Ders Kitapları Yönetmeliği’nde belirtilen “Ders Kitabı” tanımı: Kurulca, örgün ve yaygın eğitim ve öğretim kurumlarında okutulması uygun bulunan kitap. (Okutulması zorunlu denmiyor)
Eğitim ve Öğretim çalışmalarının Planlı Yürütülmesine İlişkin Yönerge: Ders Plânı Madde 12 - (Değişik: AĞUSTOS 2005/2575 TD) : …………………. “Öğretmenin ihtiyaç duyması hâlinde, okulun şartlarına göre kılavuz kitaplarda yer alan plânların dışında da öğretim programına uygun ders planı hazırlanıp uygulanabilir. Ders defterine uygulanan etkinliğin adı veya etkinliğin ilgili olduğu kazanım yazılır.”
Ve aynı yönerge Ortak hükümler Madde 14 – d) fıkrasındaki bir cümle: Günlük plânların tek tip olması zorunlu değildir. Farklı eğitim teorilerine uygun plânlar yapılabilir.
Hiçbir eğitim ve öğretim programında “okutulması zorunlu ders kitabı” ibaresi geçmez. Devlet programı yapar, amaç ve kazanımları belirler; öğretmen bu program çerçevesinde istediği şekilde, uygun gördüğü materyal ve yaklaşımla dersini planlar ve uygular.
(Önümüzdeki yıldan itibaren hiçbir dersin kılavuz kitabı olmayacak ve ders planlarını biz yapacağız eskiden olduğu gibi)
Ücretsiz dağıtılan ders kitaplarını yetersiz bulan bazı öğretmenler ek kaynak aldırma yoluna gittikleri için, ek kaynak aldırılmaması yönünde kararnameler çıktı. Velilere maddi külfet oluşturarak ek kaynak aldıran öğretmenler hakkında yasal işlemin başlatılacağı belirtilen bu kararnamelerde de ücretsiz kitapların zorunlu kaynak olarak kullanılacağını belirten bir ifadeye ben rastlamadım.
Benim görevim programı uygulamaksa (ki öyle), bu kitaplar benim öğrencilerimi programda hedeflenen kazanımlara ulaştırmıyor. Dolayısıyla da etkinliklerimi çoğu zaman kendim hazırlıyorum, ya da buradaki değerli öğretmenlerimden temin ediyorum.
Kaldı ki; böyle bir zorunluluk var madem, bu site ve buradaki on binlerce doküman neden var? Hangisi MEB tarafından incelenip onaylanmış? Ders kitaplarındaki etkinlikleri bitirip, bir de üstüne buradaki etkinlikleri uygulayan öğretmenlerimi gönülden tebrik ediyorum. Özellikle de Türkçe kitabındaki o uzun, kasvetli, sıkıcı metinler (ve 2. Sınıf öğrencisi için bazen imkansız) etkinlikleri belirtilen sürede bitirip ayrıca buradaki etkinliklerden de yaptırabilenler; gerçekten gözümde çok büyük.
NOT: Burada yazılanlar benim yorumumdur. Genç arkadaşları yanlış yönlendirmek istemem.
Evet aynı şeyi söylüyoruz öğretmenim.
<<örgün ve yaygın eğitim ve öğretim kurumlarında okutulması uygun bulunan kitap. << Bakanlık diyor ki biz bunu inceledik uygun bulduk.<<siz de kendiniz seçeceğiniz metni inceledim diyerek sorumluluğu alıyorsanız sıkıntı yok.
<<<ders planı hazırlanıp uygulanabilir. <<<dedim zaten kendiniz o kitaba o metne uygun plan hazırlamanız gerekiyor. Yıllık planınıza o metni yazarsanız sıkıntı yok.
<<önümüzdeki yıl değil. Ben mesleğe başladığım günden beri kendi günlük planımı kendim yaparım.<<
YAPAMAYACAĞINIZ ŞEY ŞU:<<
Plana aile fotoğrafları yazıp Zeynep in Kedisi metnini işleyemezsiniz. Planınızda siz hangi metninizle hangi kazanımları vereceğinizi belirtmek zorundasınız... Çünkü metinler farklı siz aynı kazanımların tamamını orada veremezsiniz. Türkçe dersi planı matematik gibi değil bir metinle 10-15 kazanım veriliyor.
Bu site de dersleri etkinliklerle
desteklemek üzere kurulmuş. Ben öyle düşünüyorum. Burada etkinlik hazırlayan hiç kimse Ders kitabının yerine bu size yeter diyerek hazırlamıyor. Kitabımızdaki bir metinle biz 10 tane kazanım veriyoruz. Buradaki etkinlikler 1 bilemedin 2 kazanımı destekler.
Not: Burada yazılanlar da benim yorumumdur.