yalnız personel meb bugün yeni bi yazı yayınladı...metnin orjinali pdfden okursanız daha doğru olur...
Metni ocr ile çevirdim, hatalar olabilir
pdf orjinalinden okumanızı tafsiye ederim
*********************************************
Sayı :B.08.0.PGM.0.23.01.01.4-
Konu : Hizmet alanları
3 o /O972009
İlgi: Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği.
Bilindiği gibi, ilgi Yönetmelikle bazı il ve ilçeler zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen bölgeler kapsamına alınmış ve 11/6/2000 tarihinden sonra göreve başlayan öğretmenler bu bölgelerde belirli sürelerde zorunlu çalışma yükümlülüğüne tabi tutulmak suretiyle bu yerleşim yerlerinin öğretmen ihtiyacının karşılanması amaçlanmıştır.
İlgi Yönetmelikte zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen il ve ilçelerin tamamı valiliklerin görüşleri doğrultusunda belirlenmiş ve bugün itibarıyla ülkemizdeki il ve ilçelerin yaklaşık 2/3'ü zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen bölgeler kapsamına alınmıştır. Bu durum öğretmen sirkülasyonunu zorlaştırmakta ve öğretmenlerin yer değiştirmelerini olumsuz etkilemektedir.
Bu konularda görüş alışverişinde bulunmak amacıyla Bakanlığımız yetkilileri ile personelden sorumlu il milli eğitim müdürlüğü temsilcilerinin katılımıyla 14/7/2009 tarihinde yapılan toplantıda; zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen il ve ilçelerin durumları yeniden değerlendirilmiş ve bu yükümlülüğün öğretmen ihtiyacının karşılanması temelinde eğitim kurumu düzeyine getirilmesinin daha yararlı olacağı sonucuna varılmıştır.
Bu noktadan hareketle halen uygulanmakta olan 3 Hizmet Bölgesi uygulamasına devam edilmesi, ilçe sınıfları yerine eğitim kurumları baz alınarak illerin 6 hizmet alanına ayrılması, bu hizmet alanlarından I., II. ve III. Hizmet Alanlarında değerlendirilecek eğitim kurumlarının zorunlu çalışma yükümlülüğü dışında tutulması, IV., V. ve VI. Hizmet Alanlarında değerlendirilecek eğitim kurumlarının ise zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumları olacak şekilde yeniden düzenlenmesi öngörülmüştür.
Yapılmakta olan mevzuat çalışmalarına esas olmak üzere aşağıda belirtilen kriterler doğrultusunda ilinizdeki her eğitim kurumunun hizmet alanları; il ve ilçe milli eğitim müdürlüğü temsilcilerinden (belediyeler, il özel idareleri ve köye hizmet birliği gibi kuruluşlardan alınacak bilgiler çerçevesinde) oluşturulacak bir komisyonca yeniden belirlenecektir.
Buna göre ilinizdeki eğitim kurumları benzerliklerine göre gruplandırılarak 6 (altı) hizmet alanının tamamına dağıtılabileceği gibi uygun görülen diğer hizmet alanlarına da dağıtılabilecektir. Ancak zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumlarına IV, V ve VI. Hizmet Alanlarında yer verilecektir.
Örneklendirmek gerekirse;
1- Bugün itibarıyla zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen 3. Hizmet Bölgesi kapsamındaki Hakkari ilimizi ele aldığımızda; bu ilimizin eğitim kurumları öğretmen ihtiyacı ve buralarda öğretmen tutulmasındaki zorluk derecesine göre gruplandırılarak zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumları IV, V ve VI Hizmet Alanlarına alınabileceği gibi il ve ilçe merkezlerindeki eğitim kurumları I, II ya da III Hizmet Alanına alınabilecektir.
