Şirazi Öğretmenim, sınıfınız kalabalıkmış ve 42 öğrencide 30'nun çok iyi olması büyük başarı; öncelikle sizi kutluyorum başarınızdan dolayı
Her öğrencinin öğrenme özellikleri ile bireysel farklılıklarından dolayı bahsettiğiniz durumlar mutlaka yaşanacaktır zaten. Mümkün olduğunca öğrencileriniz arasında çok fazla sayıda gruplaşmalara izin vermeden 3 temel seviye grubu ile çalışmalarınızı sürdürmeniz daha isabetli olacaktır. Diğer türlüsü, hem sizi fazlasıyla yorup, veriminizin düşmesine yol açacak; hem de öğrencileriniz arasındaki uyumsuzluk ve seviye farkını arttıracaktır.
3 temel grupla, her grup içinde bireysel hıza uygun, önceden hazırladığınız etkinlikler bu farkı zamanla kapatacaktır.
Daha önce bir velimiz için yazdığım önerileri, siz sınıfınıza uyarlayarak kullanabilirsiniz eğer uygun görürseniz.
Başarı ve kolaylıklar dliyorum Öğretmenim
* * * * * *
Sayın Sibelim, evde uygulayabileceğiniz birkaç eğitsel amaçlı oyun örnekleri yazıyorum; umarım faydalı olur :
* Bir " dilek " kutunuz olsun odasının bir köşesinde. Hergün okuldan sonra, günü hakkında konuşursunuz ve çabaladığı, ilerlediği her gün bu dilek kutusundan bir kart seçip, kartın arkasında yazan ödüle ulaşacağını söylersiniz.
( Bu ödüller belki bir öpücük, belki bir dilim pasta, belki de yarım saat parkta dolaşmak olabilir
)
Her kartta bir kıta şiir veya tekerleme veya 1-2 cümle yazılı olsun. Önce bunu size hecelemeden okuması gerektiği kuralını koyabilirsiniz ( lll- aa diye heceleri söylüyorsa, bunu içinden söylemesini, size söylerken direk "la" demesi gerektiği kuralını da hatırlatmayı unutmazsınız . )
* Veya bir oyun kutusu hazırlayabilirsiniz. İçinde emir cümlelerinin bulunduğu kartlar yer alır ve ailecek " hız oyunu " oynarsınız.
( * Burnuna dokun
* Karşıdaki sandalyeye otur.
* Babanı öp, gel .
* Hadi beni yakala ... gibi
)
Bu hız oyununda aynı anda kartları seçip, kartta yazılı olan görevi ilk yapan bir yıldız alır ve oyun sonunda en çok yıldızı toplayan büyük ödüle ulaşır
Bu çalışma ile çocuğunuz hem hızlı okumaya alışacak, hem heceleme davranışını göz sekme hareketi gelişeceği için bırakacak, hem de okuduğunu anlama çalışmalarında arkadaşlarının bir adım önüne geçecektir. Tabi sizinle eğlenceli vakit geçirmesi de en büyük ödül
)
* Kitap boyutunda olan yazı tahtaları var kırtasiyelerde. 1 tane çocuğunuz, 1 tane de kendiniz için edinerek " suskunluk oyunu" oynayabilirsiniz:
Bu oyunun zamanı yok. Çocuğunuza birşey söylemek istediğinizde, söylemek yerine bu yazı tahtasına kısa cümleler halinde yazarsanız ve onu duymadığınızı, kulaklarınızın kısa bir süreliğine tatile çıktığı için söylemek istediğini yazmasını isterseniz. Böylece birçok eğitsel amacı oyunlaştırarak kazandırmış olursunuz.
Bu oyunlara baba da eşlik ederse, sonuç daha iyi olacaktır
* Duvara yapışan postitlere kullandığı eşyaların adını yazıp, üstlerine yapıştırırsanız ve bir kerede, şıp diye okuduğu her kelimede bu postitleri çıkarırsanız, okuması zamanla gelişip hız kazanacaktır.
Yapılabilecek daha birçok etkinlik var. Aklınıza takılan bir husus olursa sorun, yanıtlamaya çalışayım.
Çocuğunuz ve size başarılar diliyorum; umarım en kısa zamanda bu sıkıntılardan kurtulursunuz
* * * * *