Deste-Düzine Etkinliğiİyi akşamlar arkadaşlar,
Bugün çocuklarıma deste ve düzine kavramlarını öğretmek için eğlenceli çeşitli etkinlikler gerçekleştirdik.
Bunlardan biri ilgili şarkımız:
Elleri havaya iki kere "deste 10"
Elleri dize vurarak "düzine 12" şeklinde tempo tuttuk.
Havadaki parmak sayımıza deste derken
Dizimizdeki parmaklara iki bacağımızı da katarak düzine ile diz arasında dizine
şeklinde bağ kurduk.
Hiç kimsede düzine niye 12 diye itirazda bulunmadı çünkü dizimizdeki ellerimizle birlikte iki bacağımızın toplamı 12'yi gösteriyordu. Unutursak bu şarkıyı söyleyecektik.
Unutan çocuğa şarkı ve el hareketlerimizle düzine ile dizine arasında bağ kurdurup sonuca ulaştık.
Daha sonra renkli kağıtları dikdörtgen (düzine için) ve hafif elips(deste için) olacak biçimde kestik. Her bir kavram için 20 cm uzunluğunda 3'er tane hazırladık.
Düz olanlara düzine adı verirken elips şeklinde olan kağıtlarımıza da deste adı verdik. Böylelikle bakar bakmaz hangisinin deste hangisinin düzine olduğunu anladık
Düzine adı verdiğimiz dikdörtgen şeklindeki kağıdın bir yüzüne 12 adet daire çizip boyadık. Altına da 12 tane nesne 1 düzine diye not yazık. Öbür yüzüne de büyük harflerle sadece DÜZİNE yazdık. Bu işlemi diğer iki kağıt için de uyguladık.
Deste adı verdiğimiz hafif elips şeklindeki kağıdın bir yüzüne 10 adet daire çizip birlikte boyadık. Altına da 10 tane nesne 1 deste diye not yazdık. Öbür yüzüne de büyük harflerle sadece DESTE yazdık. Bu işlemi 3 kez uyguladık.
Çocuklara 3 düzine kalem kaç tane kalem eder diye sorduğumda:
Çocuklarımız düzineyi ifade eden kağıtları alıp tahtaya gidip alt alta olacak biçimde tahtaya yapıştırdı.
Daha sonra kağıttaki dairelerden yola çıkarak kağıtların sol tarafındaki boşluğa 12 yazdı. Aynı işlemi alt alta bulanan diğer iki kağıda yazıp alt alta bulunan 12 12 12 yi toplayarak 3 tane düzinenin 36 olduğunu buldu.
Renkli kağıtlardaki daireleri saydığımızda sonucumuzun doğru olduğunu teyit etmiş olduk. Bir müddet sonra süreç alışkanlık hale gelince deste-düzine işlemlerimiz kolaylıkla yapıldı.
Problemleri çözerken deste ile düzine kağıtlarımızı materyal olarak kullandık ilgili şablonları en kısa zamanda hazırlarım.
Bu bağlamda hasankayık ve yeni4242 öğretmenimizin çalışmalarını kullandık:
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] [linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] [linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] Yarın da görsel sanatlar dersinde suatin hocamdan deste & düzine ilgili boyama etkinliği:
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] İşte o anlardan kareler.