Arkadaşlar dilbilgisi kurallarını veren var mı?Veriyorsanız hangi sıraya göre veriyorsunuz.Bana önerebileceğiniz bir kaynak varmı?
Dilbilgisini matematikte problem yazma, dikte çalışmaları,şiir defterine yazma gibi her etkinlikte sürekli işliyoruz.Çocuğa tanım yazdır sonra örnekler ver bu pek hoşuma gitmiyor tabi ki baştan konuya değiniyorum konuya sonra hep bol örnek ve bence en önemli nokta dilbilgisinde her derste sürekli bir şek,lde tekrarlamak..Böylelikle oturuyor zamanla.örneğin bu matematik problemi kaç cümle çocuklar, kaç kelime kaç hece?
geçen seneden eşanlamlı, zıt anlamlıyı bilyorlar zaten..oyunlaştırarak oynuyoruz onları da listenin başı siyah diyorsa sonundaki beyaz diyor veya oturma sırası;defterlerine karşılarına oklar çıkarark yazıyoruz.Hergün bir metni veya şiiri dikte çalışması yapıyorum.Bu çalışmalar sırasında tüm dilbilgisine değinebiliyorum nerdeyse..
Belli bir kitabı takip etmiyorum,genelde kafamda oluşturmuşumdur.Ya da daha eksik gördüğüm konuları Ama adım adım dilbilgisi güzel bir kitap tavsiye ederim.
noktalama işaretleri
tümce-kelime-hece bilgisi
tekil ve çoğul adlar
eşanlamlı-zıt anlamlı-eşsesli sözcükler
bileşik sözcükler
ismin halleri
önadlar gibi bir sıralama olabilir..
nokta,virgül,soru işareti,ünlem,iki nokta üstüste,tırnak işareti,konuşma çizgisi,satır başı,paragraf başı,paragraf artık oturdu benim sınıfımda.
Hiç vermediğim ismin halleri ki çook erken daha,önadlar var...
Şimdilik aklıma gelen bunlar.Umarım yardımcı olabilmişimdir.