Çok faydalı olacaktır eminim. Ben cocuklarıma minik teleskop aldım hocam. Fakat sadece ay gözlemi olabiliyor. Siz daha farklı bir şey alırsınız bilgi edinmek isterim.
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] öğretmenim teleskop konusuyla ilgili internette bir araştırma yaptığınızda okadar çok konuyla ilgili bilinmesi gereken bilgi var ki içinde kaybolmamak mümkün değil ama genel olarak ortak yargı uzaya karşı merakınız var ise önce bir dürbün ile ile başlamak en iyi adım olacaktır eğer Zamanla bu hobiniz gerçekten daha fazla isteğe dönüşüyorsa o Zaman güzel bir telekoskop almanız tavsiye ediliyor .İyi bir teleskop maalesef yok sadece sizin isteklerinizi karşılayacak bir teleskop seçmeniz gerekiyor .Uzay fotoğrafı mı çekecekseniz yoksa tüm gezegenleri mi görmek istiyorsunuz gibi gibi gibi ...ortalama iyi bir teleskobun fiyatı 1000 lira civarı o da epeyce bir para ediyor .Oyuncuklarda satılan teleskopların kaliteli olmadığı da ifade ediliyor ve Türkiye 'de tercih edeceğiniz markalarda ifade edilmiş.
İnternette bununla ilgili bir makale buldum onu da aktarmak isterim.
Hangi teleskop en iyisidir?
Bu çok zor bir sorudur, herkesin beklentisi farklıdır, herkesin bütçesi farklıdır, ancak bazı genellemeler yapabilirim..
Öncelikle birçok kişi size, ilk olarak iyi bir astronomi dürbünü almanızı tavsiye edecektir. Bu sayede fazla masraf yapmadan gökyüzünde yönünüzü bulmayı öğrenebilirsiniz. Hem sonra bu işten sıkıldığınızı (çok zordur ve soğukta saatler geçirmeyi gerektirir) fark ederseniz fazla bir finansal zarara uğramamış olursunuz.
Alacağınız teleskobun dergilerdeki gibi resimler çıkaracağını sakın beklemeyin! O resimler herhalde Hubble uzay teleskobu veya dev rasathaneler tarafından çekilmiştir. "Hollywood" tipi resimler bekliyorsanız, hayal kırıklığı yaşayacaksınız. Ama Ay ve gezegenlerin birçoğunu görebilirsiniz (Sakın güneşe doğrultmayın teleskobu.. Hem gözünüzü kör edersiniz, hem teleskop erir!),
Ayrıca bazı şeylerde teleskobun hiç suçu yoktur. Örneğin şehir ışıkları: Havadaki toz ve buharı aydınlatır, ve görmenize önemli ölçüde mani olur -- belediye ve komşulara bu konuda baskı yapın. ışık kirliliği ile hepimizin savaşması lazım. Hala "glob" türü aydınlatma satılıyor, ah! (pardon kaptırdım gidiyorum.) Olduğunuz yerin gökyüzü kalitesi: Çok nemli bir yerde oturuyorsanız veya hep bulutlu ise hava, görüşünüzü bunlar da etkleyecektir.
Teleskobun en önemli özelliklerinden biri optik kalitesidir. Yani hem odaklamaları doğru olacak, hem cam kalitesi yüksek olacak. Çoğu süpermarket teleskoplarını bu nedenle almamak gereklidir. Kutudaki renkli galaksi resimlerine kanmayın. Meade, Orion, Celestron gibi markalara güvenebilirsiniz (daha iyi markalar var tabi, aklıma ilk gelenler bunlar). En korkunç teleskopların mercekleri plastikten yapılmıştır, brr.
İkinci en önemli şey teleskobun ayağı veya sehpasıdır (buna kundak da deniyor). Bu ayak, plastikten veya hafif bir maddeden yapılmışsa çok sorun yaşarsınız. Unutmayın bir insan saçı kalınlığındaki şeyleri gözlemeye çalışıyorsunuz -- ve bunlar sürekli kımıldıyor! Yavaş ve düzenli hareket edebilen, sağlam bir ayak şarttır. Gökyüzü gözlemi için ekvatoryal bir ayak çok faydalıdır.
Ayrıca Okuler kalitesi de önemlidir - hani şu teleskobun büyütme oranını değiştirmekte kullanılan göze yakın tarafa takılan nesneler. Bunlar arasında en çok kullanacaklarınız, az ve orta büyütme sağlayanlar olacaktır. Bunlar kaliteli olsun. Yani 30-50 kez büyütenleri kullanacaksınız en çok. Büyütme arttıkça resim kalitesi çok düştüğü için yüksek büyütmeler genelde rafta kalır ve daha az kullanılır.
Bütçe sınırlı ama istek çok ise: Herhalde bir Dobsonian teleskop almanızda fayda var.
DİP NOT:Bu aralar Mars ve Satürn Dünya 'ya çok yakın konumda daha önce size verdiğim SKY MAP uygulaması ile gezegenleri görebilirsiniz .Şu an ben Satürn,Mars ve Antares yıldızını çok rahatlıkla görebiliyorum .
Bir de Tübitak Ulusal Gözlemevinin gök olayları yıllığı var oradan da hangi gezegen hangi ay Dünya 'ya daha yakın takip edebilirsiniz.
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]