Başarılı Öğretmenin Sırları

Çevrimdışı rizab

  • Uzman Üye
  • *****
  • 2.057
  • 2.797
  • Özel Eğitim Öğrt.
  • 2.057
  • 2.797
  • Özel Eğitim Öğrt.
03 Nis 2008 23:50:03
MADDİ MANEVİ MEYVELERİ TOPLAMA SANATI
1.Derslerinize girmeden önce mutlaka plan yapın bu plan sizin derse girdiğiniz andan zil çalıncaya kadar olan zamanınızın tamamını kapsasın.
2.Derste çeşitli öğretim metotları kullanın hiç zosunmayın ve kitapları karıştırıp bunları tekrar hatırlayın .

3.Öğrencileri proje hazırlamaya yöneltin.Takip edin .Sene sonunda bu yaptığınız projeleri sergileyin.

4.İdare ile aranızı devamlı iyi tutun benim onlara ihtiyacım yok dersime girer çıkarım, demeyin çünkü tüm faaliyetleriniz de en çok onlar size yardım edecektir.

5.Kendinize kendi ilgi alanınıza hitap eden bir kolu seçerek çok güzel bir pano hazırlayın.Bu panoyu devamlı güncelleyin.

6.Eğer imkanınız varsa çocukları gezilere götürün. Bu öğrencileriniz ile olan iletişiminizi arttıracaktır. Bu güne kadar iyi iletişim kurduğum öğrencilerin hiç biri başarısız olmamıştır.

7.Çok zeki öğrenciler sınıfınızda varsa bunlarla ders dışında mutlaka ilgilenin. Çünkü çok zeki öğrenciler kendi yaşıtları ile olan iletişimlerinde zaman zaman sorunlar yaşayabilir. Onların gelişimine rehberlik edin. Bu öğrencilerin başarısı sizin başarınız olacaktır.

8.Derste mutlaka test soruları çözün , çünkü bu devirde başarı test sonucunda belirleniyor.

9.Planlar kısmında bulunan öğrenci görüşme formunu devamlı yanınızda bulundurun.Derste, yazılı okurken birçok öğrencinin vahim durumlarına şahit oluyorsunuz . Bunların tespit ettiğiniz sorunlarını bu forma not alın ileriki bir zaman da öğrenci ile konuşarak bu sorunu çözmeye çalışın . Olmazsa veliyi çağırıp durumdan haberdar edin . Bu konuşmayı da formda gerekli yere yazıp rehber öğretmene ve idareye birer fotokopisini verin.Bu sizin öğrencinin durumunu tespit ettiğinizi gösterebileceğiniz bir belge olacaktır.

10."Reklam her şeydir".Lafını asla unutmayın .Çalışmalarınızın meyveleri bi şekilde açığa çıkacaktır.Ama bunun çabuk olmasına yardımcı olabilirsiniz.Kendi reklamınızı çalışmalarınıza ters düşmediği sürece yapın.

11.Her yazılı değerlendirme sonunda yapılan değerlendirme tablonuzdaki çıkan sonuçları iyi değerlendirin . Sonuçlar size hangi soruların sınıf tarafından anlaşılıp anlaşılmadığını tam olarak yansıtacaktır.Sonuca göre ileriki zamanlardaki boşluklarda bu konuları tekrar edin.

12.Veli iletişimi çok önemlidir velileri tanımaya çalışın, okula geldikleri zaman yakından ilgilenin bir çay ısmarlayın veya sigara ikram edin onları öğretmen odasının içinde yalnız bırakmayın .Aksi taktirde bir daha gelmezler. Asla öğrencisinin durumu kötü deyip sıyrılmayın. Şunu asla unutmayın öğrencinin başarısızlığındaki suç öğrencinin değildir. Suç sizin ve velinindir. Eğer siz tüm öğretim yöntemlerini kullandığınız halde(tüm yöntemleri kullanmak elde olan imkanlarda pekte mümkün değildir!) öğrenci yinede başarısızsa sorun velinin öğrenciye yanlış yaklaşımında olabilir. Bunu belirtin .Veliye rehberlik yapın ona doğruları söyleyin ve suçun öğrencide olmadığını sizde ve velide olduğunu ısrarla tekrarlayın. Öğrenciyi de alarak üçlü bir şekilde sorunlara ortak bir çözüm bulmaya çalışın.

