Sayın Turgut Bey yazdıklarınıza istinaden,
21. yüzyılda ödev anlayışına gelinceye kadar isterseniz diğer alt başlıklarda n yola çıkarak bu konuya bağlanmak istiyorum.
21. YÜZYILDA SINIF VE OKULLAR NASIL OLMALI?
*gerçek hayatla uyumlu eğitim,
* kişisel hayata adapte edilebilen,
* tüm hayata yayılan eğitim,
*proje ve araştırma bazlı eğitim,
* öğrenci merkezli eğitim ve teknoloji ve mültimedyadan yararlanan eğitim.
NOt:Ben de notumu düşüyorum.Bizim okullarımız tepede bir çatı aynı dizayn dört duvar genelde 4 katlı renksiz binalar.Sınıfların büyüklüğü,öğrencilerin sayısı ile orantılı değil.Sınıfta istediğim gbi bir oturma düzeni sağlayamam çünkü o şekilde planlanmamış.Okul bahçeleri beton yeşillik yok,spor alanları hiççççç yok.Siz 80'de liseden mezun olmuşsun ben ise 2011 'de ben de sizin gibi öyle kapaklı çoookkkk dönem ödevi hazırladım şimdi bunların proje ve performanstan ne farkı vardı onlar araştırmaya dayalı da bunlar ezber konularımı içerityordu.İkisi de köken itibariyle ne araştırmaya yönelik özgün bir ürün ortaya koyardık varolanı bulup çıkartırdık ne de zevkle yaptığımız ödevlerde .
21. YÜZYILIN ÖĞRETMENİ NASIL OLMALI?
Milattan Önce yaşamış olan Socrates, sadece yürüyerek ders anlatıyordu ve sadece doğru sorular soruyordu. İnsanları düşünme sürecine davet ediyordu. Şimdiki gibi kuru anlatımlar, ezber sorular yoktu. 21. yüzyıl öğretmeni; her şeyden önce çocuğa öğrenmeyi öğretmeli. Çocuğu başkalarıyla kıyaslayıp rekabetçi bir bakış açısıyla değerlendirmek yerine, çocuğu sadece kendisiyle karşılaştırmalı, onu olduğu gibi değerlendirmeli. Çocuğu kontrol etmek yerine, ona özerklik vermeli. Bilgi aktarımlı bir pedagojiden, öğrenmeye dayalı pedagojiye geçmeli.
NOT:Ben de sizin gibi notumu düşüyorum yine.Rekabetçi,nota dayalı ,karşılaştırmalı sistem biizm TÜrk Eğitim sistemimizde yok değil mi?:)GEriye kalan kısımlarda meslektaşlarım kendi öz değerlendirmelerini yaparlar ben sistemle ilgili olanı alıyorum.
21. YÜZYILDA VELİ NASIL OLMALI?
21. yüzyılda veli olmak zor çünkü devir eski devir değil maalesef.Teknolojik Gelişmeler sürmekte tüm değişiklikleri takip etmek güncel olaylar , teknoloji ve medya takip kalmak gerekir.Öğretmene saygı gerekir,öğretmenle laf dalışı yapıp çok bilmiş veli olmak gerekir
NOt:siz toplum içinde hiyerarşiden söz etmişsiniz ama okuldaki hiyararşide nedense veli öğretmen önce geliyor ve okulda anarşi oluşuyor:)Sonsuz istekleri olan velilerle uğraşmak onların isteklerini yapmak 21. yüzyılın öğretmenin işi değil.
Sözlerimi Bilimde ,kültürde,teknolojide,saygıda ,görgüde,ahlakta Dünya'nın en saygın ülkesi Japonya'daki öğrencilerle bitirmek istiyorum.
Japonya'Da Okulun bitmesiyle ders bitmez öğrencileri boş bırakmamak adına yüklü ev ödemleri ve proje çalışmaları verilir. Japon okullarında yaz tatili süresi 6 haftadır ve 2'şer haftalık kış ve ilkbahar sömestre tatilleri vardır ki öğrenciler bu tatilleri de ödev ve diğer çalışmaları yaparak geçirirler.
NOT:Ödev verilen disiplin anlayışı oturmuş bu ülkenin çocukları şimdi Dünya'ya teknoloji satıyor.
bizim gibi 2,5 ay tatil yok bu memlekette.
her daim azimli ve çalışkanlar.
Araştırıyorlar,okuyorlar ,gerekirse ödev yapıyorlar:)
Öğrenciler gerekirse değil gerçektende okulun tuvalaetlerini ,sınıfları temilzer.(21. yüzyılda öğrenci dediğin kirlettiği yeri temizlesin,özgüvenli olur
SÖZLERİMİ NOKTALARKEN SAYIN TURGUT BEY BUNLARIN HEPSİ BİTTİ DE BİR ÖDEV Mİ EKSİK KALDI