Arkadaşlar merhaba, 11 öğrencim var köy okulundayım. Bir öğrencim raporlu, 2 ya da 3 tanesini de ben göndermeyi düşünüyorum. 5 öğrenci birleştirme mantığını çözdü. 2 öğrenci ise zorluyor çözmek üzere diyebilirim. Kalan 4 öğrencide ise ciddi zorlanıyorum. Bu yüzden daha 3. Grupta ö harfindeyim. 5. Kez 1. Sınıf okutuyorum. Anadili Türkçe olmayan sınıfta bile bu kadar zorlanmadım. Veliler hep çalıştırıyoruz diyor evde ezberleyip geliyorlar. Çocuk "sorumluluk" kelimesini okuyor ama "elma" kelimesinde yüzüme bakıyor. Artık veliden umudu kestim öğrenciler kitabı yaparken tek tek çalıştırıyorum.
Renkli hece vermedim ama aklıma o geliyor deneyen var mı? Mantığı kavrayamayanlar için
hocam söylenenleri unutun 27. senem nasıl öğreniyorlar da öyle ogretin. Maarif modeli uygulanmadı tıpkı el yazısı fiş yöntemi gibi bu yöntem de yolda duzulecek.
1. El yazısı hala Notredome de Dion okullarında uygulanıyor. Tanıdığım öğrenci hem de disleksi olan bir öğrenci bu yöntemle öğrendi. Ogrenemeyenler umurlarinda değil çünkü sınıfları 20 kişilik. El yazısı sanat ve estetik yönünden güzeldir 25 ve altı sınıflarda gayet de güzel olabilirdi. Paket program olmaz bu ülkeye. 50 kişilik sinifla 22 kişilik sınıf aynı olmaz.
2- Tümden gelim yani fiş yöntemi de güzeldi ama kalabalık sınıflar için o da uygun değildi.
3. Harf yöntemi daha uygundu ama az mevcutlu sınıflar ya da eğitim düzeyi yüksek olan merkezler okullar çok daha hızlı ilerledi bu yontemde çünkü basitti.
4. Maarif modelde değişiklik yok dersekranda uygulaması veya Morpa zaten bu sistemi uyguluyordu.
Sorunlar:
kısıtlı harf ile çocuğun 7 yıllık ömründe hiç duymadığı sözcükleri ogretiyoruz. Dikkat çekici değil, pedagojik yönden uygun değil, sıkıcı , hayatı ile bağlantılı değil. Cümleler ve sözcükler kopuk. Öğrenci sorumluluk kelimesini öğreniyor bir daha o sözcüğü göremiyor. "Onat "diye hangimizin kaç arkadaşı var?
Öğrenmenin gerçekleşmesi için bir sözcüğün 21 kere görülmesi gerekli (ortalama zeka olarak) 1. sınıf bir çocuğun okuduğu kitaplar hayatına yakın olmalı ,eğlenceli olmalı, sarkilı olmalı.
Bakanlığa Kukuli şarkısı olan bakkal Amca şarkısı ve diğer şarkı türküler ile okuma ve yazma öğretimi konusunda proje ilettim.
1- Şarkıyı herkes biliyor ,eğlenceli akılda kalıcı ve tekrara uygun.
2- Müzik ile destekleniyor.
3-Ezberlendigi için tümden gelim yontemi içeriyor.
4-Hayatinin tam merkezinde ve güncel.Bilmedigi kelimeler yok.
5-Video desteği var.
6-Ogrendikleri kelimeler ile yeni sozcuklere geçiş yapılabilir bağlantı kurula bilir. Onat ile sorumluluk sözcüğü bağlantısız ve köpük ilerliyor.
Velhasili proje yapımcı tarafından desteklenmesine rağmen randevu bile verilmedi.
Bu sistem de Nimet Çubukçu'nun ingilizce kafeleri gibi olacaktır. Su akar yolunu bulur. Kervan yolda duzulur. atasözlerine uygun yaşıyoruz. Kaynak bulamıyoruz çünkü kayanak oluşturan web siteleri tıkandı. Bu dönemin çocukları daha şanssız seneye daha fazla kaynak oluşturulacaktır. Ebada bile yeterli kaynak yok veya eski kaynaklar var. Ö sesine geldik EBA da tarama yaptırınca eski kaynaklar ve oyunlar çıkıyor. Hazine oyunu dikkat çekmiyor.Sozun özü nasıl biliyorsak öyle yapacağız.