MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PERSONEL EĞİTİMİ YÖNETMELİĞİ-2
Eğitim
MADDE 21- (1) Eğitim;
a) Adaylık süresi içinde; temel eğitim, hazırlayıcı eğitim ve staj şeklinde, 27/6/1983 tarihli ve 18090 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Aday Memurların Yetiştirilmelerine İlişkin Genel Yönetmelik,
b) Memurluk süresi içinde; bilgi tazeleme eğitimi, değişikliklere intibak eğitimi Millî Eğitim Bakanlığı Personel Eğitimi Yönetmeliği, üst görev kadrolarına hazırlama eğitimi ise, Milli Eğitim Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği ve diğer konularla ilgili diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılır.
(2) Zorunlu eğitimler ve sınavları, ilgili mevzuatı çerçevesinde yürütülür.
(3) Merkezî eğitim faaliyetlerini düzenleme yetkisi Genel Müdürlüğe, mahallî eğitim faaliyetlerini düzenleme yetkisi ise il millî eğitim müdürlüklerine aittir.
(4) Eğitim faaliyetinde görevlendirilecek program yöneticisi, program yönetici yardımcısı, eğitim merkez müdürü, eğitim görevlileri, eğitime alınacak kursiyer veya katılımcılar ile eğitim merkezi, tarihi, süresi ve eğitim programı merkezi faaliyetlerde Genel Müdürlükçe; mahallî faaliyetlerde il millî eğitim müdürlüğünce belirlenir.
(5) Plan dışı ek eğitim faaliyetleri ile her türlü iptal, erteleme ve değişiklik teklifleri merkezde ilgili birimce Genel Müdürlüğüne; mahallînde ise il millî eğitim müdürlüğünce valiliğe yapılır. Merkezde Genel Müdürlükçe, illerde valilikçe onaylanan teklifler yürürlüğe konur.
Eğitim programları
MADDE 22- (1) Eğitim programları;
a) Adaylık eğitimi (temel eğitim ve hazırlayıcı eğitim ve staj)
b) Değişikliklere intibak eğitimi,
c) Bilgileri yenileme eğitimi,
ç) Üst görev kadrolarına hazırlama eğitimi,
d) Eğiticilerin eğitimi,
e) Kişisel gelişim,
f) Mesleki gelişim,
g) Alan değişikliği,
ğ) Pedagojik formasyon,
olmak üzere; kurs, seminer, konferans, panel, sempozyum, forum, tartışma, araştırma, inceleme, uygulama gezileri gibi metotlardan bir veya birkaçı birlikte uygulanmak suretiyle düzenlenir. Ayrıca yüksek öğretim kurumlarında diğer eğitim faaliyetleri ile üst öğrenim programları da düzenlenebilir.
Eğitim programlarının sınıflandırılması
MADDE 23- (1) Eğitim programları ad ve içerik bakımından sürekli geliştirilecek şekilde sınıflandırılarak yurt genelinde birlik sağlanır.
Uzaktan eğitim
MADDE 24- (1) Bilim ve teknolojideki gelişmeler doğrultusunda kısa sürede daha çok personele eğitim hizmeti götürmek, kaynakları etkili ve verimli kullanmak amacıyla uzaktan eğitim yöntem ve teknikleriyle de eğitim faaliyetleri düzenlenebilir. Bu eğitimlerin bir kısmı, yüz yüze eğitimle birlikte de yapılabilir.
(2) Uzaktan eğitim faaliyetleri, ilgili birim, kurum veya kuruluşlarla iş birliği yapılarak Genel Müdürlükçe planlanır ve gerçekleştirilir.
(3) İl millî eğitim müdürlüklerince de alt yapının oluşturulması hâlinde uzaktan eğitim programları düzenlenebilir.
(4) Uzaktan eğitim faaliyetlerinde devam, katılım, sınav, başarı, eğitimin kredilendirilmesi ve izleme değerlendirme gibi unsurlar eğitim programında belirtilir.
