Akıcı okuma nasıl yaptırılıyor örnek verebilir misiniz
sayın öğretmenim,
Akıcı okuma literatürde “Okuduğu metnin yazım kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun, vurgu ve tonlamalara dikkat ederek ve dikkat çekerek okuma,Okuduğunu anlama ve anlatma,okunan metnin dinleyicilere gerek anlamsal gerekse duygusal olarak etkili bir şekilde aktarılması,Kelimeleri doğru söyleyerek, takılmadan ve noktalama işaretlerine dikkat ederek anlamlı bir şekilde okumasıdır.
Akıcı Okumayı Sağlamak İçin Kullanılan Yöntemler
1.TEKRARLAYICI OKUMA:Öğrencilerin bir okuma parçasını hızlı okuyabilene kadar tekrar tekrar okuması
2.EŞLİ OKUMA:Eşli okuma öğrencinin ve öğretmenin bir metni beraberce okudukları bir okuma etkinliğidir.
3.YANKILI OKUMA:Yankılı okuma, öğretmen ya da iyi okuyan bir öğrenci tarafından kelime, cümle veya kısa paragrafların yüksek sesle okunması, öğrencilerin de bunları tekrar etmesine denilmektedir.
4.FERNALD YÖNTEMİ:Fernald yöntemi, kelimelerin bütün olarak öğretilmesini savunmaktadır.
Buraya kadar yazdıklarım akıcı okumanın ne olduğu ve uygulanması gereken yöntemleridir.
uygulama safhasına gelince,
1.öğrenciye bir metin okutturulur Öğrenciye Metinde yapılan yanlışlar tespit edilir.
2.Daha sonra siz örnek bir okuma yaparsınız öğrenci metni tekrar okur(Tekrarlayıcı okuma)
3.ÖĞrencinin okuduğu metinde zorlandığı kelimeler var ise bunlar kartlara yazılır ve tekrar tekrar öğrenciye okutturulur hatalar en aza indirgenir(Fernald YÖntemi)
4.Öğrenci ile birlikte okunur. (Eşli okuma).
5.Öğrenci, metni tekrar tekrar okur (Tekrarlayıcı okuma).
En sonunda da öğrenciye metni anlayıp anlamadığı ile ilgili sorular sorulur.
BU yazdığım tüm akıcı okuma yöntemlerini içinde barındıran bir çalışmadır.Siz bu basamaklardan birini ya da birden fazlasını kullanarakta çalışmalar yapabilirsiniz.
BEn nacizane kendimce anlattım bu konuda Rabiye ÖĞretmenimiz daha deneyimli ve bilgidir.
Kesinlikle seslerin nisandan önce bitmeyeceğini biliyorum😀Taslak planı programa uygun yaptım bakalım Nasıl olacak diye😀Program sesler bitikten sonra 2 hafta akıcı okumaya geçiş dobra da haftada 1 olmak üzere 18 Metin demiş o Zaman seslerin 1. Dönem bitmesi gerekmiş😀Ah o son grup her biri bir hafta olsa yeridir tecrübe ile sabit😀 Benden önce yayınlanan planlarda her gün bir ses verilmiş onlar ne yapsın 😀
Taslak planımız şurada dursun yolumuzu görelim ama hıza çocuklarımıza göre karar verelim. Ben yine nisan olur diyorum zaten sular seller gibi okumuş olur sesler bitince de çok merak ettiğim Türkçe kitabına geçeriz inşallah hayal kırıklığı olmaz dağıtılacak kitaplar😀
Sizin bana yazmanızı özlemişim❤️
SEvgili Rabiye öğretmenim,
Oldukça bilgili ve deneyimli bir öğretmensiniz. Sizinle geçen yıl çok güzel fikir alışverişi yaptık.MEslek hayatımda pek çok konuda ilkleri yaşadım ve sayenizde çok şey de öğrenmiş oldum. FOrum da olduğum zamanlarda aktif katılımlarımla yaptığım her çalışmayı ve etkinliği sizlere sunmaya çalıştım .Aktif olmadığım zamanlarda da emin olun sizi ve forumdaki tüm arkadaşları (şu an forumda olan
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] öğretmenimiz kulağımı çok çınlattı kendisi:) yakından takip ettim:)
Ben bu yıl 2. sınıf oluyorum ama yine de hecelemeden okuma forumda sizleri takip edip ara ara yazmayı arzu ederim.Sizden öğreneceğim daha pek çok şeyin olduğunu düşünüyorum ve tüm 1. sınıf okutacak arkadaşların da:)
ÖZLEMLER KARŞILIKLI RABİYE ÖĞRETMENİM:)