Bu başlıkta planlar olacak ama konu burayı da ilgilendirdiği için yazıyı buraya ekleyeyim dedim.
Yeni YÖNERGE geldi arkadaşlar. Eğer sene başı kurs için fiyat onayı aldısanız sorun yok . eğer onay almadıysanız bu değişen YÖNERGEYE göre fiyat belirleyeceksiniz. %50 fiyatlar düşürülmüş. Seneye herkes bu fiyatlardan açacak. BİLGİNİZE
--
Millî Eğitim Bakanlığı Öğrencileri Yetiştirme Kursları Yönergesinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönerge
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
MADDE 1- Nisan 2004 tarihli ve 2559 sayılı Tebliğler Dergisi’nde yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğrencileri Yetiştirme Kursları Yönergesinin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi ile dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“b) Açık ilköğretim okulu ile açık öğretim liselerine kayıtlı olan,”
“Kurslara başvuru ve kayıt, kabul şartları, kurs merkezi müdürü ile milli eğitim müdürlüklerince duyurulur.”
MADDE 2- Aynı Yönergenin 7 nci maddesinin üçüncü fıkrasının son cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Her dönemin eğitim programı, öğretim konularına ve bunların özelliklerine göre belirlenmek üzere en az 40, en çok 80 saatlik programlardan oluşur.”
MADDE 3- Aynı Yönergenin 8 inci maddesinin birinci fıkrası, ikinci fıkrasının son cümlesi ile dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Kurslar, normal ders saatleri dışında yapılır ve bir dersin kurs saati ilköğretim okullarında 40, ortaöğretim okul/kurumlarında 45 dakika olarak düzenlenir. Hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatili dışındaki resmî tatil günlerinde kurs düzenlenmez.”
“Ancak, bir güne aynı dersten 2 saatten fazla ders konulamaz ve kurslar en geç saat 20.00'de sona erdirilir.”
“Çeşitli sebeplerle zamanında yapılamayan kurslar, kurs merkezi yönetim kurulunca yapılacak bir program dahilinde, kurs dönemi içinde veya sonunda tamamlattırılır.”
MADDE 4- Aynı Yönergenin 13 üncü maddesinin ikinci fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Sağlık raporuna dayalı hastalıklar, tabii afetler, ana, baba ve kardeşlerden birinin ölümü gibi özürler sebebiyle oluşan devamsızlıklar, devamsızlık süresinden sayılmaz.”
MADDE 5- Aynı Yönergenin 17 nci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Yazılı sınav kağıtları değerlendirilirken hata ve eksikler kâğıtlar üzerinde gösterilir ve bu kâğıtlar öğrencilere geri verilir.”
MADDE 6- Aynı Yönergenin 18 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Kurslar ücretli olup katılan öğrencilerden ders saati başına alınacak kurs ücreti; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre gece öğretimi için öngörülen gösterge rakamı ile o tarihte uygulanan aylık katsayının çarpımı sonucunda bulunacak tutarın 1/6 sı olarak belirlenir.”
MADDE 7- Aynı Yönergenin 19 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Bakanlık merkez, taşra ve yurt dışı teşkilâtı ile bağlı kuruluşlarda görevli olanlarla, bu görevlerde iken emekli olan personelin çocuklarından, kurslardan ücretsiz yararlanma hakları saklı olmak üzere, kurs ücretinin % 50'si alınır. Şehit, malul ve muharip gazi çocukları kontenjana bakılmaksızın ücretsiz yararlandırılır.”
MADDE 8- Aynı Yönergenin 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Madde 20- Kurs giderleri; personel giderleri ile kurslarda kullanılan matbuat, kırtasiye, eğitim araç-gereç, malzeme, okulun elektrik, su, ulaşım, temizlik, boya, badana ve bu çerçevede kullanılacak kurs giderlerinden oluşur.
Personel giderleri; kurs merkez müdürü, kurslarda görev alan kurs merkezi yönetim kurulunun aile birliği temsilcisi dışında kalan üyelerine, öğretmenlere ve destek hizmetlerini yürüten personele ödenen ücretlerden oluşan giderlerdir.
Bu giderler kurs gelirlerinden karşılanır.
