Yeni Sistem Ygs Ve Lys Hakkında Bilmek İstedikleriniz

Çevrimdışı ogretmen67

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.756
  • 3.377
  • Türkçe Öğretmeni
  • 1.756
  • 3.377
  • Türkçe Öğretmeni
21 Kas 2009 07:49:51
YGS ve LYS'yle ilgili önemli ipuçları
 
1999 yılından beri devam eden "üniversite sınav sisteminde" bu yıl köklü değişiklikler yapıldı. Üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin yapılan bu değişiklikleri en kısa zamanda öğrenmesi ve çalışmalarını buna göre şekillendirmesi büyük önem taşımaktadır.

Öğrencilerin yeni sınav sistemini yeterince kavramadan hareket etmeleri kaygı düzeylerini yükselteceği gibi, mantıklı bir çalışma stratejisi uygulamalarına da engel olacaktır. Bu anlamda yeni sistem hakkında rehberlik servislerinden detaylı bilgi alınması yararlı olacaktır.

Yeni sınav sistemi YGS (Yük-seköğrenime Geçiş Sınavı) ve LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) olmak üzere iki basamak şeklinde olacak. Nisan ayında tek oturumda yapılacak olan ve 160 soruyu kapsayan "YGS", açık öğretim programı ile 2 yıllık önlisans programlarının yerleştirilmesinde kullanılacak. Ayrıca meslek liselerinin ek puanla girebildikleri lisans bölümleri de YGS ile öğrenci alacak. Haziran ayında 5 ayrı seansta yapılacak olan "LYS" ise lisans programlarının yerleştirilmesinde kullanılacak.

Öğrencilerin yeni sınav sistemine ilişkin uyarılar:

YGS, yerleştirme puanına yüzde 40 oranında katkı sağlayacağı için büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla nisan ayına kadar YGS konularını bitirecek şekilde çalışmalısınız.

Testlerdeki soru sayıları arttığı için muhtemelen sınav soruları "geniş bir konu yelpazesinden" çıkacaktır. Bu yönüyle önceki yıllarda pek soru gelmeyen konulardan da soru çıkabileceğini hesaba katmalı ve çalışmanızı "eksik konu" bırakmayacak şekilde düzenlemelisiniz.

"Konu bitirmek" öncelikli prensibiniz olmalı. Yeteri kadar konu bitirmeden deneme sınavlarına girmeniz moralinizi bozabilir. Henüz işin başında iken "deneme kolik" olmak size pek yarar sağlamayacaktır.

Yeni sistemle birlikte herhangi bir puan kaybına uğramadan alanınızın dışında da tercih yapabileceksiniz. Sözgelimi fen alanından mezun olsanız bile hukuk fakültesini tercih edebileceksiniz. Bu durum özellikle "liseden mezun olan öğrenciler" için büyük bir fırsattır. Özellikle fen dersleri "gevşek" olan sayısalcı öğrencilerin sayısalda ısrar etmeyip eşit ağırlıktan sınava hazırlanması, matematiği vasat olan TM'cilerin de gerçekçi davranıp sözelden hazırlanması mantıklı olacaktır.

Yeni sistemle birlikte 17 puan türü hesaplanacak. Ve bu puan türlerinin oluşumunda derslerin yüzdelik katkısı farklı olacaktır. Örneğin matematik ve geometrinin TM-1 puanındaki ağırlığı yüzde 50 iken, TM-3 puanındaki ağırlığı yüzde 35'tir. Dolayısıyla hangi puan türüyle yerleşmek istiyorsanız o puanınızın baz alındığı derslere ağırlık vermelisiniz... Mesela TM-1 puanı ile iktisat bölümüne yerleşmek istiyorsanız matematik ve geometriniz çok iyi olmalı. Ya da TM-3 puanınızla psikoloji bölümünü kazanmak istiyorsanız matematiği ihmal etmeden sözel derslerinizde yoğunlaşmalısınız.

Eski sistemle kıyaslandığında MF puanında fen derslerinin yüzdelik değeri arttı (yüzde 34'ten yüzde 42'ye yükseldi). Dolayısıyla MF-3 puanınızla tıp, eczacılık, diş hekimliği vb. bölümleri kazanmak istiyorsanız fen derslerine iyice yüklenmelisiniz.

