Matematikte doğru, ışın ve doğru parçası konusuna geçtim. Ama 3. sınıf öğrencisi için bu konular çok havada kalıyor bence. Çok saçma ve gereksiz bir konu olduğunu düşündüm en azından 3. sınıf öğrencisi için.
Geçen yıldan da işlemiştik zaten hatırlarsınız diye konuya başladım. Tahtaya bir tane doğru çizdim ve sordum. Hatırlayan çıkmadı.
Neyse sorularla kendilerinin cevabı bulmalarını sağladım. Sonra da ışın çizdim ve sordum. Yaramazlardan bir öğrencim ne dese beğenirsiniz. "Yanlış öğretmenim."
Sonra yeni bir doğru çizdim ve "Bu oklarla bu çizgiyi bu yönlere doğru istediğim kadar uzatabilirim doğru mu?" diye sordum ve doğru cevabından sonra "O zaman buna doğru diyelim." dedim.
Ardından da bir güneş ve dünya çizdim ve güneşten dünyaya gelen ışınları gösterdim. Buna ne diyelim deyince de bütün sınıf ışın diyelim dediler. Sonra da bir lastiği uzattık ve doğru dedik. Ardından lastiği kesince doğrudan bir parça almış olduk ve buna da doğru parçası dedik. Sonra da birinciben.com sitesinden konuyla ilgili oyun oynadık ve sonuçlar gayet güzeldi. Ertesi gün aynı çocuğumu yanıma çağırdım ve sınıfın ortasına bir sıra koydum. "Bugün yaramazlık yok doğru duracağız tamam mı?" dedim. "Senin ismin tay olsun gel bakalım sıranın üstüne yatalım." dedim ve büün sınıf pür dikkat izledi. Tayımız ne yaptı diye sorunca herkes sıraya yattı dedi ve tayımız yattığı için "yattay" dedik ve yatay doğruyu öğrendik. Aynı oğlumu kaldırıp dikil şurada dedim ve beraber dikey kelimesini bulduk. Kucağıma doğru eğince de eğik kavramına ulaştık.
Sonra da tahtaya eğik, yatay ve dikey doğrular çizip konumuzu öğrendik. Yine yaramazlardan ben de yatayım sıraya diyenlerden biriyle daha uyguladık. Sonra iki öğrencimi sınıfın çarpraz köşelerine gönderdim ve ileri doğru yürümelerini istedim. Ortada yolları kesişince de kesişen doğruları öğrendik. Hatta paralel ve dik kesişen doğruları da arada anlattık.
Çocuklar en iyi eğlenerek öğrenir.
Oyun ,görünüşte akla uymaz ama çocuk oyunla akıllanır.
Mevlana