13.Araştırmacı olun mümkünse mesleğinizle ilgili yeni kitap ve dergileri takip edin.

14.Eğer teftiş edilecekseniz müfettiş sizden belge istemeden siz çalışmalarınızı ona anlatın ve belgelendirin. Şunu unutmayın müfettişler her gün bir çok okulu denetler ve hep aynı belgeleri görürler ama siz sizin çalışmalarınızın farkını ve sonuçlarını gösterin , yani çalışmalarınızın içeriğine hakim olduğunuzu belirtin.Onlar Kağıt yığını değil sizin bir sene boyunca yapmış olduğunuz çalışmaların aynasıdır. Bunları yapın iyi bir teftiş notu alırsınız. Yalnız Müdürün vereceği notu da unutmayın.

15.Görevimiz nedeniyle bir sürü zümre ve öğretmenler toplantısı yapıyoruz. Bunları önemseyin ve hazırlıklı gidin mümkünse gördüğünüz aksaklıkları ve önerilerinizi not alın ve toplantıda bunu belirtin . Zümre çalışmalarının amacına uygun olmasına ve zamanında yapmaya dikkat edin sırf yapmış olmak için yapmayın.

16.Sınıf genelinde bir aksaklık tespit ettiğiniz de sınıfla gurup rehberliği yapın. Bu gurup rehberliği ile ilgili çok güzel örnekler var. Bunları inceleyin . Öğrencilerin kendi sorunlarını kendilerinin tespit edip yine kendilerinin doğru çözümlerini bulmalarını sağlayın. Gurup rehberliği gerçekten doğru uygulanırsa mükemmel sonuçlar veriyor. Hazırlıklı girmek çok önemli. Eğer bunu yapamayacağınızı düşünüyorsanız rehber öğretmene sorunu anlatıp sınıfınıza girip gurup rehberliği yapmasını isteyin.

17.Öğrencilerin ne için okuduklarını bilmeleri çok önemli , onları niçin okuluna geldiklerini ve buradaki öğrendikleri bilgilerin günlük hayatlarında ve gelecekleri açısından ne gibi yararlar sağlayacaklarının farkına varmalarını sağlayın. Yani sırf not için ve sınıfı geçmek için çalışmanın amaç olmadığını belirtip anlamalarını sağlayın.

18. Sınıfta yapılan deneyler sadece öğretmen tarafından yapıldığı için biraz deney olmaktan çıkıp gösteri özelliği kazanıyor. İmkanınız varsa deneyleri öğrencilerin yapmalarına izin verin .Eğer yeteri kadar deney malzemeniz yoksa aynı kavramı verebilen ve evdeki malzemelerle yapılabilecek bir çok deney var. Bu deneyleri anlatıp , öğrencilerin evde deneyleri yapıp , sınıfa getirmelerini isteyin. Bu öğrencinin kafa yorduğu deneyler birçok yöntemden daha kalıcı etkiler yaratıyor.

 

Çevrimdışı rizab

  • Uzman Üye
  • *****
  • 2.057
  • 2.797
  • Özel Eğitim Öğrt.
  • 2.057
  • 2.797
  • Özel Eğitim Öğrt.
# 03 Nis 2008 23:53:43
Öğretmenlikte Başarının Sırları

Başlı başına bir insan yetiştirme sanatı olan öğretmenlik, çok zor ve o denli meşakkatli bir zanaattır. Öğrencilerle uğraşmak, onlarla hemhal olmak, onları yönlendirip istikamet vermek çok ama çok harlı bir eylemdir.

 Bu açıdan bakıldığında öğretmenlik çok dikkat gerektiren bir meslektir. Hocaların bundan dolayı hata yapma lüksleri yoktur.

Öğretmen bir kuyumcu titizliği ile bir fidan gibi büyüyen çocukları maddi ve manevi olarak eğitecektir. Bu eğitim sırasında Hocalar alabildiğine duyarlı davranarak çocukların ruh ve düşünce dünyalarını müsbet olarak etkileyeceklerdir. Yetkin ve o derece mesleğine kendilerini adamış olmaları öğretmenler için bir ön koşuldur.