Matematiği "gevşek" olan sözel öğrencilerine yeni sistemde TS-2 puanı ile büyük bir fırsat sunulmuş. Eski sistemde sözel puanda sosyalin ağırlığı yüzde 33 iken yeni sistemde bu oran yüzde 45'e çıkmış. Bunun yanında matematiğin bu puanlamadaki oranı yüzde14'ten yüzde 8'e düşmüş.

Ağırlıklı ortaöğretim başarı puanının (AOBP) etkisi yüzde 21'den yüzde13'e düşürüldü. Artık AOBP 0.8 yerine 0,15 ile çarpılacak. Fakat bu düşüş AOBP'nin etkisinin bittiği şeklinde algılanmamalı. Zira 1(bir) puanın dahi ehemmiyetli olduğu üniversiteye yerleşme sürecinde AOBP'nin yüzde 13'lük payının yabana atılması büyük bir hata olacaktır. Bu anlamda okul derslerini asla hafife almamalısınız.

[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]            den    alıntıdır
 

Çevrimdışı umutzorlu

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 12.558
  • 30.152
  • 12.558
  • 30.152
# 09 Nis 2010 16:28:00
Kızıltepeli Ygs Adaylarından ÖSYM'ye Tepki: Hayallerimizi Yıktınız

   

Mardin'in Kızıltepe İlçesi, Geçmiş Yıllarda Yaşanan Kopya Girişimleri Sebebiyle Bu Yıl Sınav Merkezi Sayılmadı. Pazar Günü Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavı'na (Ygs) Girecek Olan Yaklaşık 10 Bin Öğrenci, Komşu Vilayetler Yerine, Aralarında KKTC'nin de Bulunduğu Uzak Yerlerdeki Sınav Merkezlerine Gönderildi.
FOTOGALERİ

Elazığ'da Deprem
Mardin'in Kızıltepe ilçesi, geçmiş yıllarda yaşanan kopya girişimleri sebebiyle bu yıl sınav merkezi sayılmadı. Pazar günü Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek olan yaklaşık 10 bin öğrenci, komşu vilayetler yerine, aralarında KKTC'nin de bulunduğu uzak yerlerdeki sınav merkezlerine gönderildi. Adaylara Trabzon, Bolu, Adana, Kıbrıs, Muğla, Sinop ve Edirne gibi yerler geldi. Öğrencilerin ekonomik, psikolojik ve manevi açılardan mağdur edildiğini belirten veliler, "Biz ekmek parasını zor buluyoruz. Şimdi yol parası konaklama ücreti ödeyeceğiz." diyor. En büyük zorluğu ise kız çocukları çekiyor. Sayısal bölüm öğrencisi Kadriye Yaşar, "Bir yandan eksik kalan derslere çalışıyorum, bir yandan ailemi ikna etmeye çalışıyorum, bir yandan da Diyarbakır'dan öteye gidemeyen biri olarak sınav yerimin bulunduğu Adıyaman'a gidecek olmanın stresi içindeyim. Bu uygulamanın en büyük mağdurları kızlar oldu. Yüzlerce kız uzak diye gönderilmeyecek sınava. ÖSYM maalesef birçok kızın hayallerine kastetti." dedi.
Kadınları etkileyen eden koku, feromonlar

Sınava girecek YGS adayları maddi olarak mağdur duruma düştüklerini belirtirken sorunun çözümüne Kızıltepe ve Mardin belediyeleri ile Kızıltepe Kaymakamlığı çözüm buldu. Belediyeler, öğrencilerin mağdur duruma düşmemesi için yakın merkezlere otobüs kaldırırken, Kızıltepe Kaymakamlığı da fakirlik kaydı bulunan ailelerin çocuklarına yol parası ödeme kararı aldı.

Kızıltepe Belediyesi'nin Çok Amaçlı Eğitim Destek Merkezi'nde maddi durumu düşük öğrencilere YGS hazırlık kursu veren Nurullah Tunç, öğrencilerin istekleri dışında başka illere dağıtılmasını bir cezalandırma metodu olarak gördüklerini belirtti. Tunç, "Önceki yıllarda kopya gibi ithamlara maruz bırakılan Kızıltepeli öğrencilerimiz için yapılan bu karalama kampanyalarını kınıyoruz. Kopya çekmeyi engellemek devletin görevidir. Eğer kopya çekmek için bir suçlu aranıyorsa o öğrenci değil, ÖSYM sisteminin ta kendisidir. Oysa kopya gibi zaafiyetin ülkenin her yerinde gösterildiği bilinmektedir. Kazanma oranı Türkiye'de Kadıköy'den sonra 2. ilçe olan Kızıltepe'nin böyle bir uygulamaya tabi tutulması kabul edilebilir değildir." dedi. Eğitim-Sen Kızıltepe Temsilcisi Aslan Öner, bölge halkına yapılanların yanlış olduğunu belirtti. Öner, "Vatandaşların maddi durumu ortada. Öğrencilerimizin ikinci ve üçüncü tercih yerleri de es geçilerek Kıbrıs, Muğla, Ankara gibi yerlere gönderiliyor olmaları kendilerine önemli bir maddi külfet getirmektedir." ifadelerini kullandı.

