[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] öğretmenim,bana mantıklı geliyor.Hele japon ve Çinli çocukların matematik derslerindeki videolarını seyredince düşünmüşümdür,bizde niye ilkokulda biz ,parmak yok,parmak yok ,aklından hesapla diye çocuğu kısıtladığımızı, yönlendirmemizi.Parmakla yapmak bizim gibi ülkeler için(bir soroban abaküsümüz bile yok ya da ona benzer bir şey yapamamışız.)önemli sanki,biz daha soyut olanı çok kullanıyoruz ilkokulda.Bu yüzden ortaokula gelince çocuk dağılıyor.Erken geçiyoruz konulara,program da gerçi çok katmanlı.İşe yaramıyor üstelik,sınavlarla bunu da görüyoruz.Elinizde olanları atsanız,ben kullanmak istiyorum.Dün yine çarpma işlemi(hani şu rakam kadar çizgi çizip noktaları sayma) videosunu seyrettim Japonların,bu şekilde öğretmek için kaç matematik dersi kullanmak gerekir diye düşündüm.Ama onların şimdiki haline bak,bir de bizim.İleride bizim olacağımız yer hep tüketici,onlarınki her zaman üretici.
ne düşündüm,anasınıfında o kadar boyama yaptırıp çocukları boğacaklarına(boyamaya deli olanlardanım ben,birinci sınıfa gelen çocuğu erkenden bunalttığını düşünenlerdenim,o boyamayı bitireceğim diye evde ağlayan yeğenlere sahiptim,içleracısı.Biz diretmiştik kendin yapmalısın diye,bazı evlerde kardeşler ya da anne yapıyor,daha birinci sınıfa gelmeden çocuk sahtekar olmayı öğreniyor.Halbuki boyama ile çocukları zorlayacaklarına desen çalışması ,hareketlerle desteklenen bol koşuşturmalı oyunlar ve bu şekilde sayı gösterme oyunları oynasalar daha mantıklı bana göre.Anasınıfında biz feci hatalar yapıyoruz,o 4 yaşındaki muazzam akıl birinci sınıfa gelince yok oluyor,sudan çıkmış balığa dönüyor çocuk.Öğretmenin,ailenin ve çocuğun çektiği çile de var .İnsanın bedeninden öğreneceği çok şey var bana göre.Deneyelim bakalım.Son saatleri buna da ayırmayı düşündüm.
14 yapmak gerekirse bir parmak bir elde,4 parmak bir elde.18 yapmak isterse 1 parmak bir elde,diğerinde 6,7,8 . parmak çıkarılacak di mi?Doğru mu anlamışım?Sizin yüklediğiniz üzerine bir de yanıtlarını ekleyebilir misiniz?
Dönüşünüz için teşekkür ederim hocam. Ben de sizin gibi düşünüyorum. Bu yıl 1. sınıf okutuyorum ve okulun ilk zamanları bu sıkıntıları yaşadık.
Şuan 1. seviye ve 2. seviye için çalışmalar hazırladım. (Bu arada ikinci seviyeyi hiçbir sistemde görmedim, bu seviyeyi geçiş aşaması olarak kendim hazırladım. Hatalı da olabilirim, ama yumuşak bir geçiş olması gerektiğini düşünüyorum.) Hazırladığım çalışmaları dönüş yapan öğretmenlerimizle süreç içinde paylaşmak istiyorum.
Sorunuzda bahsettiğiniz gibi 14 yapmak için sol elden 1 parmak, sağ elden 4 parmak çıkarılacak. ama 15 yapmak için sol elden 1 parmak sağ elden sadece baş parmağı çıkaracak (çünkü baş parmaklar 50 ve 5 değerinde) Bu seviye çok uzun sürmeyecek. Bu seviyede sorulan her sayıyı öğrenci gösterebiliyorsa ikinci seviyeye geçme zamanı gelmiştir.
Bu sistemle ikinci seviyede bir işlem anlatayım isterseniz:
12+25 işlemi için şu aşamaları gerçekleştirecek
*Önce soldan bir parmak ve sağdan iki parmak açılacak(başparmaklar hariç) (12 sayısını göstermiş olduk)
*İkinci olarak sol elden iki parmak daha açılacak (20+20=20 ekledik)
*Üçüncü olarak sağ elden baş parmak açılacak (5 daha ekledik)
*Sonra öğrenci açık parmakları sayacak
Solda 3 parmak (10+10+10=30 eder)
Sağda biri başparmak olmak üzere 3 parmak (5+1+1=7 eder)
*Cevap 37
Not:Yüklediğim çalışmaların başında birer örnek var. Diğer soruların da cevapları karışık olarak çalışmanın altında bulunuyor.