eğitimci35 öğretmenim sizi yeniden görmek çok hoş,lütfen zaman zaman öğrenmeyi öğretme semineri ile ilgili bizleride bilgilendirirmisiniz?
eğitimci35 öğretmenim hoşgeldiniz güzel çalışmanız için teşekkürler..ayrıca Öğrenmeyi Öğretme kursunda aldığınız ve önemli bulduğunuz bilgileri de günlüğümüzde paylaşırsanız memnun oluruz ....sevgiler
Öğrenmeyi Öğretme kursunda uyguladığımız bir teknikten söz edeyim arkadaşlar. Ayrıntıları ekteki sunuda bulabilirsiniz.
Tekniğin adı:İSTASYON
Gerekli malzemeler:Bir bütün tabaka karton veya benzeri bir kâğıt, renkli kalemler(keçeli kalem olabilir), kurşun kalem. (Malzemeleri çalışmanıza göre kendiniz de belirleyebilirsiniz.)
Teknik, grup çalışması gerektiriyor. Aslında biraz zahmetli gibi görünse de son derece zevkli. Biz uygularken 4 kişilik gruplar halinde uyguladık. Her gruba bir tabaka karton veya bu ebatlarda birer kâğıt veriyoruz. Tekniğin nasıl uygulanacağı ve neler yapılacağı sunuda anlatıldığı için fazla ayrıntıya girmeyeyim.
*. Konu belirlenip tahtaya yazılıyor.
*. Gruplar oluşturuluyor.
*. Her gruba birer gözlemci seçiliyor. (Gözlemciler grubun faaliyetlerini denetliyor.)
*. Sunudaki istasyon adlarından kaç grubunuz varsa seçerek istasyonları oluşturuyorsunuz. Örneğin 5 grubunuz var, 5 istasyon oluşturabilirsiniz demektir. Seçeceğiniz istasyonlar sınıf düzeyinize uygun olursa daha isabetli olur. Örneğin 2. sınıfta Kavram Haritası istasyonu oluşturmak pek isabetli olmaz. Örneğimde basit istasyonları tercih edeceğim. Ayrıca kendiniz de sınıf düzeyine uygun olarak istasyonlar oluşturabilirsiniz. Örneğin ne öğrendiklerini sınamak için BİLGİ İSTASYONU adı verilip konuda öğrendikleri birer bilgiyi yazmaları istenebilir.
Örnek bir konuyla açıklayalım isterseniz: Çevre Kirliliği
1. İstasyon: Slogan Yazma istasyonu
2. İstasyon: Şiir yazma istasyonu.
3. İstasyon: Afiş Hazırlama ya da Resim Yapma İstasyonu.
*. Her istasyonda kaç dakika kalınacağı belirlenir.
*. Gruplar istasyona gider, örneğin ilk istasyonda konu ile ilgili bir slogan yazılacak onu yazar. Süre bitince diğer istasyona gider. İkinci istasyonda yine konu ile ilgili şiir yazar. Konu ile ilgili birden fazla örnek yazılabilir, örneğin bir grup isterse beş tane slogan da yazabilir.
*. Böylece bütün öğrenciler grupların hepsini gezer ve aynı kağıt üzerine diğer grup elemanlarının bıraktığı yerden işe devam eder.
*. Çalışmalar sergilenir ve en çok hangi istasyondaki çalışmayı sevdiniz, en çok hangi istasyonda zorlandınız vb sorular sorulur.
Sene başında sınıfı düzenleyip grup çalışması yapmıştık. Bugün yeniden sınıfı düzenledim ve bu tür grup etkinliklerine daha fazla zaman ayırmaya çalışacağız.