Toplumda düşünebilen, bilgiyi uygulayabilen, üretebilen, fikirleri inceleyen, deneyen, araştıran ve üretken bireylere ihtiyaç duyulduğundan, öğretmenin sınıfta öğrenmeyi kolaylaştırıcı bir yardımcı, herhangi bir gereksinim anında kendisine baş vurulabilecek bir danışman olması gerektiği vurgulanmaktadır. Bu bağlamda öğrencinin aktif olabileceği, bilgisini oluşturabileceği, uygun etkinliklerin geliştirilmesi ve sınıf ortamında uygulanması önem kazanmaktadır.
Öğrenci, öğrenilmiş bir bilgi ile yeni bilgiyi uyumlu hale getirerek yapılandırdığı bilgiyi, yaşam problemlerini çözmede uygulamaya koyar.
Öğrenciler, öğrenmeyi kendisine sunulan biçimiyle değil, zihinlerinde yapılandırdıkları biçimleri ile oluştururlar. Öğrenenin ne öğrendiğinden çok neden ve nasıl öğrendiği önemlidir. Kısa zamanda çok bilgi yüklemesinin yapılması yerine, az bilginin derinlemesine çalışılması önemlidir.
Yapısalcı yaklaşım (constructivism) yeni müfredatın temel aldığı yaklaşım bunu göstermektedir.
Buda Eğitimin yeni hedefi; bilgiyi nasıl ve nerede kullanacağını bilen, kendi öğrenme yöntemlerini tanıyıp etkili bir biçimde kullanan ve yeni bilgiler üretmede önceki bilgilerinden yararlanan bir insan modeli yaratmadır.