Yeni Öğretmen atma yer de... Devamını Görğiştirme yönetmeliği ile ilgili değerlendirme yazısı:
1. 06 MAYIS 2010 TARİHİNDEN ÖNCE GÖREVE BAŞLAYANLAR ZORUNLU HİZMETTEN KESİN OLARAK MUAFTIR. MADDE 27 – (2) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden sonra Bakanlık öğretmen kadrolarında göreve başlayanlar……… çalışmakla yükümlüdürler. MADDE 56 – (1) 4/3/2006 tarihli ve 26098 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
2. ZORUNLU HİZMET AFFINDAN İSTİFADE EDENLERİN TÜMÜ, ZORUNLU HİZMETİNİ TAMAMLAMIŞ SAYILACAĞI İÇİN İL İÇİ VE İL DIŞI TAYİN İSTEME HAKKINA SAHİPTİR.(En kritik ve farklı yorumlanan madde bana göre) MADDE 26 – (3) Zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlayan öğretmenler, bu yükümlülüklerini tamamladıkları tarihten sonraki ilk yer değiştirme döneminde yer değiştirme başvurusunda bulunabilirler.
3. ZORUNLU HİZMETTEN MUAF OLAN TÜM ÖĞRETMENLER TAYİNLERİ İL İÇİ VE İL DIŞINDA GÖSTERİLECEK OLAN NORMA KADROLAR ÖLÇÜSÜNDE YAPABİLECEKLERDİR. ( yönetmeliğin en can alıcı maddeleri) MADDE 45 – (1) Özür durumuna bağlı yer değiştirmelerde, öğretmenlerin özür gereklerinin karşılanabilmesi bakımından öğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumlarının tamamı il millî eğitim müdürlüklerince elektronik başvuru sayfasına yansıtılır. (2) İsteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı olarak il içinde ve iller arasında yapılacak yer değiştirme suretiyle atamalarda öğretmenlerin tercihlerine yansıtılacak eğitim kurumları; mevcut öğretmenlerle ya da yükseköğrenimlilerce ihtiyacın karşılanabilirliği dikkate alınarak öğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumları arasından il millî eğitim müdürlüklerince belirlenir. İller arasında yer değiştirecek öğretmenlerin alanlar bazındaki kontenjanları ülke genelinde dengeli dağılımı sağlayacak şekilde hizmet bölgeleri ve illerin doluluk oranları dikkate alınarak belirlenir. Yer değiştirme suretiyle atamalar sonucu norm kadro açığı oluşan eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı, bu Yönetmeliğin 19 uncu maddesinde belirtilen öğretmen atama döneminde yapılacak atamalarla karşılanır. (3) Öğretmenlik görevine atamalarda adayların tercihlerine yansıtılacak eğitim kurumları, illerin alanlar itibarıyla doluluk oranları esas alınarak ülke genelinde dengeli dağılımı sağlayacak şekilde belirlenir. Bu şekilde belirlenen eğitim kurumları, öğretmen atama döneminde başvuruda bulunan adayların tercihine imkân sağlayacak şekilde Bakanlıkça açılan elektronik başvuru sayfasına yansıtılır. MADDE 19 – (1) Öğretmenlik kadrolarına atamalar her yıl ağustos ayında bir defada yapılır. Öğretmenlik için duyuru, başvuru ve atamalar, ağustos ayı sonu itibarıyla tamamlanır. Bu atamalar sonucunda, yasal süre içinde göreve başlamayanların yerine ağustos ayında başvurusu alınanlardan puan yetersizliği nedeniyle ataması yapılamayan adaylardan puan üstünlüğüne göre aynı alanda, aynı eğitim kurumlarına aynı yıl kasım ayında atama yapılır.
4. TAYİNLER İÇİN DUYURU TARİHİ EN GEÇ 15 MAYIS (Kılavuz yayın tarihi): MADDE 25 – (1) Öğretmenlerin il içi ve iller arası isteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmelerine ilişkin duyuru, Personel Genel Müdürlüğünce en geç ilgili yılın 15 Mayıs tarihine kadar Bakanlığın internet sayfasında yapılır. Duyuruda; kimlerin yer değiştirme isteğinde bulunabileceği, başvuru yeri, şekli ve süresi ile yer değiştirmeye ilişkin diğer hususlara yer verilir.