Bu bağlamda ilkokuldan üniversiteye kadar onlarca öğretmenin hayatımıza yön verdiği bir gerçektir. Lâkin neredeyse yirmi yıla yaklaşan eğitim-öğretim döneminde geriye doğru baktığımızda bütün öğretmenleri değil de bazı öğretmenleri hatırlamamız çok ilginçtir. Dayakçı öğretmenler, notu silah olarak kullanan öğretmenler, öğrenciler arasında ayırım yapan, onurlarını kırıp öğrencilerini rencide eden öğretmenler nedense pek hatırlanmaz. Hatırlansa dahi hayırla kulakları çınlatılmaz. Hatta bazen yıllar sonra karşılaşıldığında bile görmezden gelinir.

Ne var ki öyle öğretmenler de vardır ki, onlar hayatın sonuna kadar unutulmaz. Konu eğitimden açıldığında hep onlardan bahsedilir, örnekler verilir ve hep hayırla anılır, karşılaşıldığında saygıyla elleri öpülür. İşte bu çok başarılı, hayatımıza yön veren, hayatımızda yer eden öğretmen modeline olan ihtiyacımız bugün dünden daha fazladır. İnançlı, yetkin, bilinçli, sabırlı, fedakâr, gayretli, azimli öğretmenler topluma yön veren, insanlığa hizmet eden toplum öncüleridir. İşte bu demde sadede gelip öğretmenlikteki başarının sırlarını, başarılı olmanın yöntemlerini açıklamaya çalışırsak şu hususlar öne çıkar:

– Derslere vaktinde girmek, bunu bir prensip haline getirmek.

– Derslere girildiğinde öğrencilere selam vermek.

– Derse girer girmez derse başlamak yerine bütün öğrencilere tek tek bakıp, yüzlerini incelemek, hallerini-hatırlarını sormak.

– Derse girildiğinde kaşlar çatılmış, kızgın ve öfkeli bir biçimde değil, alabildiğine rahat ve emin bir tavırla derse girip onlara tebessüm etmek,

– Daha önceki derslerde anlatılan konu hakkında kısa bir tekrar yapıp hatırlatma yapmak…

– Her öğrenciye mümkünse ismiyle hitap etmek ve böylelikle onları önemsediğini göstermek…

– Ders işlerken dersi ayakta;

         – canlı,

         – tahtayı kullanarak,

         – kısa örnekler vererek anlatmak…

– Ders işlerken öğrencilere bıkkınlık vermemek…

– Ders sırasında anlattıklarını soruya dönüştürmek…

– Özellikle de öğrencilerin bilgi ve becerisini dikkate alarak, öğrencilerin seviyelerine inmek…

Bu saydığımız etkenler gerçekten başarı için çok önemli donelerdir. Fakat iş bununla da bitmemektedir. Bunun yanı sıra aşağıda sayacağımız hususlar şayet yerine getirilirse başarı perçinlenmiş, eğitimcilik mesleği hakkıyla icra edilmiş olur:

— Çoğu zaman ders işlerken öğrencileri notla değerlendirerek teşekkür edip onları onore etmek.

— Her öğrenciye eşit mesafede davranmak, öğrenciler arasında ayrım yapmamak, öğrenciler arasında adaletli bir şekilde davranmak…

— Dersin bitimine birkaç dakika kala konuyu kısaca özetlemek.

— Dersi, zil çaldığında uzatmamak ve zille birlikte dersi bitirmek.

— Derse girilen sınıfların düzenine ve temizliğine dikkat etmek.

— Konularla ilgili öğrenciye ödev vermek.

— Sınıftan ayrılırken öğrencilere iyi dersler dilemeyi ihmal etmemek.

Bu saydığımız hususlar eğitim açısından, eğitimcilerin başarılı olması bakımından son derece elzem olan hususlardır. Öğretmen camiasının "elleri öpülesi" öğretmen olabilmeleri için, yerine getirmeleri gereken hususlardır. Unutulmasın ki muallimlik mesleği "Peygamberler mesleğidir" ve hakkıyla icra edilmesi gerekir.

