Yeni Yılda Yeni Umutlar...

Çevrimdışı sebocan

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 32.896
  • 512.890
  • 32.896
  • 512.890
07 Oca 2012 15:42:43
                    Yeni Yılda Yeni Umutlar
   
       Her cinayetin arka planında elinde oyuncak tabancasıyla koşuşturan masum bir çocuk yüzü var.

       Oyuncak tabanca ya da tüfek; köy, kent, metropol ayrımı olmaksızın çocuğun ayrılmaz parçası sanki.

       Yoksul olanı ağaçtan yontuyor oyuncak tabancasını. Varlıklısı jelatin ambalajlı kutusundan çıkarıyor armağan oyuncağını. Yoksulu da varsılı da bir insana doğrultuyor sonuçta, oyuncak tabancasının namlusunu. Tek işlevi öldürmek olan silahla “öldürme” oyunları oynuyor.

        Kabzasını tutan o tombul el gibi, tetiğe dokunan o minicik parmak gibi süreç içinde oyuncak tabanca da değişip, dönüşüyor. Hatta gelişiyor, büyüyor. Oyuncak tabancanın mikası çelik olup bir ölüm makinasına dönüşüyor. Sanayi oluyor, sektör oluyor.

        İnsan yaşamı ister bir cinayet ister bir kazayla noktalansın, oyun- oyuncak- ölüm arasındaki ilişkinin varlığı asla yadsınamıyor. Adı ölüm olan oyun, dünya coğrafyasının her yerinde eline oyuncak silah tutuşturulan çocukların neşeli kahkahalarıyla başlıyor.

        Ölüme oyun gibi koşanların da, ölümü oyun sananların da, çocukluk anılarında, namlusu insana doğrultulmuş tabancalı/ tüfekli oyunların olduğunu unutmamak gerekiyor.

        Oyuncak silahların çocuğun ruh sağlığı üzerindeki etkileri, belli ki, bir başka araştırma konusu. Ama gazetelere, radyo ve televizyonlara yansıyan her cinayetin "failinin" bir zaman çocuk olduğu su götürmez bir gerçek.

        Tahta tüfekleri ellerinde, su tabancaları bellerinde savaşan çocuklara ne demeli?

        Onlara hiç bir dilde neden, nasıl, nerede öldüğünü bilmeyen bir insanı teselli edecek tek sözcüğün bile olmadığı nasıl anlatılmalı?

        Ölümün soğuk yüzüyle karşılaşan birine üzülme, aldırma, olur böyle şeyler denilebilir mi?

        Peki bu konuda yapacak hiçbir şey yok mu? Elbette var. Umut Vakfı'nın kuruluş amaçları arasında yer alan bir sözcük sorunu belki çözmüyor ama, çözümü kolaylaştırıyor.

        Bu sözcük barıştır.

        Dünyayı ve de ülkemizi boğuştuğu sorunlardan kurtarma yolunun "barışçıl çözümlerden" geçtiğini unutmamalıyız.

       Çocuklarımıza oyuncak silah almamak ne kadar önemliyse, çocuklarımıza barışın erdemini anlatmakta o kadar önemli.

       Yeni yılda yeni umutlar, barışı inşa edebilmek için önce çocuklarımızı silahsız bir dünyaya kavuşturalım; oyuncaklarını özenle seçelim. Diyarbakır Vailiği ve Emniyeti geçtiğimiz hafta internet kafelerde çocukların savaş oyunları oynamalarını yasaklamış. Bu umarız tüm illere örnek olur. Yeni yılda çocuklarımızın önce oyunlarda barışı temin etmelerine imkan verelim.

İyi haftalar dileğiyle
Umut Vakfı

[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]

Çevrimdışı @kurtuluş@

  • Üyeliği İptal Edildi
  • 684
  • 886
  • 684
  • 886
# 07 Oca 2012 16:06:16
Umutlarımın gerçekleşeceğinden ümitliyim

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK