Öğretmenim meslegimizdeki ast üst ilişkilerinde biz bakanlığa karşı sorumluyuz. Öğretim üyesi böyle bir üst makam değildir. Onlar sadece tavsiyede bulunabilir.
Normalde müfettişler sınıfa girdiğinde bizden çocukların kitaplarının çalışma tarafina her gün tarih atacaksınız diyordu. Biz hangi tarihte sizin hangi metnin hangi çalışmasını yaptığınızı göreceğiz diyordu.
Siz bu şekilde düşünüyorsanız o zaman kendinize ayrı plan yapmanız ve isleyeceginiz metinleri sene başında belirlemeniz lazım.
Ayrıca işleyeceginiz metinlerin psikolojik ve ruhsal... çocuğa etkisini bile arastirarak seçmek zorunda kalırsınız. Bizim kitaplarimiz bakanlığın seçtiği komisyondan geçiyor. Tüm bunları ayarlarsaniz... yillik ve gunluk planinizi da buna göre hazırlar tüm sorumlulugu kabul ederseniz belki yapabilirsiniz.
Biz planimizi devlet kitabına gore yapiyoruz.
Ders Kitapları Yönetmeliği’nde belirtilen “Ders Kitabı” tanımı: Kurulca, örgün ve yaygın eğitim ve öğretim kurumlarında okutulması uygun bulunan kitap. (Okutulması zorunlu denmiyor)
Eğitim ve Öğretim çalışmalarının Planlı Yürütülmesine İlişkin Yönerge: Ders Plânı Madde 12 - (Değişik: AĞUSTOS 2005/2575 TD) : …………………. “Öğretmenin ihtiyaç duyması hâlinde, okulun şartlarına göre kılavuz kitaplarda yer alan plânların dışında da öğretim programına uygun ders planı hazırlanıp uygulanabilir. Ders defterine uygulanan etkinliğin adı veya etkinliğin ilgili olduğu kazanım yazılır.”
Ve aynı yönerge Ortak hükümler Madde 14 – d) fıkrasındaki bir cümle: Günlük plânların tek tip olması zorunlu değildir. Farklı eğitim teorilerine uygun plânlar yapılabilir.
Hiçbir eğitim ve öğretim programında “okutulması zorunlu ders kitabı” ibaresi geçmez. Devlet programı yapar, amaç ve kazanımları belirler; öğretmen bu program çerçevesinde istediği şekilde, uygun gördüğü materyal ve yaklaşımla dersini planlar ve uygular.
(Önümüzdeki yıldan itibaren hiçbir dersin kılavuz kitabı olmayacak ve ders planlarını biz yapacağız eskiden olduğu gibi)
Ücretsiz dağıtılan ders kitaplarını yetersiz bulan bazı öğretmenler ek kaynak aldırma yoluna gittikleri için, ek kaynak aldırılmaması yönünde kararnameler çıktı. Velilere maddi külfet oluşturarak ek kaynak aldıran öğretmenler hakkında yasal işlemin başlatılacağı belirtilen bu kararnamelerde de ücretsiz kitapların zorunlu kaynak olarak kullanılacağını belirten bir ifadeye ben rastlamadım.
Benim görevim programı uygulamaksa (ki öyle), bu kitaplar benim öğrencilerimi programda hedeflenen kazanımlara ulaştırmıyor. Dolayısıyla da etkinliklerimi çoğu zaman kendim hazırlıyorum, ya da buradaki değerli öğretmenlerimden temin ediyorum.
Kaldı ki; böyle bir zorunluluk var madem, bu site ve buradaki on binlerce doküman neden var? Hangisi MEB tarafından incelenip onaylanmış? Ders kitaplarındaki etkinlikleri bitirip, bir de üstüne buradaki etkinlikleri uygulayan öğretmenlerimi gönülden tebrik ediyorum. Özellikle de Türkçe kitabındaki o uzun, kasvetli, sıkıcı metinler (ve 2. Sınıf öğrencisi için bazen imkansız) etkinlikleri belirtilen sürede bitirip ayrıca buradaki etkinliklerden de yaptırabilenler; gerçekten gözümde çok büyük.
NOT: Burada yazılanlar benim yorumumdur. Genç arkadaşları yanlış yönlendirmek istemem.