YSK'nın son kararına göre normal olan şu;
Seçim bitiminde hemen imzaları sayıyoruz diyelim ki 80 imza var 80 kişi oy kullanmış.Hemen muhtarlık için oy kullanamayacak olan kişi sayısını tespit ediyoruz (başka mahallede oturan sandık görevlisi güvenlik görevlisi gibi) diyelim ki o da 3 kişi olsun.80 -3 =77 tane muhtar oyu sayılacak.
Zarfları açtık muhtar oyları fazla çıktı.Yani muhtara atmaması gerekenler atmış.Bütün muhtar oylarını tekrar zarflara ayrı ayrı koyuyoruz ve içinden rastgele 3 tane çekip tutanağa geçirip ayırıyoruz.Diğer kalan 77 oyu saymaya başlıyoruz.
Diğer olaya gelince zarfı açtık muhtar oy pusulası birden fazla çıktı hemen bakıp eğer aynı adaysa fazlalığı alıp bir oy kalacak şekilde tasnif ediyoruz.Farklı adaylara çıkmış ise geçersiz sayıyoruz.
Her iki durumda da bu olaylar diğer oy pusulalarını geçersiz saymaz.
Hocam hangi seçim için birden fazla oy pusulası çıkmışsa, sadece o seçim için oy geçersiz sayılır. Örneğin zarftan büyükşehir, ilçe belediye ve il genel meclisi birer muhtar ise iki pusula çıktı (aynı aday olsa bile) o zarfın muhtar oyu geçersiz olur. Dediğiniz gibi fazla pusula çıkarılıp kalan sayılmaz.