Bizim kullandığımız kitaplar da öyle. Örneğin Türkçe ders kitabında Atatürk'ün Hayatı adlı metinde geçen özel isimlerden sonra gelen ekler için kesme işareti kullanılmamış. Bilmem diğer zümrelerimin dikkatini çekti mi?
TÜRKÇE
Biz o metni geçen hafta bitirdik. Ben de en az 10 tane hata buldum. Kitaplarımız çoook yanlışlarla dolu.
İlk metini hatırlarsanız kılavuzda sözlük defteri kullanın diyordu. Biz de sözlük defteri yapmaya başladık. Her metinin sonunda anlamı bilinmeyen sözcükler bölümü var. Öğrencilere dedim ki "sözlük defterine yazdım" yazın.
Bir de şiir yazdırma etkinliklerine hastayım. arkadaş bu çocuklar okumayı bayağı gerileyerek okula başladılar. İçinde Atatürk ve başarı geçen şiir nasıl yazsınlar. Her metinden sonra illa ki şiir yazdırıyor. ??
Bu arada Türkçe kılavuzunun web sitesinden serbest okuma metinlerinin seslendirilmişlerini buldum. Cd yaptım, vcd'den dinletiyorum çocuklara..
iki ders saati metni sesli okuma yaptırıyorum. 2 saat çalışma kitabı. 2 saat dilbilgisi. bir ders dikte. 2 ders okuma yarışı. 1 ders günlük ve sözlük defterleri işlenip kontrol ediliyor. 1 ders kılavuz kitapta istenen mantıklı ve uygun bir çalışma yapılıyor. böylece çantada her gün aynı eşyalar gelmiyor. çantalar hafifliyor.
MATEMATİK DERSİNDE
1. üniteyi bitirdim. Onluk-birlik kavramını harika öğrendiler. Çünkü o konuyu paralarımızla birleştirdim. Bir A4 kağıdına bir sürü 10tl yapıştırdım. Bir de 1 ytl lerden hazırladım. bir sürü fotokopi çektirip 6 gruba dağıttım oynadılar.Bakkalcılık oynayarak "biberler için bana 23 lira ver..vb." etkinlikler yaptırdım. Kaç onluk verdin, kaç birlik verdin? sora sora kavrattım. Yapılan her işlemi tahtada sayı çözümlemesine çevirdim ( 23= 10+10+1+1+1)
basamak değerini vermek bir ders aldı. Onu da şöyle yaptım: tahtaya 45 yazdım. nasıl okunuyor? "kırk beş" neden kırk dedin? "4 var öğretmenim" işte çocuklar bu görüp de söylediğiniz basamak değeridir. Her öğrenci tahtaya kalkıp yaptı ve konu benim için bitti.
şimdi sayı avı ünitesine geçtim. ritmik saymalar var. 2şer ritmik saymayı şöyle vereceğim: tahtaya 0-2-4-6-8 yazdıktan sonra alt satra geçerek sıfırın altına denk gelen yerden başlayarak 10-12..... yazmak suretiyle "AA ÖĞRETMENİM 0-2-4-6-8 HEP TEKRAR EDİYOOORR" bulmalarını sağlayacağım. aynı şekilde beşer sayma 0-5 altına 10-15. altına 20-25 aynı şekilde dörder sayma: 0-4-8-12-16 altına 20-24-28-32-36..devam edecek şekilde yazılacak..
geometrik şekiller olayı şöyle çözdüm: marangoz velim her şekilden 6 tane yaptı (silindir, küp, çeşitli prizmalar.. ) sınıfım 6 gruba bölünüyor. ahşap modelleri parmak boyası ile boyuyorlar. gruplara ödev veriyorum. kübün bir yüzeyini kırmızı benekler yapın gibi... bu arada ahşaplar cilalı vvernikli olduğundan yıkanabiliyor...
HAYAT BİLGİSİ
bir gün ders kitabından konuyu inceliyoruz. konuyla ilgili düşüncelerimizi dikte ile defterimize yazıyoruz. ertesi gün çalışma kitabını yapıyoruz. böylece kitaplar ağır olmuyor hem de 40+40 tam oluyor.
şimdilik böyle gidiyoruz. okuma yarışında en iyi okuyan dakikada 99 kelime, en kötü okuyan dk.da 18 kelime. sınıf ortalaması 30.. inşallah arttıracağız..
dikte çalışmalarında en büyük sıkıntım cümlenin bittiğini farketmeyenler. ama yapan öğrenci de sıfır hatayla kesme işaretini, virgülleri, büyük harfi kullnıyor.
parmak kaldırma, başkasının szö hakkına saygılı davranma konusu zaten çok sıkıntı değildi ama terslemek suretiyle ve kesinlikle cevap vermeyerek önünü kestim. aklına esip yanıma gelenlere de hiç bakmıyo ve dinlemiyorum. sap gibi kalıp sonra gidiyorlar..bayağı azaldı.
sınıfa 100 kadar okuma kitabı aldım. kitapların en arkasına sınıf listesi yapıştırdım. kitap evde okuduysa veli imzalıyor. bitince de kitap okuma formunu doldurup getiriyor. form ya da imza yoksa kitap değiştirmiyorum. ama aylık en çok okuyana ödül olduğu için kıvranıyorlar. yoksa kitabı al git ertesi gün okudum diye getirdim olmuyor yani...
sıkıntı yaşayan arkadaşlar için yazdım ama eğer hatam olduğun düşünüyorsanız bana yazın olur mu?
herkese kolay geldin arkadaşlar...