Ezberleyerek yazmayacaklar hocam...Verdiğiniz cümleyi okutun...sonra çözümletin...Kelimelerine ayırın...Ondan sonra öğrenciler okudukları cümleyi sesleri ağızlarından çıkararak( içlerinden sürekli tekrar ederek) birleştirerek yazacaklar.
hocam aynen katılıyorum.
Arkadaşlar Birleştirilmiş 123. Sınıf Okutuyorum Haliyle Sürekli 1 Lerle Beraber Olamıyorum. Şu An İ Sesini Verdim. Merak Ettiğim Şu: Çocuklara Hece Ve Kelimeleri Ezberleyerek Yazmalarını Mı Yoksa Ses Ve Heceleri Birleştirerek Yazmalarını Mı Sağlayacağız? Buna Bir Türlü Karar Veremedim.
hocam ses temelli cümle yönteminin püf noktası;
adından da anlaşılacağı üzere:
1.temelini sesten alır. (ilk 1, 2 ve 3.sese kadar e l-el, ele, ela,lale gibi)
2.sesler hecelere, heceler kelimelere dönüşmeye başlamıştır artık (yapılandırmacı yöntem)
3.cümle yöntemidir. bu aşamada ilk sesler heceler; kelimeler cümleler oluşmaya başlayınca tek başlarına çok anlam ifade etmezler artık. Kısacası mekanik fonksiyonları değişmiştir.(hecelerin kalıcı olarak ezberlenmesinin gerekli olmadığı anlamında)
4.Çünkü sesler çoğaldıkça heceler ve kelimeler de çoğalmaya başlar.Her heceyi ezberletmek parça düzeyinde kalacağından; cümle kuramama, duyup anlasa bile yazamama sonucunu getirir.
5.Cümle yöntemidir mantığında cümlenin=bütünün
ön plana çıkarılmasıdır.Bu mantık işin doğasına da uygundur.Çünkü çocuk günlük hayatında,iletişiminde uzun ve ya kısa, basit ve ya karmaşık daima cümle kurar.
6.Sesler, kelimeler tek başına bu yaş grubu için çok şey ifade etmezler.
7.O zaman burada mekanik bir öğrenme söz konusu mudur, bir parça da ezber yok mudur?( ilk heceler için) soruları akla gelir. ......kısmen doğrudur......ancak bir farkla: seslerden hece , hecelerden kelime , kelimelerden cümle kurabilene kadar bu gereklidir. Bu temel çalışma (elat Grubu)Heceye, kelimeye, cümleye nerden geldik mantığını kavratmak açısından gereklidir.(Yapılandırmacı yöntem). Başka bir deyişle ekleme mantığı ile çocuğun öğrenme sürecini öğrenmesine yardım etmektir.
8.Bu kritik bir süreçtir. (Özellikle elat ve inormda) Bu aşamayı başarı ile geçen çocuk için diğer sesler çorap söküğü gibi gelir. çocuk çok daha çabuk kavrar, okur ve yazar.
9.Şöyle ki ses bağlamayı, kelime oluşturmayı, cümle kurmayı öğrenmiş olan çocuk bundan sonra gelen sesleri ilave ederek daha uzun kelimeler, anlamca uzun ve nitelikli cümleler kurmaya başlar.
10.Bu nedenle ilk başlarda görsellerden, işitsellerden bolca yararlanmak gerekir. Aslında çocuk bütün sesleri, bazı kavramları ve karşılık gelen görselleri biliyor ve tanıyordur. Ancak İlk aşamada okuma yazma tekniği açısından bu bilme ve tanıma bilinçli değildir.Bu yöntemin amacı da çocuğa bunu fark ettirmektir.Çocuk bunu fark ettikten sonra soyut kavramlar dünyası gelişmeye başlayacaktır."Çabuk öğrendi ,geç öğreniyor, öğrenemiyor, anlamıyor -anlamak dünyanın en zor işi zaten- sakin va sabırlı olun" her çocuğun -istisnalar hariç-öğrenme kavrama süresi birbirinden farklıdır.
Bu onun hazır bulunuşluk düzeyi ile ilgilidir.
yakından uzağa, kolaydan zora,parçadan bütüne , bütün içinde parçayı sezme, ama parçaya saplanıp kalmama.Bir binayı kurmak gibi."Standart bir bina; temeli sağlam atıldıktan sonra bütün katlar aynı plan üzeri çıkar yükselir yada yapılır."
11.Bu nedenle ses temelli cümle yöntemi.
Bir nebze de olsa yardımcı olabildiysem ne mutlu bana....sevgiler saygılar.