Hocam sende haklısın,eskiden her seçim türü için ayrı zarfta kullanıyordu.O zaman sıkıntı olmazdı ama bu seçimde tek zarfa tüm oy pusulaları konulacak.Problem buradan kaynaklanıyor.Ysk da atmış oldugu tutanak orneklerinde sandık başkanının farklı ilçede görevli olacağına dikkat etmemiş ve örneklerde içinden o seçim türüne göre icinden oy pusulası çıkmayan kısmına bir şey yazmamış.
Burda seçim kurulları torbalari alırken dikkat ettikleri kısım
oy kullanan seçmen sayısı=geçerli geçersiz oyların toplamı
İle adaylarin aldıkları oy+geçerli oyların toplamı kısmı denk ise kaç zarf artmış kaç oy pusulası artmış onu dikkate genelde almazlar.
Teşekkür ederim hocam, siz benim ne anlatmak istediğimi anladınız. En üstte yer alan kullanılan oy pusulası ile toplam oy pusulası sayıları arasındaki farkın aşağıdaki sonuçlarla tutarlı olmayacak olması benim kafamı karıştırdı ama sizden ve diğer arkadaşlardan gelen cevaplara bakılırsa oradaki tutarlılıktan ziyade seçmen sayısı ile kullanılan oy pusulasının, geçerli oy sayısı ile de aşağıda adaylara gelen toplam oy sayısının tutması yeterli oluyor. İzlediğim bir video bu konuda kafamı karıştırmıştı, burada da sağ olsun arkadaşlar yardımcı oldular.
O zaman nispeten daha basit bir soru sorayım. Zarflardan eksik çıkan oy pusulalarını hemen not mu almak daha mantıklı olur, yoksa bunları dikkate almayıp seçim tutanağında eksik kalan oy pusulasını 12 nolu satıra ekleyip geçersiz olarak göstermek mi? Bulunduğum yerde muhtar için oy kullanılmayan birçok zarf çıkıyor, bunları zarflardan çıkarırken not almaya kalksam gözden kaçma ihtimali olabilir. Onun yerine eksik kalan pusulayı 12 numaraya tamamlamak bana daha mantıklı geldi ama bu şikayet edilebilir mi ona emin olamadım.