hocam okumaları düzelince hepsi birden daha rahat gelişecek.ondan okumaya daha çok vakit ayırmak,,okumaya teşvik edecek yöntemler lazım
*sözlük kullanma
*eş,zıt anlamlı kelimeler
*ünlem,soru işareti,nokta,virgül kullanımı
*özel ve cins isim
yeterli..
eşsesli ekstraya girebilir
Ben henüz tam olarak sözlük kullanmayı vermedim. Sözlük defterlerine işlemekle sezdirmeye başladığımı düşünüyorum..
Eşanlamlı kelimeleri işledik. Sık sık soruyorum, bir fon kartonuna yazdım, zamanla aklımıza gelenleri ya da keşfettiklerimizi işliyorum onun üzerine. Mesela bugün "hane" lafı geçti derken ev ve konut da ardından geldi..
Özel isimlerin yazılışını verdim ama mesela Sabiha Teyze yazdığımızda teyzenin t si küçük oluyor onu düzeltmeye çalışıyoruum. Bugün ödüllü cümle dikteleri yaptık bu konuda. (Atatürk şiirinin kılavuzunda "ler" ekini verin diyordu.) Bu arada o Atatürk şiirini nasıl kırpmışlar yahu, başı anlı şanlı okunuyor devamında "vapura trene özgürce biniyoruz.." ne alaka kardeşim, böyle kısaltma mı yapılır?
Ünlem ve soru işaretini geçen seneden vermiştik. ama hala ünlem adını vermedm. Çocuklarım "heyecan işareti" olarak biliyor:)
Çocuklarımın rahatça yapabildikleri; insan ve hayvancık isimlerini büyük harfle başlarlar. Cümleye büyük harfle başlarlar. Gelen eki ayırırlar. Cümle sonuna uygun işareti koyarlar.
Zorlandıkları; virgülün kullanılması, İki kelimeli özel isimlerde ikinci kelimenin baş harfi ve yanına gelen eklerin ayrı yazılmaması. (Ağrı Dağı'nı, Ayşe Teyze'de)
Benim en büyük takıntım, tahtada ve defterde yazıların güzel olması, o yüzden tebeşire benden çok dokunmalarına özen gösteriyorum. Yazım ve dilbilgisinin arkadan geleceğine inanıyorum..