Yapılan tüm harcamalar, kurs merkezi yönetim kurulunca karara bağlanır. Harcamalarla ilgili bütün belge ve makbuzlar, kurs merkezi müdürlüğünce denetime hazır halde bulundurulur.”
MADDE 9- Aynı Yönergenin 21 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 21- Kurs giderleri için, kurs gelirlerinin % 6’sından oluşan bir pay ayrılır.
Kurs gelirlerinin % 3’ü kurs merkezi müdürüne, % 5’i kurs merkezi yönetim kurulunun okul müdürü ve okul-aile birliği temsilcisi dışında kalan üyelerine, % 80’i kurslarda görev alan öğretmenlere, % 6’sı ise kurs merkezinin bakım, temizlik, evrak ve baskı işlerini yürüten memur ve hizmetlilere ödenir.
Ödemeler, kurs dönemleriyle sınırlı kalmak kaydıyla ayda; ek gösterge dahil en yüksek Devlet memuru brüt aylığının bir öğretmen için % 100’ünü, kurs merkezi müdürü için % 75’ini, kurs merkezi yönetim kurulu üyelerinin her biri için % 50’sini, memur ve hizmetlilerin her biri için % 40’ını geçemez.
Personel giderlerinden artan miktar, kurs giderleri için ayrılmış bulunan % 6’lık paya ilave edilir. Her kurs dönemi sonunda kurs giderlerinden artan miktar Okul-Aile Birliği’ne aktarılır.
Öğretmenlere ödenecek ders saati ücreti; kurs gelirlerinin öğretmenler için ayrılan tutarının, o kurs merkezinde bütün derslerden verilen ders saati sayısı toplamına bölünmesiyle bulunur. Bulunan birim ders saati ücreti, öğretmenin fiilen kurs verdiği ders saati toplamıyla çarpılarak o öğretmenin alacağı ücret tespit edilir. Bu işlem her ay için müstakil olarak yapılabileceği gibi kurs merkezi yönetim kurulu ve kursa katılan öğretmenlerin müşterek kararıyla dönem sonunda toplu olarak da yapılabilir. Bu işlemin kurs dönemi sonuna bırakılması halinde elde edilecek ek gelir, kurs gelirlerine ilâve edilir.
Kurs merkezinde görevlendirilen yönetici ve öğretmenler ile destek hizmetlerini yürüten personelden tahakkuk ettirilen gelir ve damga vergileri, kurs merkezi yönetim kurulunca ilgili vergi dairesine yatırılır.”
MADDE 10- Aynı Yönergenin 23 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Madde 23- Kurs merkezleri; yetiştirme ve hazırlama kurslarında eğitim ve öğretim faaliyetlerinin kurs amaçlarına uygun olarak yapılıp yapılmadığı, ilgili evrak, defter ve dosyaların zamanında, doğru ve düzenli olarak tutulup tutulmadığı, kursa kayıtlı öğrencilerin devam durumları ile yönetici, öğretmen ve diğer personelin kursla ilgili görevlerini düzenli, tam ve zamanında yürütüp yürütmedikleri ve benzeri hususlar bakımından millî eğitim müdürlüklerince sürekli olarak denetim altında bulundurulur.
Denetim elemanları kurs merkez müdürlüğünün bağlı bulunduğu il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince görevlendirilir.
Denetim elemanları kurs merkezlerindeki denetim defterlerine, denetim sonucunu ve varsa gördükleri eksiklik, yanlışlık ve aksaklıkları çözüm önerileri ile birlikte yazarak imzalar. Bir sonraki denetimde çözüm önerilerinin ne ölçüde dikkate alındığı da değerlendirilir. Bu elemanlar, millî eğitim müdürünün bilgisine sunulmak üzere ayrıca rapor da düzenleyebilirler.
MADDE 11- Aynı Yönergeye Geçici Madde 1 eklenmiştir.
“Geçici Madde 1- Bu Yönergenin yürürlüğe girdiği tarihten önce açılan kurslar hakkında kursların açıldığı tarihte yürürlükte bulunan mevzuat hükümleri uygulanır.”
MADDE 12- Aynı Yönergenin 11 inci maddesinin dördüncü fıkrasının son cümlesi, Ek Madde 1 ve Ek Madde 2 ile Ek Geçici Madde 1 yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 13- Bu Yönerge Onayı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 14- Bu Yönerge hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.