zilsiz eğitimin gerekçesi : zilin çalmasıyla öğrencilerin motivasyonunun bölünmesi. diyelim ki derste tam bir beyin fırtınası yakaladınız. bu zil ile bölünmesin dağılmasın... iyi de
zil olmayınca teneffüse çıkacakları saat belirsiz olduğundan çocuklar her dakika nezaman çıkacağız diye sormayacaklar mı.. öğretmenin motivasyonu ders anlatımı bölünmeyecek mi.. ya da yan sınıf harala gürele teneffüse çıkarken siz sınıfı içerde tutabilecek misiniz.
arkadaşlar bu tip uygulamalar bakanlıktaki bi takım işgüzar adamların başının altından çıkıyor. inanın bunların anadoludaki okullarla öğrencilerle velilerle ilgili hiç bir fikirleri yok. bu arkadaşlar avrupaya seminere gezilere gidip orada gördüklerini hemen burada uygulama hevesine düşüyorlar. her okulu ankara kızılaydaki okul gibi tüm velileri de bu okulun memur amir velileri gibi düşünüyorlar. delinin biri kuyuya bir taş atıyor. siz de lütfen bunu çıkarmak için tartışmayınız. her mahalledeki her okul her öğrenci farklıdır ve farklı uygulamalar gerektirir. su akar yatağını bulur. hepinize kolay gelsin...
Ben 5 yıl bu uygulamayı yaşayan bir eğitimci olarak, fikirlerinize katılmadığımı belirtmek istiyorum. Bir defa zilin çalmasıyla birlikte öğrencilerde bir hareketlilik oluyor, çünkü zilin kendisi buna teşvik ediyor, bir uyaran oluyor. Teneffüs bitiminde de yine zille birlikte çığlık atarak sınıflara koşuşuyorlar. Ama zil çalmadığında, daha sakin gidiyorlar sınıfa ve derse daha iyi hazırlanıyorlar.
Çocukların zamanı nasıl anladığına gelince, sınıfa saat asıp, "uzun kol .....nun üstüne gelince ders bitiyor" gibi uygulamalar çok başarılı oluyor. Teneffüsün bitiminde de nöbetçi öğretmen elini kaldırıyor. Çocuklar görüp derse gidiyorlar. Şimdiki okulumda zil var. İnanın zilsiz ortam davranışlar açısından çok daha olumlu.