Yerli: Disiplin Modelleri Ve Çözüm Önerileri

Çevrimdışı yardımcı

  • Uzman Üye
  • *****
  • 2.588
  • 6.203
  • 2.588
  • 6.203
24 Şub 2009 22:51:05
HATA SÜNGERİ

Eğitim etkili davranış değiştirme süreci olarak tanımlanmakla beraber buradaki kastedilen davranışın istendik olması en önemli gayeyi oluşturmaktadır.Bu gayeye ulaşmak gayenin büyüklüğünden olsa gerek kolay değil aksine üstün bir dayanma gücünün varlığının da olmasını gerekli kılmaktadır.
Eğitim ortamında yaşanan olumlu davranışaların yanı sıra birçok olumsuz davranışlar yaşanmakta olup çözüm önerileri ya geleneksel ya da bilindik herkesçe uygulanan getiri ve götürüsü teferruatlı düşünülmeyen pasif olmakla beraber istendik seviyeye ulaşamaktadır.
Temelinde davranışa yönelik olmayan daha çok kişiliğe ağır darbelerde indirecek bu davranış değiştirme yöntemleri çoğu zaman etkili olmamakta bir nevi durumu geçiştirmektedir.
Malzemesi insan olana ve ortaya çıkarılana en değerli ürünün yine insan olması mesleği anlamlı ve üstün yönlere çekmektedir.Birçok noktada tartışılsa da sistemin temelini oluşturan , bu sürecin en etkili gücünü öğretmen oluşturmaktadır.Mademki sistemin etkili gücüyüz bu gücü sonuna kadar temel hedefimiz olan istendik davranışları en etkili en olumlu şekilde vermeliyiz diye düşünüyorum.
Bu süreçte öğretim noktasındaki sıkıntımızdan ziyade EĞİTİM eskilerin tabiri ile Terbiye-i Talebe üzerinde fazlası ile durulması çarpma işlemini öğretirken ki hassasiyetin güzel ahlak kazandırma noktasında da gösterilmesinin sağlanması ve bunun ön sıralra çıkarılması umulan o güçlü manidar nesli gözlerimizin önüne getirecektir.

Sevgili dostlar;
Üniversite yıllarımda uzun uzun düşünüp kendimize diğer manada yerli disiplin modellerimizi nasıl oluşturabilir bunu eğitim sürecine nasıl sokabilirim ve  kullanabilirim sorularının cevabı arayışı içerisindeyken temelleri sağlam , dayankları iç açıcı  birkaç model geliştirdim ve diğer öğretim sürecindeki paylaşımlarım gibi bunu sizlerle paylaşmak istedim.Bunlardan biri olan Hata süngeridir.
Hata Süngeri temelde öğrenciyi cezalandırmak yerine ona bir şans vermektir.
Hata Süngeri, öğrenciye istendik davranışalr kazanma sürecinde etkili bir araçtır.
Hata süngeri, yapılan hatayı düzeltmeden ziyade onun yanlışlılığını kabuldür.
Hata süngeri yapılmış hatayı silip onun giderecek onu silecek (ki süngerden kasıt da budur ) eylemler için vardır.

HATA SÜNGERİ NASIL UYGULANIR ?
Olumsuz davranışla karşımıza çıkan öğrenciye :
__ Peki bu davranışın hatalı olduğunu kabul ediyorsun.
__ Sana bir şans veriyorum yaptığın bu hatayı silecek onu hatırlatmayacak onun izlerini silmen için YAPTIĞIN HATADAN DAHA BÜYÜK bir iyilik yapmalısın ve bu süre çok kısa sürmeli.
 
Yukarıdaki örnek bir diyolog olarak düşünülebilir bunun farklı cümleler sunulması elbette mümkündür.Yeterki öğrenci "evet ben yanlış bir şey yaptım ve bunu düzeltecek bir iyilik yapmalıyım." düşüncesi oluşsun

ELBETTE BU MODEL SİHİRLİ BİR SOPA DEĞİLDİR.ANLIK BİR DEĞİŞTİRME GÜCÜ YOKTUR.Denendiğinde ise olumlu sonuçlar alındığı tecrübeyle sabittir.



yardımcı 2009

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK