merhaba arkadaşlar. 10 yıl sınıf öğretmenliği yaptım. dört kere ikinci sınıf okuttum. dün 2. sınıfa giden oğlumun ödevlerine yardımcı olurken bir soru dikkatimi çekti. ünite geometri. soru şöyle "uzun kenarı 5 cm. kısa kenarı 3 cm olan bir dikdörtgenler prizmasının toplam kenar uzunluğunu bulunuz." şimdi soruyu inceledim soru hatalı, çözmeye, çocuğa anlatmaya çalıştım olmuyor. ayrıca ben dikdörtgenin çevresini bulmayı biliyorumda, prizmanının kini ilk defa görüyorum. ayrıca çevre konusu ikinci sınıfta zaten yok. çevremizde prizma, küp, silindir, küreye benzeyen varlıkları belirlemek, ayrıt sayısı, köşe ve yüz sayısını bulmak.
neden bu yardımcı kaynak hem müfredat dışı, hem de hatalı soruyu böyle soruyor? bir de mesleki bir özeleştirim olacak. neden sınıf programının çok üstünde bir öğretim faaliyetine giriyoruz? eğitim bilimciler, pedagoglar sınıf programlarını öğrenci düzeyine göre hazırlamıyorlar mı? bu kadar öğretime yükleneceğimize eğitime önem versek olmaz mı?
O soru kesinlikle hatalı hocam prizmanın çevresi öyle bulunamaz.
Dediklerinize katılmamak elde değil. Kaynak kitaba kesinlikle karşıyım, amacımız birilerinin cebini doldurmak olmamalı ancak şahsi kanaatim, öğretmenlerimiz ne kadar şey öğretsek vicdanımız o kadar rahat olur fikrinde olabilirler. Ayrıca bu işi buraya getiren bence Milli Eğitim Sisteminin ta kendisidir. Bu işler Bedava kitap dağıtmakla olmuyor.
Kitaplarımızın içeriği ve bence yapısı öğrencilerimize ne ahlaki, ne estetik ne de bir ruh güzelliği katıyor daha da kötüsü bilimselliği de şüpheli..Ayrıca o kitaplar 15 kişilik homojen sınıfın olsa ancak verimli olur.
Benim söyleyeceklerim daha varda şimdilik bu kadar.