Arkadaşlar,
Ölçümlenmeyen her olgu subjektiftirya da bir başka deyişle hikayedir.Rakamsal mukayeseli ifadeler ancak bir şey ifade eder..Tartışmaya hızlı okuma yararlı mı zararlı mı diye başlamanın anlamsızlığını "Üniversiteye giriş sınavlarındaki uzun paragraf sorularından "anlayabiliriz.Hem hızlı hem de anlayarak okuyacaksınız.Ancak; bir ilkokul öğretmeni öğrencisinin okuma gelişimini takip etmeli.Görecek ki boş zamanlarında,tatillerde bol kitap okumaya başlayan öğrencinin okuma hızı artacaktır.Kesinlikle dakikada okuma hızı ayda bir alınmalı.Bu gelişim sınıf geneline ama öncelikle öğrencinin bir önceki dakikada okuma gelişimine göre değerlendirilmeli.Vurgulu,tonlama ve noktalama işaretlerine uygun okuma için sınıfta spikerlik yarışması açın.Bu ayrı bir değerlendirme noktası.Bir de şu anlama,anlayarak okuma tartışması var.Sizi kim engelliyor ki okuduğunu anlamayı da içeren uzun metin soruları ile değerlendirme yapın.Tüm bunlar Türkçe dersinin ayrı ayrı ele alınması gereken konuları.Eğer biz sadece hızlı okuma yarışması yapar ve üstelik bu yarışmada öğrencinin son heceleri yutmasına izin verir,daha önce hiç okumadığı kitap olmasına dikkat etmezsek elbette o zaman hızlı okuma zararlı.Bunu 40 yılın mesleki deneyimiyle belirtmek isterim.Önemli olan her yarışmaya öğrencinin kendisiyle yarışmasını da ekleyelim.
Hocam meslekte 11 yıl bitiyor. Herk akdeme sınıf okuttum. Sınıflara göre farklı kriterler uygularım okuma konusunda. Fakat hepsinde ortak tutumum şudur; mutlaka çocuklara dakika tutarak okuma yaparım ve bunların istatistiğini çıkartır velilerim ile gruptan paylaşırım. Bugün Ü sesine kadar olan metinlerden hızlı okuma çalışması yaptım. 7 metin vardı. Toplam 137 kelime metin başına 20 kelime düşüyor. Sınıf ortalaması 20 kelimenin okunma süresi 27 saniye. Bu yarışma dakika tutarak değil 7 metinden birini açıyorum 2 öğrencim yarışıyor. Kim kısa sürede bitirirse o kazanıyor. Kimseye önceden metinler şu demiyorum. Çocuklar acayip keyif alıyor. Yarışmanın ne zaman olacağını söylemiyorum ki sürekli hazırlıklı olsunlar. Kazanan öğrencime minik hediyeler alıyorum ayrıca. Buda motivasyonu yüksek tutuyor. Hediyeyi ise belirttiğim yerden gidip alıyorlar
Velilerime ise çocuğu değerlendirirken bir önceki yarışmadaki süresine bakarak değerlendirmelerini istiyorum. Rakamlara dökülmüş her iş daha somut oluyor.