2- Bugün itibarıyla il ve ilçelerinin tamamı zorunlu çalışma yükümlülüğü kapsamında bulunmayan Sakarya ilimizin eğitim kurumları altı hizmet alanına dağıtılabileceği gibi il merkezi, Sapanca ve Arifıye ilçelerinin merkezlerindeki eğitim kurumları I. Hizmet Alanında, belde ve köylerindeki eğitim kurumları da II.ya da III Hizmet Alanında değerlendirilebilecek, zorunlu çalışma yükümlülüğü kapsamına alınması teklif edilen Kaynarca ve Kocaali ilçesinin merkezindeki eğitim kurumları I, II ya da III. Hizmet Alanında, bu ilçelerin belde ve köylerindeki eğitim kurumları da IV , V ve VI ncı Hizmet Alanlarında değerlendirilebilecektir.
Uygulamada birlik ve beraberliğin sağlanması bakımından mevcut 3 Hizmet Bölgesi uygulamasına devam edilecek, ancak eğitim kurumlarının belirlenmesinde aynı hizmet bölgesindeki illerimiz arasında izah edilemeyecek derecede farklılıklar bulunmamasına özen gösterilecek ve eğitim kurumlarının dahil olduğu hizmet alanlarının en az 3 yılda bir yeniden değerlendirilebileceği hususuna özellikle dikkat edilecektir. Bu nedenle eğitim kurumlarının tamamını zorunlu hizmet alam kapsamında değerlendiren valilikler bunun gerekçelerini de ayrıca bildireceklerdir.
Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumlarının belirlenmesinde aşağıda belirtilen hususlar göz önünde bulundurulacak, buna ilaveten oluşturulacak komisyonca bölgenin özellikleri de dikkate alınabilecektir.
Bu çerçevede eğitim kurumunun bulunduğu yerin nüfusu, coğrafi durumu, sosyo¬ekonomik yönden gelişmişlik düzeyi, sağlık, ulaşım şartları göz önünde bulundurularak, zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumlarının bulunduğu yerin il ya da ilçe merkezi, belde ya da köy statüsündeki yerlerde olup olmadığı yönünden herhangi bir ayrım yapılmayacaktır.
Bu kapsamda zorunlu hizmet yükümlüğü öngörülecek eğitim kurumlarının belirlenmesinde;
1- Eş durumu ya da diğer özürleri olan öğretmenler de dahil olmak üzere öğretmenlerin görev yapacakları eğitim kurumunun bulunduğu yerin bağlı olduğu il veya ilçeye günü birlik gidiş geliş imkanlarının bulunup bulunmadığı,
2/3
Sayı : B.08.0.PGM.0.23.01.01.4- 7lH / 3° h% /2009
Konu : Hizmet alanları
2- Öğretmen ihtiyacının, kadrolu veya sözleşmeli öğretmen bulunmadığı durumlarda ek ders ücreti karşılığı görevlendirilebilecek yüksek öğrenimli sayısının yeterli olup olmadığı,
3- Belirlenecek eğitim kurumunun bulunduğu yerleşim yerine atanan bir öğretmenin kendi isteğiyle asgari ve azami ortalama olarak bu yerleşim yerinde ne kadar süre ile kaldığı,
4- Eğitim kurumunun bulunduğu yerleşim yerinde yeteri kadar lojman olup olmadığı ya da barınma/ikamet/konaklama imkanlarının bulunup bulunmadığı,
5- Eğitim kurumunun bulunduğu yerleşim yerindeki okullaşma oranı ve norm kadro durumu ile birlikte öğretmen ihtiyacının diğer kurumlardaki öğretmenlerle karşılanıp karşılanamayacağı,
6- Sosyal, sportif ve kültürel faaliyetler yapılabilecek ortamların bulunup bulunmadığı,
7- Sağlık Kurumu bulunup bulunmadığı ya da tedavi hizmetlerinin yerine getirilip getirilemediği
hususları dikkate alınacaktır.
Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde belirlenecek eğitim kurumları örneği ekte gönderilen Eğitim Kurumu Belirleme Formuna (EK-2) elektronik ortamda açılacak ekrana en geç 12/8/2009 tarihine kadar işlenecek ve Bakanlığımızca da onaylandıktan sonra Bakanlığımızın ve il milli eğitim müdürlüklerinin web sayfalarında ilan edilecektir.
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim. 1/
Muammer Yaşar ÖZGÜL
/ Müsteşar /
EK - 1 Form DAĞITIM
Gereği Bilgi
B Planı A Planı
3/3