"HEM DERS, HEM AİLEMİ İKNA ETMEYE ÇALIŞIYORUM"

Sayısal bölüm öğrencisi Kadriye Yaşar, bir yandan ders çalıştığını, bir yandan da ailesini ikna etmeye uğraştığını belirtti. Yaşar, "Ayrıca Diyarbakır'dan öteyi görmemiş biri olarak sınav yerimin bulunduğu Adıyaman'a gidecek olmanın stresi içindeyim. Bu uygulamanın en büyük mağdurları kızlar oldu. Yüzlerce kız uzak diye gönderilmeyecek sınava. ÖSYM maalesef birçok kızın hayallerine kastetti." dedi.

Sınav yeri olarak Elazığ çıkan öğrencilerden Abdullah Altun, "Kimliğimde Kızıltepe ve Mardin yazdığı için bizi özellikle seçtiler." dedi. Sınav tercihi olarak önce Mardin ve Diyarbakır'ı seçmesine rağmen Adana çıkan Emin Yaman, "Devlet bize hem okuyun diyor hem de bölge insanı için sizin okumanıza gerek yok. Siz cahil kalın diyor. Ama biz de inadına okuyacağız diyoruz." şeklinde tepkisini gösterdi. (CİHAN)

Çevrimdışı AYNALI

  • Bilge Üye
  • *****
  • 3.281
  • 21.083
  • 3. Sınıf Öğretmeni
  • 3.281
  • 21.083
  • 3. Sınıf Öğretmeni
# 10 Nis 2010 19:04:47
11 Nisan 2010'da YGS sınavı yapılacak
Pazar günü ÖSYM tarafından düzenlenen YGS sınavı yapılacak. YGS sınavının soruları ve cevapları Pazar günü 15:00'ten itibaren yayınlanacak.YGS adaylarına önemli uyarılar...
YGS sınavının soru ve cevapları eş zamanlı olarak saat 15:00'te sitemizde yer alacaktır.

İki aşamalı üniversiteye giriş sınavlarının ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) KKTC'nin başkenti Lefkoşa da dahil tüm il ve bazı ilçelerde yarın saat 10.00'da yapılacak. Ancak adayların sınava girecekleri binanın kapısında en geç 09.15'te bulunmaları gerekiyor. Sınava 1 milyon 587 bin 410 aday başvurdu. Bu sınavı geçmeyi başaranlar haziran sonunda yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) girecekler.
160 DAKİKA SÜRECEK

160 dakika sürecek ve tek oturumda yapılacak YGS'de toplam dört testten 160 soru sorulacak. Sınavda başarılı olmak için 140 puan barajını aşmak gerekiyor. Bu barajı aşabilmek için de 160 sorudan 16 net yapmak gerekiyor. Sınav sonucunda YGS-1, YGS -2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 olmak üzere 6 puan türü olacak. Her puan türündeki puanların en küçüğü 100, en büyüğü de 500 olarak hesaplanacak. Bu puan türlerinden en az birinden 140 ve üzeri puan alanlar sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açıköğretim programlarını tercih edebilecekler. LYS'lere giremeyecekler. Bu arada özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekiyor.
sınva giren adaylara başarılar diliyorum... ALLAH  yardımcıları olsun...

Çevrimdışı beşiktaşk

  • B Grubu
  • 1.300
  • 1.046
  • Okul Müdürü
  • 1.300
  • 1.046
  • Okul Müdürü
# 30 Nis 2010 11:01:43
merhaba arkadaşlar. kardeşim sınavda ygs-3 türünde 345 puan almış. bu puanın değerlendirmesini yapmanızı istiyorum. iyi mi kötü mü?
teşekkürler

Çevrimdışı beşiktaşk

  • B Grubu
  • 1.300
  • 1.046
  • Okul Müdürü
  • 1.300
  • 1.046
  • Okul Müdürü
# 30 Nis 2010 11:12:31
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
merhaba arkadaşlar. kardeşim sınavda ygs-3 türünde 345 puan almış. bu puanın değerlendirmesini yapmanızı istiyorum. iyi mi kötü mü?
teşekkürler