5. TÜM YER DEĞİŞTİRME BAŞVURULARI EN GEÇ 25 MAYISA KADAR BAŞLAYACAK: MADDE 25 – (2) Öğretmenlerin il içi ve iller arası isteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirme başvuruları, duyuru tarihinden itibaren en geç on iş günü içinde başlatılır. Başvuru süresi beş iş gününden az, on iş gününden fazla olamaz. Ancak teknik sorunlar nedeniyle ya da olağandışı durumlarda başvuru süresi uzatılabilir. Başvurular, Bakanlıkça elektronik ortamda açılacak başvuru sayfasına yapılır ve eğitim kurumu müdürlükleri ile ilçe ve il millî eğitim müdürlüklerince onaylanır.
6. BAŞVURULUARIN ONAYLATILMA SÜRECİ SIKINTI DOĞURABİLİR: MADDE 26- (7) Başvuruların; başvurunun yapıldığı gün ya da başvurunun yapıldığı günü takip eden iş günü mesai saatleri içinde onaylatılması zorunludur. Bu süre içerisinde onaylatılmayan başvurular geçersiz sayılır. Bu durumdaki öğretmenlerin yeniden başvuru yaparak başvuru süresi içerisinde başvurularını onaylatmaları gerekir.
7. BAŞVURULARDA HİZMET PUANI VE SÜRESİ HESABNDA 15 EYLÜL TARİHİ BAZ ALINACAKTIR: MADDE 25 – (3) İlgili yılın 15 Eylül tarihi itibarıyla bulunduğu eğitim kurumunda ya da ilde çalışılması gereken süreyi dolduracak olan öğretmenler yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.(4) Öğretmenlerin hizmet puanlarının hesabında yer değiştirme başvurularının son günü esas alınır.
8. İL İÇİ VE İL DIŞI TAYİNLER BİRLİKTE YAPILACAK BAŞVURUŞLAR BİRLİKTE ALINACAK .( Yönetmeliğin en can alıcı ikinci noktası burası il içi tayinlerde sıraların çalıştırılmasına dair hiçbir hüküm yoktur.) MADDE 26- (6) İl içi ve iller arası isteğe bağlı yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenlerin başvuruları birlikte alınır ve tercih ettikleri eğitim kurumları dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğü esasına göre birlikte değerlendirilir.
9. İL İÇİ VE İL DIŞI TAYİNLERDE 25 TERCİH YAPILACAK VE PUAN ÜSTÜNLÜĞÜNE GÖRE ATAMA YAPILACAKTIR. MADDE 25- (5) İsteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenler, atanmak istedikleri yerlerden en fazla 25 eğitim kurumunu tercih edebilirler. Öğretmenler başvurularında tercihleri dışına atanmayı kabul edip etmediklerini de belirtirler. MADDE 26- (7) Yer değiştirme suretiyle atama isteğinde bulunan öğretmenlerin atamaları, alanlarındaki norm kadro açığı bulunan eğitim kurumlarına tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılır.
10. ŞU AN ASKERDE VEYA AYLIKSIZ İZİNDE OLANLAR 15 EYLÜL TARİHİNE KADAR AYLIKSIZ İZİNLERİ BİTMESİ DURUMUNDA TAYİNLERE BAŞVURABİLECEKLER: MADDE 26- 11) Bakanlık ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçici görevli olanlar ile aylıksız izinli olanlardan izinleri ilgili yılın 15 Eylül tarihine kadar sona erecekler, il içi ve iller arası yer değiştirme başvurusunda bulunabilirler.
11. ÖĞRETMEN İKEN ASKERL... Devamını GörİK NEDENİYLE AYLIKSIZ İZNE AYRILANLAR YANİ ASKERLİĞİNİN ACEMİLİĞİ HARİÇ KALAN KISMINI ZORUNLU HİZMET BÖLGESİNDE ASKER ÖĞRETMEN OLARAK YAPANLARIN ASKERLİK SÜRELERİ ZORUNLU HİZMETTEN SAYILIYOR: MADDE 31- (2) Bakanlık kadrolarında öğretmen olarak görevli iken askerlik hizmetini yapmak üzere aylıksız izne ayrılanlardan, askerlik hizmetini temel askerlik eğitiminden sonra zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında öğretmen olarak yerine getirenlerin askerlik süreleri zorunlu çalışma süresinden sayılır.
12. SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİKTE ZORUNLU HİZMET KAPSAMINDA GEÇEN SÜRELER ZORUNLU HİZMET ÇALIŞMA SÜRESİNDEN SAYILIYOR. (Sözleşmeli öğretmenleri ilgilendiryor) MADDE 31- (6) Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak geçirilen süreler zorunlu çalışma süresinden sayılır.
13. TÜM ATAMALAR EN GEÇ HAZİRAN AYINDA YAPILIP BİTİRİLECEK: MADDE 34 – (1) İl içi ve iller arası isteğe bağlı yer değiştirmeler ile zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirme başvuruları birlikte alınır. Gerekli şartları taşıyanların yer değiştirme suretiyle atamaları, alanlar itibarıyla belirlenen kontenjan ölçüsünde tercih edilen eğitim kurumlarına hizmet puanı üstünlüğüne göre ilgili yılın haziran ayı içinde yapılır.
14. ÖZÜR DURUMU YER DEĞİŞTİRMELERDE ADAYLIĞI KALKMAMIŞ VE BULUNDUĞU YERDE 1 YILINI DOLDURMAMIŞ OLAN ÖĞRETMENLER TAYİN İSTEYEMEYECEKTİR: MADDE 35 – (3) Özür durumuna bağlı yer değiştirme isteğinde bulunanlardan öğretmenlikte ve Devlet memurluğunda adaylıklarının kaldırılmış olması şartı aranır. Aday öğretmenlerin yer değiştirme istekleri değerlendirmeye alınmaz. (4) Bu Yönetmeliğin 14 ve 15 inci maddeleri kapsamında öğretmenliğe atananların, özür durumundan yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için son olarak atandıkları görev yerlerinde en az bir yıl süreyle görev yapmış olmaları gerekir.
15. BİRİNCİ HİZMET ALANIN PUANLARI YÜKSELTİLMİŞTİR(taslakta oldukça düşüktü) ) Birinci Hizmet Bölgesi illerin;
1) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 10,
2) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 11,
3) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 12,
4) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 14,
5) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 16,
6) Hizmet Alanındaki eğitim kurumlarında görev yapanlara 18,
16. AYNI İLDE YERLEŞİM YERLERİ ARASINDA (köy,kasaba ,belde , ilçe, b.şehir) ÖZÜR DURUMUNDAN YER DEĞİŞİKLİĞİ YAPILABİLİECEK, ANCAK AYNI YERLEŞİM YERİ İÇİNDE ÖZÜR DURUMUNDA YER DEĞİŞİKLİĞİ YAPILAMAYACAK: MADDE 35-(5) Özür durumundan yer değişikliği işlemlerinde; ilçe teşkilatı bulunmayan il merkezleri ve bu illerin diğer ilçeleri, büyükşehir belediyesi statüsünde olan illerin ilçeleri, beldeler ve köylerin her biri ayrı bir yerleşim yeri olarak değerlendirilecek ve bu yerleşim yerleri arasında yer değişikliği yapılabilecektir. Bu yerleşim yerlerinin içindeki eğitim kurumları arasında özür durumundan yer değişikliği yapılmaz.
YÖNETMELİKTE olmayan sıkıntı oluşturacak olan konular:
1. Özür Durumu yer değiştirmelerde İl Emri uygulamasının olup olmaması.
2. İl içi tayinlerde sırların çalıştırılacağına dair bir hüküm bulunmaması
3. Şu an zorunlu hizmette olup aftan faydalanacaklara tayin hakkının açıkça verildiğini belirtecek bir geçici madde ( ki bana göre 26/3 bunu çözümlüyor gerek de yok aslında)
Musa KURT
2010 Affına ve Yeni Yönetmeliğe Destek Platformu