Hocam iyi de madem öğretmenlik mesleğinde yükselmek istiyor neden yüzde doksanı gidip eğitim yönetimi alanında yüksek lisans yapıyor?
yüzde doksan olduğuna dair bir veri varsa gayet normal. Çünkü öğretmen yüksek lisans bitirdikten sonra akademik alanda ilerlerleyemezse meb te kullanmak istiyor. Meb te kullanırsa yönetici olursa bu onun yükseldiği anlamına gelmez. Alan değiştirmiş olur. Biz de okul yönetimi alan veya meslek kabul edilmediği için bir başka değişle mevzuatta öğretmenin yan işi olarak tanımlandığı için biz böyle algılıyoruz.
Görevi biten bir idareci tekrar öğretmen olabiliyor bu da ilginçtir. Bu konu ayrıca tartışılmalı.
Asıl bunu sormanız gerekiyor. Eğitim bilimleri alanında da yüksek lisans var. İsteyen o alanda geliştirebilir uzmanlaşabilir. (öğrenme psikolojisi, ölçme değerlendirme, yöntem ve teknik... vb). Orayı okur akademik alanda ilerleyemezse sınıfında kullanır. İşte sorunuzun cevabı burda MEB te bu alanlar karşılık bulmuyor. Yani uzman öğretmen unvanını alamıyor. Bu da ilginçtir. Halbu ki Bilim onu uzman olarak ilan etmiş ve diploma vermiş. Öğretmen, bu kaygıdan dolayı farklı bir alana yöneliyor. Tıpkı alan değişikliği isteyen öğretmenler gibi. Tıpkı yıllarca ucra yerlerde çakılı kalan öğretmenlerin tayin için mecburen yöneticiliği seçmesi ve sonrasında istifa etmesi gibi.
Japonya dan gelen bir akademisyen bir sempozyumda şunu demişti. "sizde çok kaliteli öğretmenler var. Sistem onları yöneticiliğe yöneltiyor. Çok iyi yöneticiler var bir yerde takılıp yönetici olamıyorlar. Bence bunu çözersiniz eğitim çok daha güzel yerlere gelir" demişti. O an çok şaşırmıştım. Yabancı bir uzman kısa bir gözlem sonucunda bunu bulmuş. Bizim uzmanlar Allah bilir neler neler bulmuştur. Bulmuşlarsa uygulamaya da dökmemiz gerekir.
Özetle öğretmenilikte kaliteli öğretmenlerimizi maalesef başka alana yönlendirip kaybediyoruz. Uzmanlaştığı alanda hak ettiği unvanı ve değeri verilmeli. Tayin hakkı ve mesleki yıpranma gözden geçirilmeli. Yöneticilik için farklı bir seçme ve seçilme sistemi getirilmeli. Ve bir meslek kabul edilmeli. Öğretmen meslek kanunu hayata geçmeli. Liste sıralanıp gidiyor saygıdeğer öğretmenim.