Öğrencilerimizn işine yarayacaktır:
SINAVLARDA ZAMANI ETKİN KULLANMA
Zamanı etkin kullanmak, üniversite sınavını kazanma olasılığını arttırmaktadır.
Sınav öncesi yapılan çalışmaların kalitesi sınavı etkilediği gibi, sınavda tatbik edilen stratejiler de sınav sonucunu etkilemektedir.
Sınav öncesi, konu eksikliklerini tamamlama, pekiştirme aşamaları tamamlandıktan sonra, hız kazanma ya da pratiği geliştirme çalışmaları eksiksiz olarak yapılmalıdır. Bu aşamalardan birinin tam olarak gerçekleşmemesi, risk oluşturabilir.
Kişinin sınav sonucuna ilişkin beklentilerinin niteliği, sınava hazırlık aşamasına etki edeceğinden, sonuca da etki edecektir. Öğrenci, öncelikle sınav ve sınav sonrasının kendisi için ne anlam ifade ettiğini netleştirmelidir. Bu konunun net olmaması veya beklentilerin çok düşük olması motivasyon bozukluğuna yol açacaktır. Amaç tanımlanmalı ve amaca yönelik duygu-düşünceleri çağrıştıracak kodlamalar geliştirilmelidir. Motivasyon eksikliği olduğunda; kodlar, çağrışım aracı olarak kullanılmalıdır.
Sınav öncesi süreci, amaca yönelik olarak yapılandırmak ve zamanı verimli kullanmak çok önemlidir. Bu aşamada gerçekleştirilen çalışmanın kalitesi ve edinilen alışkanlıklar sınavı etkileyecektir.
Sınav süresi sınırlıdır. Bu sınırlı süreyi iyi kullanabilmek için, zamanın planlanması gerekmektedir. Hangi sorulardan başlanacağı, hangi sıranın takip edileceğinin planlanması, hatta kodlama stratejilerinin bile saptanması gerekmektedir. Tek tek yapılan kodlamalar zaman kaybına neden olmaktadır. Toplu yapılan kodlamalar ise şıkların kaydırılmasına sebep olmaktadır. Sayfa sayfa yapılan kodlamalar ise hem zaman kaybını azaltmakta, hem kişinin dinlenmesini sağlamakta, hem de şık kaydırma problemi yaşanmamaktadır. İlk bakışta zor gelen soruların atlanması, zor gelen sorularla fazla uğraşılmaması, diğer soruları yaptıktan sonra tekrar bakabilecek olma düşüncesine sahip olması önemlidir. Çözmeyi planladığı soruları; basit sorular, orta halli sorular ve zor sorular olarak üç aşamada çözmeyi planlaması, zamanı etkin kullanma konusunda çözüm olabilir.
Yukarda kısa kısa bahsettiğimiz test çözme tekniklerinin öğrenilerek kullanılması, öğrencinin zamanı verimli kullanmasına katkı sağlayacaktır. Ayrıca, hızlı okuma tekniklerinin öğrenilmesi, öğrenciye avantaj sağlayabilir.
Sınavda, zamanı etkin kullanmaya etki edecek en önemli faktörlerden birisi de, sınav kaygısıdır. Sınav kaygısı ve kaygının kontrol edilmesi konusunda öğrenciler bilgilendirilmelidir. Kontrol edilemeyen kaygı, sınav sürecini ve dolayısıyla sınav sonucunu olumsuz etkileyecektir.
Aynı dershanede, aynı sınıfta, hatta aynı sırada oturan öğrencilerin (hazırlık düzeylerinin aynı olduğu varsayılarak) farklı sonuçlar elde etmeleri, sınav süresini etkin kullanma becerileriyle izah edilebilir.
Kaygıyı kontrol etme, test teknikleri, planlama ve sınav öncesi yapılan hazırlıklar; zamanı etkin kullanma becerisi içinde değerlendirilmelidir. Bu çerçeve dahilinde değerlendirdiğimizde zamanı etkin kullanma, sınav sonucunu doğrudan etkilemekte olduğu sonucuna ulaşırız.
Sınavı kazanmak için, ihtiyacımız olan iki şey; bilgi ve zamanı etkin kullanma becerisidir. Öğrencilere, bu iki konuda donanımlı hale gelmeleri için destek sağlanmalıdır.
Sınavlar, gençlerimizin korkulu rüyası olmaktan çıkarılmalı, gençlerimize alternatif meslek edinme programları sunulmalıdır.
Eğitim sisteminin başarısı, sistem içinde tuttuğu kişilerin oranı ile kıyaslanabilir. Böyle bir kıyaslamada eğitim sistemimiz tam not alabilir mi? Bu soruyu cevaplandırırken, yıllara göre dershane sayısındaki artışı gösteren istatistikleri kullanabilir miyiz?
Genç, nüfus potansiyeline sahip olmakla övünmek güzel. İnşallah, bu genç potansiyeli değerlendirme başarımızla övüneceğimiz günlerde gelir.
Sınava hazırlanan öğrencilere ve velilerine başarılar diliyorum.
MEHMET POLATOĞLU
Yazar-Psikolojik Danışman