O kadar sayfayı okuyup da aldığınız notlardan faydalanmak isterim:) Biraz bedavacılık olacak ama isterseniz yollayabilirsiniz ..
Aldığım notlarımı yazıyorum. Sizin de tüm sayfaları okumanızı tavsiye ediyorum. Malum herkesin farklı bir not alma yöntemi vardır. Mesela benim sınıfıma uymaz diye bazı etkinlikleri not almadım.
1. Tekerleme ve kelime ezberletme
2. Okuma yaparken takibi parmakla değil gözle yapma. Böylelikle göz sıçraması gelişimi sağlanır.
3. Piramit okumalar sık sık yapılır.
4. Bahçede sesli okuma.
5. Kelime bulmaca oyunu.
6. Okuma kağıdı ödev verip yarın bu kağıttan okuma yarışı yapmak.
7. Çeşitli etkinlikler yapma
a. (Emir cümlelerinin olduğu kartlar hazırlayıp, her sabah herkesin birer kart seçerek okumalarını ve kartta yazan etkinliği gerçekleştirmelerini isteyebilirsiniz. Her öğrenci kart seçtikten sonra, sizin komutunuzla aynı anda okuyup, kartta yazan eylemi ilk gerçekleştirmeye çalışsınlar:
" Tahtaya 10 yaz. "
" Pencereyi aç "
" Gelip, elime dokun"
" Kapıyı aç ve kapat"
b. Hazırladığınız çalışma kağıdının sol tarafına alt alta görselleri yerleştiriyorsunuz.
Sağ tarafa da alt alta görsellerin isimlerini yazıyorsunuz. İsimleri karışık olarak diziyorsunuz ve verdiğiniz süre içinde öğrencilerinizden isimleri, doğru görselle birleştirmesini istiyorsunuz.
Her görsel ve ismi için farklı renk kalem kullanmalarını isterseniz, birleştirilen çizgiler karışmadığı gibi kalem değiştirme esnasında adrenalinlerini de kontrol etmelerini sağlıyorsunuz
Görsele bakıp doğru ismi, karışık verilmiş kelimeler içinde hızlıca okuyup bulmaya çalışmaları göz sıçrama alanlarını genişletip, hızlı okumalarını sağlıyor.
c. Puntosu büyük yazılmış bir çalışma kağıdını alıyorum ve 2'şer veya 3'er kişilik gruplara ayırıyorum öğrencilerimi.
Sonra öğrencileri karşıma dizip, çalışma metnindeki rastgele seçtiğim bir kelimenin üstünü kapatıyorum. Sonra parmağımı çekip, hemen geri kapatıyorum kelimeyi Farkedemedilerse, bir kez daha açıp, hemen geri kapatıyorum. Kim kelimeyi bir çırpıda hemen okursa, onun hanesine 10 puan ekliyorum
Bu uygulamayı, 8-10 sefer yaparak diğer gruba geçiyorum. Yarışma sonunda en çok kelimeyi hızlı ve doğru bir şekilde okuyan ödülünü alıyor
Bu uygulamayı şu şekilde de şekillendirebilirsiniz:
Kelimeyi kapatırsınız. Öğrencileriniz sesli yanıt vermek yerine tahtaya yanıtı yazabilirler. Hem hızlı okuma, hem de hızlı ve doğru yazma tekniğiyle, birçok eğitsel amacı aynı anda gerçekleştirmiş olursunuz böylece
8. işlek heceleri öğrencilere kavratırsak okumaları hızlanır diye düşünüyorum.örneğin;"ler"ekini kavratın--eller,laleler-güller-gemiler-evler gibi...aynı uygulamayı "lar,mış,miş,muş,müş,lik,lık,di,dı,du,mek,mak,yor "gibi eklerle de yapabilirsiniz.birde parmakla okuma alışkanlığından uzak durun.gözle okuma okumayı daha hızlı kılar.