Çevrimdışı asortik19

  • Bilge Üye
  • *****
  • 4.841
  • 2.803
  • Okul Müdürü
  • 4.841
  • 2.803
  • Okul Müdürü
# 30 Nis 2010 11:26:23
bugun bir tanıdığımızın sınav sonucuna baktım.
YGS-1den YGS-6ya kadar puanlar var.

bunların hangileri hangi bölümleri temsil ediyor.

teşekkürler

Çevrimdışı winie

  • Uzman Üye
  • *****
  • 852
  • 705
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 852
  • 705
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 30 Nis 2010 11:42:46
kardeşim eşit ağırlıktan girdi ygs 5-6 bizim puanımız dedi ama diğerlerini bilmiyorum


[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
bugun bir tanıdığımızın sınav sonucuna baktım.
YGS-1den YGS-6ya kadar puanlar var.

bunların hangileri hangi bölümleri temsil ediyor.

teşekkürler

Çevrimdışı edessa_73

  • Uzman Üye
  • *****
  • 543
  • 1.214
  • Okul Müdürü
  • 543
  • 1.214
  • Okul Müdürü
# 30 Nis 2010 12:53:10
ygs açıklandı... açıklama ile ilgili bilgisi olanlar yorum yazsa sevinirim.

Çevrimdışı aslimun

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 716
  • 453
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 716
  • 453
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 30 Nis 2010 13:32:21
benimde kardeşim girdi ygs1 ve ygs 2 sayısal bölümü ifade ediyor.

Çevrimdışı aslimun

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 716
  • 453
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 716
  • 453
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 30 Nis 2010 13:33:07
ygs nin %40 lys ninde %60 ı alınacak.

Çevrimdışı gurbuz00

  • B Grubu
  • 910
  • 541
  • 910
  • 541
# 30 Nis 2010 13:54:58
SANKİ VİZE FİNAL

[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
ygs nin %40 lys ninde %60 ı alınacak.

Çevrimdışı sensoz1

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 202
  • 105
  • 4. Sınıf Öğretmeni
  • 202
  • 105
  • 4. Sınıf Öğretmeni
# 30 Nis 2010 16:52:45
YGS 1 ve 2 Sayısal              
YGS 3 ve 4 Sözel  
YGS 5 ve 6 Eşit Ağırlığı gösteriyor geçen seneye göre. Bu sene yapılan sınavda bazı bölümler sadece  YGS puan türleriyle tercih edilinebilinirken. Bazı bölümler için LYS lerden uygun olanlarına girmek gerekiyor. Hangi bölümlerin hangi puan türleriyle öğrenci aldıkları kılavuzda zaten var. Kafası karışanlara yardımcı olabildiysem ne mutlu.

Çevrimdışı sensoz1

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 202
  • 105
  • 4. Sınıf Öğretmeni
  • 202
  • 105
  • 4. Sınıf Öğretmeni
# 30 Nis 2010 17:00:24
Mesela ; Kimya Öğretmenliği YGS-2, Okul Öncesi Öğretmenliği programına YGS-5; Özel Eğitim Öğretmenliği, Zihin Engelliler Öğretmenliği, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği, Görme Engelliler Öğretmenliği, İşitme Engelliler Öğretmenliği, İlahiyat gibi programlara YGS-4; Üstün Zekalılar Öğretmenliği, İşletme Bilgi Yönetimi (Yüksekokul), İnsan Kaynakları Yönetimi (Yüksekokul) programlarına YGS-6 puan türüyle öğrenci yerleştirilecek. Ama mesela sınıf öğretmenliğine girmek isteyenler LYS den uygun olanına girmek zorundalar.

Çevrimdışı mkoc23

  • Bilge Üye
  • *****
  • 4.122
  • 39.832
  • 2. Sınıf Öğretmeni
  • 4.122
  • 39.832
  • 2. Sınıf Öğretmeni
# 30 Nis 2010 17:16:44
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
merhaba arkadaşlar. kardeşim sınavda ygs-3 türünde 345 puan almış. bu puanın değerlendirmesini yapmanızı istiyorum. iyi mi kötü mü?
teşekkürler


kardeşimle rakipler ve aynı puanı almışlar.orta seviyede bir puan çok iyi de değil kötü de değil.

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK