Merhaba zümrelerim. Sizlere iki basamaklı sayıyı en yakın onluğa yuvarlamayı anlatırken yaptırdığım bir etkinliği anlatmak istiyorum. Önce sınıftan bir çekirge seçtim ve bir yol çizdim. Yolu 10 parçaya böldüm. Bu çekirgeye karşıdan karşıya zıplayarak geçmelisin dedim. Çekirge 10 zıplayış sonunda karşıya geçti. Başka bir çekirge seçip yine zıplayarak karşıdan karşıya geçmesini istedim tabi bu sfer bir de otomobil rolü yapacak öğrenci seçtim. (çekirge karşıdan karşıya geçerken istediği bir zamanda yoldan hızlıca geçmesi için.) Çekirge bir zıpladı iki zıpladı araba geldi geri döndü 7 kez zıpladı karşı tarafa koştu falan filan... Yuvarlamanın mantığını böyle kavradılar. Hepsi çıkıp çekirge olmak istedi. Yanlış tarafa kaçanlarada şaşkın tavuk dedik. Bu oyun çok etkili oldu bir derste anlayıp kitabımızdaki yuvarlama etkinliklerini bitirdiler. Tavsiye ederim. İyi çalışmalar...
Çok etkili, çok güzel bir yöntem öğretmenim... Ben de dramayı bütün derslerimde kullanıyorum.
Mesela zaman kavramını verirken ben YIL ANA oldum. Öğrencilerimden 12 si de benim çocuklarım oldular. Siz de artık AY ANAsınız dedim. Benim torunlarım olan günler de sizin çocuklarınız dedim. Süveterlerinin içine 30, 31, 29, 28 kalem koydum. (Ayların çektiği gün sayısına göre) Benim dünyaya gelen OCAK adlı çocuğumun da 31 çocuğu var dedim. OCAK ölmeden yeni çocuğum doğmuyor, OCAK ında her gün bir çocuğu doğuyor dediğimde, süveterlerinin içinden bir kalem çıkardılar. Kalemin uçları saat oldu. Açtıkça saatler tükendi. Kalem tükenince diğer kalem doğdu. Böyle böyle 31 kalem bitti. Bütün çocukları ölen OCAK dayanamadı ve o öldü ŞUBAT doğdu dedim. (Şubatı sınıfın en küçüklerinden seçtim.
) Böyle böyle 12 çocuğu da ölen 2012 YIL ANAda öldü dedim. Benim yerime yan sınıftaki 2013 YIL ANA doğdu ve onun da aynı 12 çocuğu oldu dedim. Canlandırma kısmında çocuklarım müthiş eğlendiler. Şimdi pano olarak oluşturduğumuz takvimden her gün bir kart çıkarttığımızda kasımın bir çocuğu daha öldü deyip gülüyorlar.