Eğitim konuları ve süresi
MADDE 25- (1) İlgili mevzuatındaki hükümler saklı kalmak üzere,
a) Bu Yönetmeliğe göre yapılacak eğitimde yer alacak konular, personelin hizmet ve çalışma alanına göre ihtiyaç duyulan nitelikte olanlardan seçilir.
b) Programların süreleri, varılmak istenen amaca uygun olarak; programın yeri, tahsis olunacak ödenek, eğitim görevlileri, eğitime katılanlar gibi programı oluşturacak unsurların her biri dikkate alınarak tespit edilir.
Eğitim yeri ve yönetimi
MADDE 26- (1) Eğitimin Bakanlık bünyesinde uygulanması esastır. Eğitimin amacına ulaşabilmesi için Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatı ile bağlı ve ilgili kuruluşlarına ait derslik, salon, misafirhane, gibi fiziki kapasite ve diğer araç ve gereçlerden yararlanılır.
(2) Gerektiğinde diğer kurum ve kuruluşların tesislerinden de yararlanılabilir.
Yurt dışında eğitim
MADDE 27- (1) Yetiştirilmek amacıyla yurt dışına gönderilecek personelin iş ve işlemleri, 14/07/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ilgili hükümleri ile 21/1/1974 tarihli ve 7/7756 sayılı Bakanlar kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Yetiştirilmek Amacıyla Yurtdışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yürütülür.
ALTINCI BÖLÜM
Eğitime Katılma, Sınavlar, Değerlendirme, İzinler ve Disiplin
Eğitime katılma
MADDE 28- (1) Eğitim faaliyetlerine alınacakların belirlenmesinde kurum ve personelin talebi ve eğitim ihtiyacı dikkate alınır.
(2) Eğitime katılacakların sayı ve nitelikleri plan ve programlarda belirlenir. Buna göre eğitim faaliyetlerine katılacaklar; merkezi faaliyetler için merkez teşkilatı birimlerince Genel Müdürlüğe; mahalli faaliyetler için ise ilgili bölüm/kurumlar tarafından il milli eğitim müdürlüğüne teklif edilir. Merkezde Genel Müdürlükçe; mahallinde ise il milli eğitim müdürlüğünce onaylanır.
(3) Personelin düzenlenecek eğitime katılması zorunludur. Özürleri sebebiyle faaliyetlere katılamayanların durumları Genel Müdürlüğe, mahallinde ise il milli eğitim müdürlükleri tarafından değerlendirilir. Katılamayanların daha sonra düzenlenecek aynı düzeydeki diğer eğitim programlarına katılmaları için çalışma yapılır.
(4) Eğitim faaliyetine, birim, valilik teklifleri ve denetim raporları doğrultusunda Genel Müdürlükçe veya valilikçe eğitim ihtiyacı olduğu düşünülen personel resen çağrılabilir. Onay listesinde yer almayan personel eğitim faaliyetlerine kabul edilmez.
(5) Bakanlığı ilgilendiren ve Bakanlıkta düzenlenmeyen, ancak diğer kurum ve kuruluşlarca düzenlenen eğitimlere Genel Müdürlüğün teklifi ve Bakanlık onayı ile ilgili personelin katılması sağlanır.
(6) Başka kurum ve kuruluşlarda eğitim faaliyetlerine katılan personel, o kurum ve kuruluşun eğitimle ilgili mevzuat hükümlerine tabidir. Ancak bu Yönetmeliğin disiplinle ilgili hükümleri saklıdır.
(7) Bakanlığa bağlı özel öğretim kurumları, özel öğrenci yurtları ve benzer statüdeki kurumlar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevli personel, birim veya kurumunun teklifi ve giderleri kendileri veya kurumlarınca karşılanmak ve gerekli işlemleri tamamlamak kaydıyla eğitim faaliyetlerine alınabilirler.