                  Fahri GÜVEN 

Çevrimdışı rizab

  • Uzman Üye
  • *****
  • 2.057
  • 2.797
  • Özel Eğitim Öğrt.
  • 2.057
  • 2.797
  • Özel Eğitim Öğrt.
# 03 Nis 2008 23:56:17
 OKULDA BAŞARIYI YAKALAMANIN SIRLARI!              
 
Kimler başarılı oluyor?

 

·         İtiraz etmeyi ve itiraz etmekle başkaldırıyı ayırt etmeyi bilen

·         Yaşadıklarından ders alarak teorik ve pratiği harmanlayabilen

·         Olaylara geniş açıdan bakarken empati sağlayabilen

·         Kendine güvenen ve hayata iyi hazırlanabilen

·         Kendini geliştirmeye hevesli olan

·         Ders dışında da okuyan, kültürlü

·         Hedefleri olan ve onları gerçekleştirmek için çabalayan

·         Okuluna değer veren ve aktivitelere katılan

·         Hocalarıyla ders dışında da fikir alışverişinde bulunan

·         İdeolojisini kendine saklayan, fikirlere açık olan

·         Güveni aptal cesaretiyle karıştırmayan

·         Gündemi takip eden, olaylara farklı yorum getirebilen

·         Yeri geldiğinde akıntının tersine gidebilen

·         Not tutmanın önemini bilen; fotokopilerle değil, kendi notlarıyla çalışan

·         İnsanlarla iyi iletişim kurabilen.

·         Verilenlerle yetinmeyip sürekli bilgiyi arayan

·         Doğru ile yanlış bilgiyi ayırt eden

·         Sosyal yönü güçlü olan, araştırmayı seven

·         Bilgisayar kullanabilen,yeniliğe açık

·         Yabancı dil bilen, üniversite kütüphanesini kullanan!

 

Kantin sohbetlerine değil, derse girmek için okula giden öğrencilerin daha kolay başarıyı yakaladıkları saptanmış....

 

Kimler başarısız oluyor?

 

·         Günlük çalışma planı yapmadan güne başlayan,

·         Derste not almak yerine akılda tutmaya çalışan,

·         Zor ve acil işler yerine, kolay ve önemsiz işlerle ilgilenen,

·         Son gece koca bir kitabı ezberleyebileceğine inanan,

·         Dağınık ve düzensiz bir ortamda çalışan,

·         Ödevlerini yaparken ayrıntılara gereğinden fazla takılan,

·         Sorunları çözümlemeyi erteleyen,

·         Dersleri keyif için sık sık eken,

·         Arkadaşlarının eğlence planlarına "Hayır!" demeyi başaramayan,

·         Bir işin başlangıç ve bitiş tarihlerini, saatlerini saptayamayan, öğrencilerin başı da genelde karne zamanı ciddi bir biçimde dertte oluyor!

Başarıyı yakalamak için…

Yalnızca okulda değil, iş hayatında da başarılı olmanız için sahip olmanız gereken en önemli meziyet yaratıcılık. Uzmanlar yaratıcılığın doğuştan kişide bulunan bir özellik olmadığını, sonradan öğrenilebileceğini söylüyorlar. Yaratıcılık aslında bir düşün-ce biçimi, tek farkı; "farklı" olması!

Peki, yaratıcılığınızı nasıl geliştirirsiniz?

·         Çevrenizdekilerle iletişim kurun: Değerlerinizi herkesle paylaşın. Sorunlarla karşı karşıya geldiğinizde başkalarıyla paylaşın. Çevrenizdekilerin benzer sorunlara tepkisini gözlemleyin.

·         Beyin fırtınası yapın: Çok okuyun, çok izleyin. Aynı soruya, başka başka değer yargıları ve kültürlerin vereceği yanıtları bulmaya çalışın. Ders çalışırken bir gününüzü arkadaşlarla yapacağınız tartışmalara ayırın; aynı konu üzerinde birbirinizin fikirlerini alın...

