalesef birçok kızın hayallerine kastetti." dedi.
Kadınları etkileyen eden koku, feromonlar
Sınava girecek YGS adayları maddi olarak mağdur duruma düştüklerini belirtirken sorunun çözümüne Kızıltepe ve Mardin belediyeleri ile Kızıltepe Kaymakamlığı çözüm buldu. Belediyeler, öğrencilerin mağdur duruma düşmemesi için yakın merkezlere otobüs kaldırırken, Kızıltepe Kaymakamlığı da fakirlik kaydı bulunan ailelerin çocuklarına yol parası ödeme kararı aldı.
Kızıltepe Belediyesi'nin Çok Amaçlı Eğitim Destek Merkezi'nde maddi durumu düşük öğrencilere YGS hazırlık kursu veren Nurullah Tunç, öğrencilerin istekleri dışında başka illere dağıtılmasını bir cezalandırma metodu olarak gördüklerini belirtti. Tunç, "Önceki yıllarda kopya gibi ithamlara maruz bırakılan Kızıltepeli öğrencilerimiz için yapılan bu karalama kampanyalarını kınıyoruz. Kopya çekmeyi engellemek devletin görevidir. Eğer kopya çekmek için bir suçlu aranıyorsa o öğrenci değil, ÖSYM sisteminin ta kendisidir. Oysa kopya gibi zaafiyetin ülkenin her yerinde gösterildiği bilinmektedir. Kazanma oranı Türkiye'de Kadıköy'den sonra 2. ilçe olan Kızıltepe'nin böyle bir uygulamaya tabi tutulması kabul edilebilir değildir." dedi. Eğitim-Sen Kızıltepe Temsilcisi Aslan Öner, bölge halkına yapılanların yanlış olduğunu belirtti. Öner, "Vatandaşların maddi durumu ortada. Öğrencilerimizin ikinci ve üçüncü tercih yerleri de es geçilerek Kıbrıs, Muğla, Ankara gibi yerlere gönderiliyor olmaları kendilerine önemli bir maddi külfet getirmektedir." ifadelerini kullandı.
"HEM DERS, HEM AİLEMİ İKNA ETMEYE ÇALIŞIYORUM"
Sayısal bölüm öğrencisi Kadriye Yaşar, bir yandan ders çalıştığını, bir yandan da ailesini ikna etmeye uğraştığını belirtti. Yaşar, "Ayrıca Diyarbakır'dan öteyi görmemiş biri olarak sınav yerimin bulunduğu Adıyaman'a gidecek olmanın stresi içindeyim. Bu uygulamanın en büyük mağdurları kızlar oldu. Yüzlerce kız uzak diye gönderilmeyecek sınava. ÖSYM maalesef birçok kızın hayallerine kastetti." dedi.
Sınav yeri olarak Elazığ çıkan öğrencilerden Abdullah Altun, "Kimliğimde Kızıltepe ve Mardin yazdığı için bizi özellikle seçtiler." dedi. Sınav tercihi olarak önce Mardin ve Diyarbakır'ı seçmesine rağmen Adana çıkan Emin Yaman, "Devlet bize hem okuyun diyor hem de bölge insanı için sizin okumanıza gerek yok. Siz cahil kalın diyor. Ama biz de inadına okuyacağız diyoruz." şeklinde tepkisini gösterdi. (CİHAN)