(
Bakanlıkça yurt dışında görevlendirilen öğretmenler, yaz tatillerinde veya kurumlarınca izinli sayıldıkları dönemlerde yolluk ve yevmiye giderleri kendileri tarafından karşılanmak ve izinli olduklarını belgelendirmek kaydı ile istedikleri takdirde durumlarına uygun bir eğitim faaliyetine katılabilmek için merkezî faaliyetlerde Genel Müdürlüğe, mahallî faaliyetlerde ise il millî eğitim müdürlüğüne başvuruda bulunurlar. Durumları uygun görülenler eğitim faaliyetine kabul edilir.
(9) Muvazzaf askerlik yükümlülüklerini Bakanlık emrinde öğretmen olarak yerine getirenler, il millî eğitim müdürlüklerine başvurmaları hâlinde asli görevini aksatmamak ve yolluk yevmiye ödenmemesi kaydıyla mahallî eğitim faaliyetlerine alınabilirler.
(10) Eğitim faaliyetine kursiyer veya katılımcı olarak devam edenlere o faaliyetle ilgili başka görev verilmez.
Kursiyer ve katılımcıların sorumlulukları
MADDE 29- (1) Kursiyer ve katılımcıların sorumlulukları şunlardır;
a) Eğitimin başlayacağı gün ve saatte eğitim merkezinde hazır bulunmak,
b) Eğitim saatlerine uymak ve dersleri düzenli olarak izlemek,
c) Eğitimi engelleyecek tutum ve davranışlarda bulunmamak,
ç) Eğitim ile ilgili yapılması gereken etkinlikleri aksamaya meydan vermeden zamanında yapmak,
d) Eğitim merkezinde belirlenen diğer kurallara uymak.
Sınav ve değerlendirme komisyonu
MADDE 30- (1) Görevleri ile ilgili temel bilgi, davranış ve beceri kazandırmayı amaçlayan eğitim programlarının sonunda yapılacak sınavlarda, program yöneticisinin başkanlığında program yöneticisi, eğitim merkez müdürü ile en az bir eğitim görevlisinden oluşan sınav ve değerlendirme komisyonu kurulur.
Sınavlar
MADDE 31- (1) Sınavların yapılması ve değerlendirilmesinde aşağıdaki hususlara uyulur:
a) Sınav ve değerlendirmeye ilişkin iş ve işlemler sınav ve değerlendirme komisyonunca yapılır.
b) Sınavlar, eğitim programının konu ve amaçlarına uygun olarak yazılı, sözlü, test ve uygulamalı yöntemlerden biriyle yapılabileceği gibi birden fazla yöntemle de yapılabilir. Sınavlar, elektronik ortamda veya internet üzerinden de yapılabilir.
c) Sınavların geçerliği ve güvenirliği için gerekli tedbirler program yöneticisi, eğitim merkez müdürü ve eğitim görevlileri tarafından birlikte alınır.
ç) Sınavın şekli eğitim programlarında belirtilir. Eğitim içindeki sınavları eğitim görevlisi yapar. İstedikleri takdirde program yöneticisi tarafından kendilerine yeteri kadar gözlemci verilir.
d) Yazılı sınavların süresi, sorular ve cevap anahtarları, sınavdan önce sınav komisyonunca belirlenir.
e) Sınav komisyonu tarafından sınavın başladığı saat, sınava girenlerin sayısı, teslim alınan kağıt sayısı ve sınavın bitiş saatini belgeleyen tutanak düzenlenir.
Sınav sonuçlarının ilanı
MADDE 32- (1) Yazılı sınav kağıtları sınav komisyonu tarafından değerlendirildikten sonra, her sınav için bir liste düzenlenerek özel mevzuatı bulunan faaliyetler hariç aynı gün içerisinde ilgililere duyurulur. Sınav komisyonunca hazırlanan başarı listesi bir tutanakla program yöneticisine teslim edilir.