·         Fikir ve sorularınızı mutlaka not edin: Fikirler ve sorular bir anda insanın aklına gelir, daha sonra uçup giderler; siz hiç yatağından kalkıp şiir yazan şairler olduğunu duymadınız mı!

·         Enerjinizi artırın: Spor yapın, esprili ve neşeli olun. Sorun ne kadar ciddi olursa olsun, alaya almaya çalışın.

·         Bulunduğunuz ortamı rahatlatın: Bir fikir üretmek istediğiniz zaman notlardan, afişlerden hatta size konuyla ilgili çağırışım yapabilecek olan resimlerden yararlanın. Uyarıcı müzikler dinleyin.

·         Beyninize ve vücudunuza iyi bakın: Sigara, uyuşturucu ve içkinin

·         sinir sisteminiz üzerinde olumsuz etkileri olacağını unutmayın...

Yaratıcılığın 10 düşmanı

·         Olayları dar bir sınıra hapsetmek.

·         Çabuk yargılama ve sonuca gitme eğilimi, belirsizliğe tahammül edememek.

·         Aşırı baskı ile öz disiplini birbirine karıştırmak.

·         Aşırı ciddiyet. Hayal gücü, mizah, oyun ya da hobileri küçümsemek.

·         Bilimsellik adına sezgiyi küçümsemek.

·         Özgüven eksikliği, farklılığı göze alamama, sosyal uyum kaygıları ve korku.

·         Tek taraflı uzmanlaşma, iş ya da yaşam biçimi.

·         Olayları, kavramları zihinde canlandıramama, dilin yanlış kullanımı.

·         Farklılığa tahammül edemeyen bir aile ya da iş ortamı, sosyal ortam.

 



 

Çevrimdışı melisa2007

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.255
  • 922
  • 1.255
  • 922
# 04 Nis 2008 14:51:23
Teşekkürler bu güzel paylaşım için..

Çevrimdışı snnx

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 231
  • 243
  • Okul Müdürü
  • 231
  • 243
  • Okul Müdürü
# 04 Nis 2008 15:08:37
teşekkürler öğretmenim

Çevrimdışı hamide42

  • Aktif Üye
  • **
  • 40
  • 25
  • 40
  • 25
# 07 Nis 2008 20:14:46
Teşekkürler Öğretmenim

Çevrimdışı mihriban.01

  • Yeni Üye
  • 1
  • 0
  • 1
  • 0
# 07 Nis 2008 20:24:03
çooooooooooook tşk hocam

Çevrimdışı mizansel

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
# 07 Nis 2008 20:26:20
paylaşım için teşekkürler

Çevrimdışı stone07

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 136
  • 194
  • 3. Sınıf Öğretmeni
  • 136
  • 194
  • 3. Sınıf Öğretmeni
# 07 Nis 2008 20:39:31
çok teşekkür ederiz güzel bir paylaşım

Çevrimdışı tamerr

  • Uzman Üye
  • *****
  • 363
  • 60
  • 363
  • 60
# 07 Nis 2008 20:45:39
Güzel paylaşım için teşekkürler...

Çevrimdışı rizab

  • Uzman Üye
  • *****
  • 2.057
  • 2.797
  • Özel Eğitim Öğrt.
  • 2.057
  • 2.797
  • Özel Eğitim Öğrt.
# 07 Nis 2008 20:46:47
ben teşekkür ederim. inşallah bir nebzede olsa siz değerli öğretmenlerime faydalı olmuşumdur.

Çevrimdışı dadı

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.290
  • 1.839
  • 1.290
  • 1.839
# 08 Nis 2008 00:37:36
çok teşekkürler

Çevrimdışı ALAMET-i FARİKA

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.093
  • 11.858
  • 1.093
  • 11.858
# 08 Nis 2008 00:43:08
Teşekkürler hocam.

Çevrimdışı ozlemo26

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 396
  • 957
  • 396
  • 957
# 08 Nis 2008 23:19:28
teşekkürler öğrtmenim

Çevrimdışı armeze

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 158
  • 65
  • 158
  • 65
# 08 Nis 2008 23:32:34
teşekkürler  hocam.Bir kenara not alınması gereken bilgiler bunlar.

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK