Bekir7133 öğretmenim; çocuklarımıza düşünmeyi, yorumlamayı, eleştirmeyi, öğrenmeyi öğrenmeyi nasıl öğretiriz. Ben çok şey denedim. Ama yok. Tahtada yazan cümleyi doğru yazmaktan aciz çocuklar.
Bizim zamanımızda diyerek klişe bir başlangıç yapmış olacağım belki ama gerçektende o zamanlar bizler zehir gibiymişiz.
İşlediğimiz ders kitaplarını, yardımcı kaynak kitapları hatırlıyorumda aman Allahım. Yok Ahmet Buhanlar, yok bilgi başarı dergisi, yok aydan yayınları derken bizler cidden üniversite sınavına hazırlanır gibi ders çalışıyormuşuz.
Şaşıp kalıyorum ben bu işe. Çocuklarda bir kere araştırma kavramı yok (köyde zaten hiç yok) Ansiklopedi nedir blmiyorlar. Getirdim gözlerinin içine soktum, kitaplığımıza koydum yine yok yine yok. Getirdim koydum derken elbette ben örnek olarak gösterdim nasıl kullanacaklarını. Yeri geldi birlikte araştırdık. Ama yalnız başına bir şey yapmaya gelince tın tın....
Çok büyük yanlışlıklar var bu işte hemde çok....
Öğretmenim öğrenme oluşurken bilgi duyularımız aracılığıyla beyne iletiliyor. Bu bilgi bir yer kaplıyor. Daha sonra bu şekilde gelen bilgiler zamanla çoğalıyor. Bu bilgiler arasında bağlar oluşuyor. Yeni bilgiler geldikçe bilginin olduğu alan koyulaşıyor( yani bilgiyle doluyor). Bilgi arttıkça bilgiler arasındaki bağlar da genişlemeye başlıyor.
Bizim öğrettiğimiz matematik bilgilerinin bir kısmı unutulabilir. Ancak düşünme yolları, hızlı düşünme, çözüm yollarını karşılaştırma, ani ve çabuk karar alma gibi kazanımlar kaybolmuyor.
Bu anlatılanların Hepsini her öğrenci eşit şekilde almıyor ne yazık ki. Bunun için hazır bulunuşluk düzeylerinin de iyi olması gerekiyor. İyi değilse ister istemez yaparak yaşayarak öğrenme modeline ağırlık vermek, bilgileri mümkün olduğunca somutlaştırmak gerekiyor.
1. sınıfın sonlarına doğru 2'ye 2 kare çizdirdim. Daha sonra kareler içine resimler yaptırdım ve 2 tane 2'yi oluşturmayı öğrettim.Bu işlemi görsel sanatlar dersinde de yaptırmaya devam ettim.
Bir süre şekil çizdikten sonra 3'e 2 şekil çizdirdim.Elma,kalp,bilye vb. resim ve şekillerle 3 tane 2'nin 6 olduğunu gösterdim. Bunu yaparken 2 tane 2'ye, 1 tane 2 eklemeyi de hem şekille hem sözlü, hem de yazılı olarak ifade ettim. Bunları yaptırırken aceleye getirmedim, sindire sindire devam etti.
3 tane 2 şekille ve işlemle kavrandıktan sonra 3 tane 2'den ,1 tane 2'yi çıkardım ve tekrar 3 tane 2'yi buldurdum.
Daha sonra 3 tane 2 ile 1 tane 2'yi toplatıp 4 tane 2'ye ulaşmalarını sağladım. Aynı işlemi 2 tane 2'nin üzerine 2 tane 2'yi şekil kullanarak, daha sonra da işlem yaptırarak buldurdum. Daha sonra 4 tane 2'den, 1 tane 2'yi çıkarttırdım ve 3 tane 2'ye şekillerle ve işlemlerle ulaştırttım. 4 tane 2 'den 2 tane 2'yi çıkarttırıp 2 tane 2'yi şekille buldurdum.
Siz de çarpım tablosunda takıldıkları bir yeri bu şekilde şekillerle buldurabilirsiniz. Örneğin 2 tane 8'i şekille bulduralım. Sonra bu şekili ortadan katlatalım ve 16'nın içinde 2 tane 8 olduğunu bulduralım. Daha sonra 16 içinde 4 tane 4 olduğunu, daha sonra da 8 tane 2 olduğunu elma,kalp,bilye vb. şekillerle bulduralım.Görsel sanatlar dersini de kullanabilirsiniz. Acele etmezseniz sindire sindire giderlerse çok faydası olacak, zihinden işlem yapmayı da öğrenmeye başlayacaklardır.