Sınav sonuçlarına itiraz
MADDE 33- (1) İtirazlar sınav sonuçlarının ilgililere duyurulmasından başlayarak, beş gün içinde bir dilekçe ile sınav komisyonu başkanına yapılır. Bu itirazlar komisyonca incelenir ve sonuç en geç beş gün içinde ilgiliye bildirilir. Bu incelemeden sonra verilen puan kesindir.
(2) Hizmetiçi eğitim enstitüleri ve eğitim merkezleri tarafından;
a) Sınav kağıtları, soruların cevap anahtarları ve cevap kağıtları bir yıl,
b) Tutanaklar, değerlendirme fişleri iki yıl kanuni süresi içinde yargı yoluna başvuranların evrakları ise dava sonuçlanıncaya kadar saklanır. Bu şekilde yargı yoluna başvuranlar durumunu yazılı olarak bağlı oldukları birimlere de bildirirler.
(3) Faaliyetlere katılanların katılım ve başarı listeleri merkezde Genel Müdürlükçe; taşrada il milli eğitim müdürlüklerince arşivlenir. Ayrıca personel modülüne işlenir.
Değerlendirme
MADDE 34- (1) Sınavlarda değerlendirme 100 tam puan üzerinden yapılır. Eğitim programlarında özel mevzuatı bulunan faaliyetler hariç, başarı notu 60 puandır.
a) Sınavlarda;
0-59 Başarısız,
60- 100 Başarılı,
olarak değerlendirilir ve buçuklu puanlar tam puana tamamlanır.
b) Başarı puanı, faaliyet süresince yapılan sınavların aritmetik ortalaması alınarak belirlenebileceği gibi ara sınav, final sınavı ve performans değerlendirme sonuçlarına göre de belirlenebilir. Bunların ağırlıkları eğitim programında belirtilir.
c) Sınavlarda boş cevap kâğıdı verenlere ve kopya çektikleri tespit edilenlere 0 (sıfır) puan verilir. Kopya çektikleri tespit edilenler hakkında sınav ve değerlendirme komisyonunca tutanak düzenlenir.
ç) Ders geçme esasının uygulandığı kurslarda değerlendirme sınavı, faaliyetin sonunda yapılabileceği gibi her dersin bitiminde ayrı ayrı da yapılabilir. Her ders için ayrı sınav uygulanması hâlinde, her bir dersin devamsızlık süresi, o dersin toplam ders saatinin 1/7'sini geçemez. Kursiyerlerin bütün derslerden başarılı olmaları esastır. Bazı derslerden başarılı olamayanlar ise istemeleri halinde aynı mahiyetteki bir başka kursta sadece başarısız oldukları derslere devam ederler ve bu derslerden sınavlarına katılarak eğitimlerini tamamlarlar.
d) Sınavlara katılmayanlara yeni bir sınav hakkı verilmez.
e) Alınan eğitimin personel ve kurumuna etkisi ve katkısı bilimsel yöntemlerle araştırılır. Ayrıca yönetici ve denetçilerce izlenir ve değerlendirilir.
Belge verilmesi
MADDE 35- (1) Kursta başarılı olanlara Başarı Belgesi; başarısız olanlara istemeleri hâlinde kursa katılarak başarısız olduklarına ilişkin bir resmî yazı verilir. Başarısız oldukları dersleri sonradan başarı ile tamamlayanlara en son katıldıkları faaliyet esas alınarak belgeleri verilir.
Sınav yapılmayan eğitim faaliyetlerine katılanlara ise Katılım Belgesi verilir.
(2) Yurt içi veya yurt dışındaki diğer resmî ve özel kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapılarak gerçekleştirilen eğitim faaliyetleri sonunda hazırlanacak belgeler, iş birliği yapılan kurum ve kuruluşlarla birlikte düzenlenebilir.
