Arkadaşlar. Bir konuda fikirlerinizi rica edeceğim. Ben yaklaşık 8 senedir 4 ve 5. sınıfları okutmamıştım. Bu yüzden yeni değiştiyse bilmiyor olabilirim. Sınıf öğretmeni arkadaşlarla görüş alışverişi yaptığımızda onlar da kitaptaki bilgi doğru dediler. Mesele şu: Kesir çeşitlerini işlerken Basit, Bileşik ve Tam sayılı kesirlerin yanında bir de Bütüne Eş kesirler diye bir kesir çeşidi görüyorduk. (Eskiler hatırlar) Şimdi bu kesri Bileşik Kesir olarak gösteriyor. Arkadaşlar Bir şeyin bileşik olabilmesi için birden fazla değer gerekmiyor mu? Çocuklara Kesirleri anlatırken Payda kısmının daima bir bütünün kaça bölündüğünü gösterdiğini anlatıyoruz. Meselâ; 3 bölü beş,Beşte üç diyoruz. Ama altıda sekiz (8 bölü 6) olmaz, olması için bir bütün (tam) den fazla bir değer gerekir diye anlatıyoruz. Fikirlerinizi paylaşırsanız çok memnun kalacağım. Hepinize saygı ve sevgiler.
Öğretmenim koyulaştırdığım cümledeki ifade hatalı. Kesri açıklarken asla
bir bütünün dememeliyiz. "Bütünün kaç parçaya... " şeklinde cümle başlamalı. Çünkü bileşik kesre geldiğimiz bir kelimesini yutmak zorunda kalırız.
Kesirleri özü şekil çizmekten geçiyor. Basit kesirleri modelledikten sonra. Bileşik geçmeden tahtaya 4'te 6 yazın. Bunu bana kim şekille gösterebilir diye sorun. Parmaklar hep havada olacaktır. Muhtemelen tahtaya kalkanda yapamayacaktır. Ya nasıl oluyor dediğinde. Bütün yetmediğinde ikinci bütünü çizeriz. O da yetmezse bir tane , oda yetmezsee
3. örnekte en az 2 bütün olacak şekilde sorulduğunda olay kavranacaktır. Yani, umudumuz o yönde
Kesirler konusu her ne kadar kolay görünsede bazı öğrenciler için bir bataklıkta yürümeye benziyor.