2008-2009 ÖĞRETİM YILI FATİH İLKÖĞRETİM OKULU 1-B SINIFI
SINIF SEVİYESİNİN ALTINDA BULUNAN ÖĞRENCİLERİ
YETİŞTİRME PROGRAMI YIL SONU RAPORU
2008-2009 Öğretim I.Yarı yılında sınıf seviyesinin altında bulunduğu tespit edilen öğrenciler Cansu …………. ve Kürşat …… adlı öğrencilerdir.
Bu öğrenciler önceden hazırlanan program doğrultusunda ve tema (Ünite) başlangıç ve bitiş tarihleri esas alınarak hazırlanan program kapsamında tema-dönem sonu değerlendirmelerde aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır.
ŞUBAT AYI(………………….20 iş günü)
Türkçede sesler 1.Sınıf programının öngördüğü dizinde sınıfça öğrenilen sesler, (harflerin uzantı, yön, oran ve bağlantıları) görsel ve yazılı materyaller desteğinde tekrar ele alınmıştır. Özellikle seslerin ağızdan çıkışı doğa taklit sesleriyle desteklenmiştir. Bu çalışmalar seviyeye uygun gündelik tekrarlar şeklinde her gün devam etmiştir.
Matematikte Rakamlar, doğal sayılar ve yazılışları eşlik, uzamsal ilişkiler(Benzerlik farklılık, uzak-yakın altında-üstünde v.b) gibi modellemelerle desteklenerek konular yazılı ve görsel destekli materyallerle bu konular bu öğrencilerle süreç içerisinde tekrar ele alınarak işlenmiştir.
Hayat Bilgisi ve diğer ifade ve beceri dersleri ortak kaynaşım halinde yürütülmüştür.
Bu çalışmaların sonucunda da Kürşat ……... adlı öğrencide bir gelişme olmamasına rağmen, Cansu …….….’ da nispeten bir gelişme olduğu gözlemlenmiştir.
MART AYI (…………………….. 20 iş günü)
Türkçede öğrenilen sesler harf uzantı, yön, oran ve bağlantılarına uygun olarak ele alınmış, Seslerin diğer seslerle oluşturduğu açık heceler yoluyla iki ya da üç sesli kelimeler elde edilerek anlamı ifadeden (Ela lale elle. Ela el et. gibi) cümleler yazma ve okuma çalışmaları yapılmıştır. Matematikte; Doğal sayılar, yazılı okunması uzamsal ilişkiler(Sağda-solda, altında-üstünde, içinde-dışında, uzakta-yakında, az-çok v.b), örüntü ve süslemeler, görsel araçlarla ve görsellerle destekli olarak işlenmiştir.
Hayat Bilgisi (Belirli gün ve haftalara daire konular ) ve diğer ifade ve beceri dersleri de, bu öğrenciler bu derslerde sürekli aktive edilerek, programın öngördüğü doğrultuda kaynaşık bir halde yürütülmüştür.
Bunun sonucunda; Kürşat ...............’de gerekli seviye olmasına rağmen beklenen düzeyde bir gelişme olmamıştır. Ancak, Cansu ...............’ın özellikle Türkçede sesleri ve rakamları tanımaya başladığı ve yazdığı görülmüştür.
NİSAN AYI (……………… 23 iş günü)
Türkçede öğrenilen seslerle görsellerle destekli cümle ve kısa metinler okuma ve yazma çalışmaları yapılmıştır.
Matematikte iki basamaklı(10, 11, 12, 13,… gibi) sayıları tanıma okuma ve yazma çalışmaları yapılmış, bir basamaklı sayılarla toplama kavramı görseller ve modellerle desteklenerek verilmeye çalışılmıştır.
Hayat Bilgisi dersinde günlük yaşam, eski-yeni, dün, bugün, yarın ve doğal afetlerle ilgili konular diğer derslerin öğretim programıyla 1. sınıf programının ön gördüğü doğrultuda kaynaşık bir halde yürütülmüştür
Bunun sonucunda Cansu ...............’ın Türkçede iki üç kelimelik cümleleri okuyup yazabildiği, bir basamaklı doğal sayıları yazıp, okuduğu tespit edilmiş ve program dışına alınmıştır.
Ancak Kürşat ...............DE gerekli seviye olmasına rağmen beklenen düzeyde bir gelişme olmamıştır.
MAYIS AYI (………………..20 iş günü)
Türkçede sesler 1.Sınıf programının öngördüğü dizinde sınıfça öğrenilen sesler görsellerle destekli tekrar ele alınmış, seslerin diğer seslerle oluşturduğu açık heceler yoluyla iki ya da üç sesli kelimeler elde edilerek anlamı ifadeden (Ela lale elle. Ela el et. gibi) cümleler yazma ve okuma çalışmaları yapılmaya çalışılmıştır.
Matematikte; bir ve iki basamaklı sayıları tanıma kavrama okuma yazma çalışmaları yapılmış, bir basamaklı sayılarla modellerle destekli basit toplama ve çıkarma işlemleri yapılmaya çalışılmıştır. Geometrik cisimleri modellerle tanıma ve yakın çevreden de yararlanılarak, geometrik cisimlerle etkin üç boyutlu (somut)araçlar elde etme amaçlı çalışmalar sınıf içi etkinlikler halinde yürütülmüştür.
Hayat Bilgisi dersinde günlük yaşam, acil telefonlar, gece ve gündüz gibi konular diğer ifade ve beceri derslerinin öğretim programlarını öngördüğü esaslar doğrultuda işlenmiştir. Öğrenciyle bu derslerde programın öngördüğü doğrultuda sınıfla kaynaşık bir halde eğitim öğretim faaliyetlerini yürütmüştür.
Ancak Kürşat ...............de gerekli seviye olmasına rağmen genel anlamda beklenen düzeyde bir gelişme olmamıştır.
İş bu programın uygulaması sonucunda yapılan en nihai değerlendirmede, Cansu ...............’ın bir üst sınıfa devam etmesinde yeterli olduğu görülmüş, ancak Kürşat ...............’in velisi ile de görüşülerek, sınıf tekrarının uygun olacağı fikri uygulanan program sonucunda elde edilen verilere dayalı olarak öngörülmüştür. …/…/.2009
…/…/.2009
Sınıf öğretmeni
Yardımcı Hocama teşekkür ediyorum.
Bir küçük alıntıda ben ekliyorum.Saygılar.