(3) Eğitim faaliyetlerinde eğitim görevlisi olarak görev yapanlara Eğitim Görevlisi Katılım Belgesi verilebilir.
Günlük çalışma süresi
MADDE 36- (1) Eğitim faaliyetlerinde günlük çalışma süresi; merkezî faaliyetlerde (4), mahallî faaliyetlerde (2) ders saatinden az, (
ders saatinden fazla olamaz.
(2) Mesai gün ve saatleri dışında da eğitim faaliyetleri düzenlenebilir. Ancak resmi ve dini bayram tatillerine rastlayan günlere ders konulmaz.
(3) Eğitim faaliyetlerinde; bir ders saati süresi (50) dakika, blok ders saati süresi ise (90) dakikadır.
Devam durumu
MADDE 37- (1) Eğitim faaliyetlerine katılanların devam durumlarında aşağıdaki esaslar uygulanır;
a) Eğitim faaliyetlerine devam zorunludur.
b) Devam durumunun hesaplanmasında ders saati esas alınır.
c) Belge ile ispatı mümkün mazereti sebebiyle eğitim faaliyetinin ders saati toplamının 1/7'sinden fazla devamsızlık yapanlar ile iki haftadan daha uzun süreli eğitim faaliyetlerinde belgeye dayalı 1/7 devamsızlık süresini doldurmasalar dahi haftada iki günden fazla devamsızlık yapanların faaliyetle ilişikleri kesilir.
ç) Devamsızlığın hesaplanmasında kesirler dikkate alınmaz. İlişikleri kesilenlerin durumları kurumlarına bildirilir.
d) Mazeretleri sebebiyle çağrıldıkları eğitim faaliyetine katılamayacak olanların dilekçeleri, belgeleriyle birlikte mazeretin başladığı tarihten itibaren en geç üç gün içinde merkezî eğitim faaliyetleri için Genel Müdürlüğe, mahallî eğitim faaliyetleri için il millî eğitim müdürlüklerine gönderilir.
e) Kanuni mazeretleri dışında eğitim faaliyetlerine katılmayanlar hakkında 14/07/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun disiplin ile ilgili hükümleri uygulanır.
Kılık ve kıyafet
MADDE 38- (1) Eğitim faaliyetine katılanlar tören ve derslerde, 16/7/1982-82 tarihli ve 5105 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe giren Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik hükümlerine uymakla yükümlüdürler.
Disiplin
MADDE 39- (1) Eğitim faaliyetine katılması kararlaştırılmış olan personel hastalık izni ve kanuni mazeretleri dışında eğitim faaliyetini düzenli bir şekilde izlemek zorundadır.
(2) Bu konuda özürsüz olarak ihmali görülen veya eğitim faaliyetinin düzenli bir şekilde yürütülmesini engelleyici davranışlarda bulunanlar hakkında disiplin cezalarına ilişkin hükümler uygulanır.
(3) Sınavlarda kopya çeken veya sınav disiplinini bozanlar, düzenlenecek bir tutanaktan sonra sınav yerinden çıkarılır ve bunlar o eğitim programında başarısız sayılır. Haklarında ayrıca idari işlem yapılır.
(4) Eğitim sonunda sınavlardan herhangi birine mazeretsiz olarak katılmayanlar başarısız sayılır, ayrıca haklarında 14/07/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun disiplinle ilgili hükümleri uygulanır.
(5) Eğitim faaliyetlerinde görevlendirilen program yöneticisi, eğitim merkez müdürü ve eğitim görevlilerinden görevlerini yapmayanlar veya aksatanlar hakkında ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda gerekli işlem yapılır.
İzinler
MADDE 40- (1) Eğitime katılanlar, eğitim süresince 14/07/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104 üncü maddesinin A, B, C fıkraları dışında izin kullanamazlar. Başka kurum ve kuruluşlarda eğitime katılanlar, o kuruluşun izinle ilgili mevzuat hükümlerine tabi olurlar.
YEDİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Giderler
MADDE 41- (l) Eğitim faaliyetlerinin yürütülmesine ilişkin giderler ilgili mevzuatı doğrultusunda karşılanır.
Eğitim görevlilerinin ve eğitime katılanların giderleri
MADDE 42- (1) Eğitim görevlilerine eğitime katıldıkları süreler dikkate alınarak, 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanunu ve yılı Bütçe Kanununun ilgili hükümlerine göre ödeme yapılır.
(2) Eğitim faaliyetlerine katılanlara da 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanunu ve yılı Bütçe Kanununun ilgili hükümleri uygulanır.
(3) Eğitimin görev mahallinde yapılması halinde harcırah ödenmez.
Diğer kurumlarla iş birliği
MADDE 43- (1) Genel Müdürlük ve il millî eğitim müdürlükleri, yurt içi veya yurt dışındaki diğer resmî ve özel kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaparak eğitim faaliyetleri düzenleyebilir.
Yurt içinde ve yurt dışındaki diğer kurumlardan alınan belgelerin denkliği ve değerlendirilmesi
MADDE 44- (1)Yurt dışında düzenlenen eğitim faaliyetlerine Genel Müdürlük veya il millî eğitim müdürlüklerince katılan personelin bu faaliyetlerden aldıkları belgelerin eğitim kapsamında olup olmadığına ilişkin değerlendirme işlemleri Genel Müdürlük tarafından yapılır.
(2) Değerlendirmede aşağıdaki bilgi ve belgeler esas alınır:
a) Belgenin aslı veya onaylı sureti,
b) Yabancı dildeki belgenin noter onaylı Türkçe tercümesi,
c) Eğitim programının ders saati olarak süresi, varsa transkripti,
ç) Başarı durumu ve varsa notu,
d) Eğitim faaliyetine gönderilme onayı.
(3) Yeterli bilgileri bulunmayan belgeler değerlendirilmez.
(4) Yurt içinde diğer kurum ve kuruluşlardan alınan belgeler de yukarıda belirlenen belge ve kriterler çerçevesinde değerlendirilir.
Uzman eğitici (formatör) yetiştirme
MADDE 45- (1) Uzman eğiticilerin yetiştirilmesinde aşağıdaki esaslar uygulanır;
a) Uzman eğitici adaylarının seçim kriterleri ilgili birimin ve Genel Müdürlüğün mutabakatı ile belirlenir.
b) Uzman eğitici yetiştirme eğitim programlarının süresi ve konusu ilgili birimlerle iş birliği yapılarak 90 ders saatinden az olmamak şartıyla Genel Müdürlükçe belirlenir ve internet adresinde yayımlanır.
Eğitim programının içeriği %80 alan bilgisi ve beceri eğitim, %20 yetişkin eğitimi ve öğretim yöntem ve tekniklerinden oluşur.
Kullanılacak belge, form ve diğer evrak
MADDE 46- (1) Eğitim faaliyetlerinde kullanılacak belge, form ve diğer evrak ile bunların şekil ve içeriği Genel Müdürlükçe belirlenir ve elektronik ortamda yayımlanır.
Özel mevzuat hükümleri
MADDE 47- (1) Özel mevzuatı bulunan eğitim faaliyetleriyle ilgili hükümler saklıdır.
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 48- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; 14/07/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, Devlet Memurları Eğitimi Genel Planı, 21/01/1974 tarihli ve 7/7756 sayılı Yetiştirilmek Amacıyla Yurt dışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmelik, 21/2/1983 tarihli ve 83/6061 sayılı Aday Memurların Yetiştirilmelerine İlişkin Genel Yönetmelik ile 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Yürürlükten kaldırma
MADDE 49- (1) 8/4/1995 tarihli ve 22252 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 50-(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 51-(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.